Политичка естрада

Веселин Гатало

Микрокосмосом се може приказати космос. Весела ситуација у требињској политичкој шуми, гушћој и немилосрднијој од оне у којој је Блажо - убица медвједа, медвјеђи Гаврило Принцип, заједно са новинаром Небојшом Вукановићем, убио мечку, прво рукама па сјекирчетом, и даље је весела.

Двапут убијена мечка није за собом оставила тијело, тек слику објављену у једном ловачком магазину, давно прије смрти мртве мечке. Гинисова књига рекорда није забиљежила Вукановићев подвиг, Категорија "највећа лаж" још није увршћена у књигу рекорда. Ни у категорији "највећи преврат у новинарству" није успостављена категорија "Златни Вукан" за највећи мисаони заокрет. Златни Вукан за највећу новинарску лаж тек ће бити успостављен. Небојша Вукановић, човјек који је од самог почетка сумњичио фонд за повећање наталитета у Херцеговини, пришивао му профитерство и прање новца, извргавао владику Григорија јавном пљувању, недавно је на истој телевизији на којој је растурао наведени Фонд, јавно жалио због његовог, скоро па потпуног гашења. Сад Небојша доживљава своје злаћане тренутке трвења између веселника из СДС-а и СНСД-а. Свако мало га понеки од њих позове и изнесе му прљаво рубље оних других. Некада СНСД, некад СДС, али прљавог рубља се нађе за једно 5-6, некад и 15-20 минута на БН телевизији. Нешо, својевремено поражен од Славка Вучуревића, сладострасно му тура микрофон под нос, мада Славко више не зна је ли пошао или дошао. Изнио је тешке оптужбе на рачун предсједника РС Милорада Додика званог Додик. О томе како је имао везу са породицом Нимани са Косова. Наглашено је да је то породица Зане Нимани, прве пјевачице групе "Зана". Није појаснио зашто се група "Зана" звала "Зана" а не "Јованка" или "Мурфета", али је оптужио Милета Додика за све албанске криминале којих се сјетио. А Небојша је то уредно пренио. Ем Вукан ради, ем има бесплатну кампању за нове изборе. Није полиција привела Славка због изношења озбиљних оптужби, немам појма зашто. Ваљда га нису схватили озбиљно. Миле очигледно није имао везу са Заном Нимани ни са њеном фамилијом. Да је Борис Тадић, повјеровао бих. Висок је, леп и плав. Морам одмах прекинути контакте са свим Албанцима. Надам се да Вукан неће сазнати за моје познанство са комшијом Даутом, са Тарчукијима или са мојим пријатељем Агимом. Немој да му је неко случајно рекао да се не дружим само са Србима, иначе сам готов за мог пријатеља Вукана. А ако се посвадимо, како ћу му наћи сродну душу?

Блажо и Међед у шаховском клинчу

Како год, требињска сапуница иде даље. Наставци се ређају на БН телевизији, Вукан има материјала за сваки дан. Чини се и да унутар СНСД-а постоје приватни сукоби који чине да Вукан добије додатни материјал. Половичан, непровјерен, чудан, али ништа чуднији од, рецимо, приче о Блажи и Међедици. Има и та прича наставак. Већ видим сљедећу епизоду приче о Блажи и Међеду - удовцу, оном којег је Блажо уцвијелио и унесрећио. Блажо и Међед - удовац су се напокон помирили, редовно се срећу у шуми, поред оборених стабала спремних за одвоз и продају, и на пању играју шах. Меди више не пада на памет да му, у име надокнаде за убијену међедицу, краде по једну овцу сваки дан. И суред маратонске партије, наиђе Емир Кустурица који необавезно шета шумом и види медвједа како игра шаха са Блажом. И, сав одушевљен, понуди међеду да потпише уговор за снимање филма, јербо није лако срести међеда који знаде играти шаха. А Блажо, кад чује ту понуду и цифру коју му је Куста понудио, обори таблу са пања и љутито повиче: "А шта је са мном, Куста, а!? Ја га водим 3 : 2!! А Вукан направи прилог у коме је у РС боље бити међед него инсан (турц. оп. а) и како је за то крив Милорад Додик.

Независне херцеговачке овласти

Естрадизација не иде само на требињској чаршијској домени. Регионализација за коју су и тамо чули, хоће да васпостави Херцеговину као регију. Мене ту, срећом, не рачунају, јербо ја живим у Федерацији. Знате, има то својих предности, некад. Градоначелник ми није нешто паметан, није ни способан, али је ипак малкице паметнији од Славка В. Бар ћути кад нема шта казати. Додуше, и наш Љубо мисли да је паметан, али то није ова прича. Како год, тражи се химна нове херцеговачке регије. Није то регија Херцеговина, јер је Херцеговина широк појам. Има ту, поред Мостара, Коњица, Јабланице и Западне Херцеговине, и Црне Горе и Хрватске; историјски херцеговачких простора. Нови врли Херцеговци би и какву народну пјесму, ојкачу или гуслачу, само да се може отпјевати. Само да ту Славко и екипа буду главни и да их нико не узнемирава и не тјера да плаћају размножавање њима неважних људи.

Крокодилски напад из засједе

И Валентин Инцко, високи представник, постао је естрада. На ТВ1 је имао своју ауторску емисију. Позвао госте по својој и међународној мјери, наде Босне и Херцеговине у које више нико не полаже наде, као ни у њега, Валентина. Сам је себи, послије сваке реченице, говорио: "Да...", да потврди своје мишљење без обзира на то што су и остали које је позвао потврђивали његово мишљење. Емисија је била толико безнадна да се сјећам само почетка. Пребацио сам на Анимал планет, гледао крокодиле како ждеру антилопе док прелазе ријеку. Антилопе, не крокодили. Крокодили, наиме, живе у ријеци, баш као што она Блажина мечка живи у шуми. Па, ево, износим и једну добру идеју за ТВ. То ми је пало на памет кад сам задњи пут гледао како Раде Шербеџија рекламира киселу воду.

Кућа великог Инцка

Ја предлажем да нека од приватних телевизија сними ријалити шоу у коме ће бити Валентин Инцко. У том шоуу би сви били обучени у пиџаме са медвједићима. Блажо би могао да буде домаћин. Вукан модератор и постављач задатака. Са естраде, оне неполитичке, ту би могли бити Харис Џиновић и Сејо Сексон из "Забрањеног пушења", оног сарајевског са пребивалиштем у Загребу. Можда и Јасмила Жбанић, режисерка. И још кога се сјете. Па би то овако изгледало, отприлике. Инцко би рекао: "Сејо Сексон, пјевач... Да... Он никада... Дааа... Не затвара пасту за зубе и то је... Да... Доста хружно од њега... Да...". Па би наставио: "Блажо је укхрао моје јаје за дохручак... Да... А то није добхро за атмосфехру у кући... Да... Зато бих молио да се Милохрад Додик окане запаљиве хреторхикеи да ми Блажо вхрати укхрадено јаје... Да...". Харис Џиновић би се шеретски смијао испод шемшира и бркова а Јасмила Жбанић би све записивала у тефтерић, за филм о злочестом Србину који је добром Словенцу украо јаје и тиме му ускратио људско право на комплетан доручак и тиме наставио геноцид 20 година послије геноцида. Сејо Сексон би повремено отпјевао "Филџан вишка" и цијело вријеме би се церио у камеру и причао о Сарајеву и чаршији. Њему би требало дозволити да зове кући, у Загреб, јер не живи у филџану вишка званом Босна. Једино не знам која би ТВ платила Валентину Инцку тих 20.000 евра мјесечно на које је навикао.

Ружичасте елите

Хрватска и србијанска политичка естрада нису за одбацити. Геј парада се у Србији није одржала. Кажу, није било безбједносних услова. Па је Тома Николић, Бог га у шуму окренуо, одлучио да што прије почне припреме за геј параду сљедеће године. Питате ме шта ја мислим о томе? Па, не могу бити објективан ни субјективан, познајем људе који су хомосексуалци и оне који нису. Искрено, оних који нису је пуно више, али то ме не чини хомофобом. Нисам знао да се Тома Николић, предсједник Србије, припрема за параду. Мислим да је то тотално геј и напредно од њега. Мора одмах порадити на свом геј имиџу. Предлажем му роза балетску сукњицу и бијеле хеланке. Балетанке плаве, плитке, са сивим чарапицама. Мајица би требало да буде свјетложута, са шљокицама у шест до осам боја. Образи нарумењени, дискретно или децентно, то би он сам одлучио. Тако не би изгледао туробно попут рекламе за сирће. Овакав какав је сад, страшио би њежне и суптилне геј душе. Александар Вучић би могао да се преобрази у корпулентну госпођу на ципелама са високом петом. Хм, ако постоји штикла број 46... Ма, могу то Срби направити. Мало кармина на усне, маскаре на трепавице и још мало чупања обрва... Што се тиче Ивице Дачића, он би могао да нашушури шишке и офарба их у љубичасто, у маниру пуначке енглеске панкерке из 80-их. Уске фармерке и мајица са ликом Сида Вишиса или Мерилин Менсона. Плаве војничке чизме са жутим шњурама и ето га. Сва тројица спремна за геј - прајд. Не знам зашто Тома каже да се морају почети спремати одмах. Само треба да набаве потребну опрему. Све набројано кошта цирка 500 евра.

Муке по сусједству

Хрватска је у сукобу са новим савезом у који је упала. Није више са Србима, Македонцима и осталим истоком, сад је са Бугарима, Румунима, Португалцима и осталим з... Не знам више ко је источно а ко западно, ко је геј а ко је стрејт... Не знају то више ни Хрвати. Знају само да им се та ЕУ не свиђа. Није им повећала плату али им је зато повећала порезе и давања. Број запослених се смањује, али се зато број незапослених повећава. Неће да изруче неког удбаша, па им пријете санкцијама. Неће да им Срби пишу ћирилицом, а у Европи сви пишу својим писмом и говоре својим језиком, бар ако их има довољно за то и ако нису Роми. Ја жив не знам зашто су пристали на нову унију кад имају искуства са унијама која им се нимало не свиђају. Овако им из Брисела долазе "директиве". Па, и из Русије су некада стизале "директиве". И у Југи су имали "директиве". Није ми јасно ни зашто та тројка у Србији, ето, хоће у ЕУ. Ваљда због директива...

Проблему у нејбрхуду

У Америци, проблеми. Нема се за плата. Ни Кип слободе више није слободан, нема се пара. Напали би Сирију, али нема се чиме. Мало руках а малка и снага. Отишла чељад да се бије у Ираке и Афганистане. Бјеже од пусте слободе у Русију, да спасе живу главу јер су рекли што властима мило није. Чика Путин полубијелог Обаму више не схвата озбиљно. Зафркава га за Нобела за мир који је добио усред три-четири освајачка рата. Пола бивше владе Хрватске је на суду или чека суђење. Ови нови чекају крај мандата и свој ред за суд. А наш свијет нестаје, баш попут свијета оне блажене Блажине медвједице. Они који га бране, свијету су најкривљи. Лако оној Блажиној и Вукановој међедици. Она, за разлику од нас, може са својим мечетом отићи негдје и преспавати зиму. Не брига је хоће ли, кад се гладна пробуди, још бити њене и Блажине шуме. А ми морамо гледати како нам свијет на који смо навикли, растурају као мечка мравињак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана