Онеспособљавање Српске

Славко Митровић

За Младена Босића важи афоризам Владе Булатовића Виба: "Неспособни имају ту способност да онеспособе способне".

Захваљујући тој "способности", Босић је уклонио могуће конкуренте за страначки врх, окруживши се себи сличнима којима је мржња и освета према СНСД-у и Милораду Додику, једини политички програм и план. Довољно је гледати њихова лица и говор тијела када јавно наступају. Босић не умије да направи политичку препознатљивост себи и СДС-у, зато губи изборе трипут заредом, кукавички се кандидује за предсједника Владе Републике Српске, али са листе за Парламент БиХ, помпезно најављује скупштинску већину опозиције до краја 2015. године и још једном понизи Мићу Мићића одређујући га за премијера, а према Бакиру Изетбеговићу и СДА мањи је од маковог зрна. Било је прилично бљутаво слушати Босићев одговор на новинарско питање да коментарише Бакиров напад на Александра Вучића због доласка на прославу Дана Републике Српске: "Немам шта да кажем", потуљено каже Босић. Неспособан да се одупре туђој руци која му наметне за партнера Драгана Чавића, који га упорно руши, наметне му Младена Иванића као кандидата за Предсједништво БиХ, иако је Иванића пријавио ПДП, а не такозвани Савез за промјене.

Све то прогута Босић у свом кукавичлуку, борећи се само за себе и своју позицију. За њега је Чавић прије неколико година рекао: "Ја нисам Босић да по сваку цијену држим столицу испод себе, чак и по цијену да странка пуца. Босић је дефинитивно подијелио странку, због своје сујете и ауторитета који се одржавају на подршци неколико људи, сивих еминенција, којима одговара да им шеф странке буде слабашан и рушив у сваком тренутку. Босић је неспособан да Додику наруши и један одсто рејтинга. Зато СДС може бити само опозиција, а никада алтернатива власти." Исто би се за Босића рекло и данас. Босићев СДС не може побиједити на изборима, па у својим смушеним петљавинама покушава фабриковати и дебело платити "доказе о криминалу" Милорада Додика. Небојша Вукановић и Бајо Гашановић, као у скривеној камери, доносе 50.000 евра за прислушкивање и снимање "два-три минута против Додика", а при томе сами упадну у ступицу мага Суваре. Сада не знају како да се изваде из очигледних кривичних дјела снимљених Сувариним мобилним телефонима.

На такве Изетбеговић и рачуна у рушењу Републике Српске, па Босића у Сарајеву отворено називају лидером пробосанских странака у Републици Српској. То потврђује и дугогодишњи СДС-ов градоначелник Добоја Обрен Петровић када каже да је пробосански оријентисан, опредијељен за NATO, а СДС-ови одборници уводе Добој у Заједницу општина турског свијета. Пробосански су и ПДП и Чавић, који су са Босићевим СДС-ом у коалицији за сарајевске фотеље. Босићево друштво су политички дрекавци који би ванредне изборе, али само у Републици Српској, у којој вољом бирача стално губе. Изгубили су они и изборе за Парламент БиХ, али су Изетбеговићевом вољом добили фотеље за Босића, Огњена Тадића, Мирка Шаровића и Драгана Мектића, уз јасан задатак - оцрњивати и онеспособљавати Републику Српску. Уосталом, тако и пише у плану "Помрачење", који су саставиле стране службе: "Може се закључити да је број релевантних политичара у ентитету РС који би прихватили нову реалност у БиХ засновану на прихватању слабљења ентитета и јачање државних капацитета БиХ у благом порасту и да им се мора указати поштовање и обезбиједити ресурси како не би остали изолирани. Укупна перцепција у РС није им наклоњена па зато трпе велике фрустрације. Сигурносне БиХ агенције активно раде како на политичкој дискредитацији руководства ентитета РС тако и на пропагандним активностима за придобијање грађана за будуће акције. Стога се будуће активности морају планирати и изводити у самом ентитету РС преко утицаја који несумњиво имају политички дужносници из РС у централним органима власти. Њима се мора омогућити заштита и комодитет да преломе и са обећаног пријеђу на јавно и демонстративно наступање у ентитетским органима, скупштини ентитета РС, агенцијама и институцијама централних власти лоцираних у ентитету РС. У Скупштини ентитета РС треба искористити све могућности блокаде како би се створио утисак да је РС блокирана и нефункционална и да влада и предсједник немају легитимитет за политичке одлуке. Овдје је битно да се госп. Чавић наметне као вођа опозиционих посланика, јер остали немају довољно искуства и ауторитета. Други лидери опозиције треба да наставе наступање преко БиХ институција."

Како извршавају задатке, такозвани су показали кроз механизам координације Дениса Звиздића са измишљене сједнице Савјета министара. То зна и Европска унија, па каже да је предаја апликације у реду, али се механизам координације мора уредити координацијом ентитета, а не преварама и подвалама.

Такозвани Савез за промјене спроводи оно што одговара Изетбеговићу као њиховом послодавцу. Такозване у Сарајеву зову буквалисти, док су међу Бошњацима све сами менталисти. Када су приморани, због јавности у Републици Српској, буквалисти одиграју привидно слагање око одлуке Уставног суда БиХ којом се укида Дан Републике, онда се поклоне Бакиру и кажу да је то само привремено. Бакир не крије да све договара са Такозванима, па у интервјуу турској агенцији Анадолија каже: "Одлука Уставног суда Босне и Херцеговине ујединила је позицију и опозицију у босанскохерцеговачком ентитету Република Српска, а и раније је било наговјештаја о привременом уједињењу у вези с тим питањем. Али ми је такође речено да ће то бити привремено. Наравно да ће људи из Савеза за промјене, који су изборили власт на нивоу државе и који имају грчевиту борбу са СНСД-ом и Додиком, остати у власти државе БиХ. Не пада им на памет да изађу из власти."

Такозвани су прихватили да чине све што од њих тражи Изетбеговић, али и нестрпљиви представници међународне заједнице у Сарајеву. Чак су и они били изненађени Шаровићевом изјавом да ће Такозвани прихватити све што траже странци на јачању и централизацији БиХ. Када неки свјеснији погубности такве политике, упозоре да то није у интересу Републике Српске, Шаровић им каже да "српство није у моди и да не таласају". Посебан Босић је Младен Иванић, српски Жељко Комшић, јер је за српског члана Предсједништва БиХ изабран гласовима Бошњака који су били пресудни. То показује анализа резултата бирачких мјеста која су већински бошњачка. Свјестан тога, у немогућности да то побије, Иванић је отворено рекао: "Ако ме будете нападали због бошњачких гласова које сам добио, ја ћу онда јачати институције БиХ." Способност онеспособљавања Српске имају и Драган Мектић и Игор Црнадак. Свима је циљ исти - ако не можемо побиједити на изборима, онда ћемо халабуком о криминалу и корупцији, уз инструментализовано правосуђе и SIPA, натјерати власт Српске да се сама о себи забави и да не може да ради ништа друго. Џаба. Сва истраживања и политичке процјене кажу да ће изгубити и локалне изборе ове године и опште изборе 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана