Новинари суде судијама

Сања Влаисављевић
Новинари суде судијама

Врхунац храброг и истраживачког новинарства се очито догађа ових дана и то разоткривањем "прљаве улоге" суца Суда БиХ Бранка Перића. Не треба подсјећати да је још почетком прошле године са јавног сервиса Федерације почео одстрел овог човјека.

Ни тада, а ни данас нисмо имали прилике свједочити заштити интегритета суца која би дошла од предсједнице овога суда или судске заједнице у овој земљи. Огласило се, додуше, једанпут Удружење судаца, али потписник те јавне реакције је одмах био изложен јавном дифамирању. Ових дана чујемо да је предсједница Суда чак и пријавила суца Перића Уреду дисциплинског тужитеља ВСТВ-а. Зашто? Зато што је бранио интегритет суда и ако хоћете особни интегритет. Предсједници је очито саморазумљиво да новинари суде и пресуђују суцима. Нити у једном њеном обраћању јавности путем одабраних медија није се могао чути макар трачак сумње да упад медија у судство није пожељан. Намеће се само по себи питање тко онда нарушава интегритет Суда и подрива повјерење јавности у Суд: судац Перић бранећи га или предсједница Суда не бранећи га? Тврдити да је медијски напад на овог човјека само посљедица његове медијско политичке кампање је у најмању руку неодмјерено. Како нетко тко брани свој интегритет може имати медијску кампању? И, уосталом, против или за кога он има кампању? Је ли кампања обратити се јавности у намјери да заштите своју обитељ, дјецу и себе од јавних позива на смакнуће?

Овај судац не ваља, корумпиран је, штити ратне осуђенике и гласноговорник је "Aваза" и "Гласа Српске". Зашто? Зато што су то једини медији који су хтјели сасвим професионално објавити његова реагирања. Ових дана по први пут је позван на БХТ да се чује "друга страна" и, гле чуда, са Федералног сервиса су кренули напади на уредника емисије који га је позвао. Није ли један од основних постулата професионалног новинарства управо да треба чути другу страну?

У члану 6. Кодекса о емитирању РТВ програма пише и ово: "Неће се дозволити да превлада нити једно мишљење или становиште када се ради о контроверзним политичким, привредним и другим јавним темама." Aко до сада нисмо нити једном у "Ослобођењу", јавном сервису Федерације или сарајевским "Данима" могли чути Перићеве аргументе, онда засигурно не можемо говорити о поштивању овог члана. Aли зато јесмо могли читати уредничко пресуђивање Перићу у јавности и спочитавања да се обраћа са својих омиљених медија. Е па ти омиљени медији нису ништа друго него професионални медији који износе обје стране једног случаја. Било би добро да и "грађанске новине" имају ту праксу која је према свим кодексима такођер и обвезујућа. Скандалозно је судити суцима по новинама, а не дати им простор за излагање њихових аргумента.

A што се тиче спочитавања Перићу за наводну блискост са Додиком, па тако и кампање против суца у сврху обрачуна са политичаром, само је питање времена када ће и најзагриженији антидодиковци у Федерацији почети да га бране, јер брутални медијски напади који долазе из кланских медија на овог човјека могу само произвести емпатију према њему, с обзиром на то да је у тим нападима аргументација давно уступила мјесто нескривеној мржњи.

Иначе, Перићев аргумент о неоудбашким методама сасвим једноставно може бити провјерен. Да ли му је дозвољено обраћање јавности са медија са којих стижу напади на њега? Да ли се напади на њега темеље на тајним снимцима, монтирању и изрезивању његових реченица како би се доказало оно што уредници желе да докажу? Да ли се користе најниже увреде за доказивање његове припадности "Додиковој банди"? Да ли се узимају изјаве предсједнице Суда да би се добили само жељени одговори? Да ли се напади и тешке оптужбе преносе и у централним информативним емисијама, а потом и у братским медијима? Да ли је све то принцип слободног новинарства или удбашког вршења притиска? Књиге би ипак рекле да је по сриједи ово друго.

Треба се само осврнути на протекли тједан. У политичком магазину Федералног сервиса по тко зна који пут је дискредитиран судац Перић, а то је сервирано као први и најважнији прилог. У информативној емисији истога сервиса голем простор је посвећен уништавању угледа овог човјека. У братској дневној новини уредница "Ослобођења" му пресуђује образлажући зашто је несигуран и зашто би га дисциплинска комисија требала гонити. Спочитава му и да злоупотребљава своју судску функцију за обрачун с новинарима (сиц!) те опомиње Уред дисциплинског суца што се још није огласио поводом Перића. И није ту крај, остала је још једна братска кланска новина. "Дани"! У посљедњем броју Перић добива три точкице, јер руши углед и кредибилитет ВСТВ, а свега пар страница касније можемо прочитати разлоге због којих би било пожељно смакнути овог човјека и најаву да ће се на сљедећој сједници Високог судског и тужилачког вијећа расправљати о пријави против њега. Што ли би сад на ово цурење информација рекла предсједница Суда? Постоји ли нетко међу људима из правосуђе тко ће осудити ово непримјерено уплитање у рад судских органа? И на крају да поново подсјетим на једну Перићеву изјаву: "Уређивачки концепт понудио је образац: Србин на функцији у Сарајеву - Додик-Караџић-злочинац".

Заиста порука свима који попут Перића пожеле бити дијелом БиХ, а долазе из РС, тешко да може бити друкчија од ове коју је на темељу властитог искуства о медијском прогону сажео Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана