Нова власт уништиће сваки смисао политичког живота

Сања Влаисављевић
Нова власт уништиће сваки смисао политичког живота

Укључите један јавни ТВ сервис кад тамо сједе Живановић, Кукић и Шехић, и причају о босанскохерцеговачкој политичкој стварности. Укључите други канал, опет сједе исти интелектуалци и опет исто причају.

Други дан опет укључите ваш пријемник и помислите да је реприза, кад оно није... Не причају они као Срби, Хрвати и Бошњаци него као либерали, демократе, социјалдемократе. Отворите сарајевске дневне и грађанске новине, кад тамо интервју са барем једним од њих. Гле чуда, причају само као интелектуалци слободарског духа, а не нипошто као узорни представници својих народа. Зашто баш они и искључиво они, који се згражавају над "српским, хрватским и бошњачким клубовима посланика", да говоре о Србима, Хрватима и Бошњацима, е то је већ интересантна тема. Прије неко вече на једном јавном ТВ сервису сједе ова три националним идентитетима неоптерећена интелектуалца и говоре готово у глас исте ствари: како земља може ваљано бити уређена само као земља грађана, како националне елите треба превазићи и како се спас назире само у грађанској БиХ, како новоизабрана, једнако као и она претходна, власт неће ничега доброга донијети. При томе не спомињу Лагумџијине социјалдемократе који су се послије дужег времена докопали власти и то можда управо зато што је ова не-национална странка сада напокон учврстила своје националне редове.

Добронамјеран гледалац неће примијетити ништа необично у њиховој реторици подједнако колико нити у одабиру гостију за емисију. Но да ли је све то реална слика ове земље? Да ли је истинска дебата заснована на говорничким полигонима истомишљеника окупљених на једном мјесту, који по систему "братство-јединство" говоре иста општа мјеста о уређењу земље? Засигурно није. Aко је Живановић добар Србин и примјер "да и тамо, у мањем ентитету" има "добрих Срба", само зато што говори све оне фразе које "добро" звуче у Федерацији и углавном су против актуелних српских власти, онда нажалост, не говори нити као либерал нити као демократа, него као подобни говорник. И то не било какав, него управо као подобни Србин. Ко му учитава крвна зрнца у говор? Управо они који га позивају да даје изјаве. Зашто? Да би показали како чак и "један од њих" исправно указује колико су "они" које њихов народ бира лоши. Зашто још? Како би "један од њих" указао на нужност промјена у одабиру "политичких елита тамо". И, коначно, да би био задовољен критериј: "на једном мјесту сједе и разговарају представници три конститутивна народа".

И ето нас опет на почетку. Негирајући политику националног изјашњавања, правећи приједлоге промјена постојећег устава како би ојачали позицију свих оних који не желе бити национално опредијељени, ова тројка наступа као добро уштиман мултинационални трио. Уводе ови ангажирани, национално индиферентни и истовремено национално дефинисани интелектуалци, у свој приједлог промјена Устава БиХ и појам "грађанин ( ...) на начин да је БиХ држава свих грађана који у њој живе, а могу се изјашњавати као Срби, Хрвати, Бошњаци, као националне мањине". Предлажу они још нешто, "а то је категорија национално неопредијељених, јер има људи који не желе да се изјашњавају као припадници било којег колективитета, већ хоће да живе и остварују људска и грађанска права као појединци". Е, па не може бити племенитији циљ, него осигурати једнака права за све грађане ове земље ма у којем њеном дијелу да живе. Aли док то предлажу, ова тројица "одабраних" негирају сам приједлог у пракси, наступајући као представници трију "конститутивних народа". Истина, они су грађански оријентисани и то свим својим бићем показују на сасвим исти грађански начин. Наступају као социјалдемократе или либерали који се не устручавају јавно упутити критику националним политикама. Блиски су невладином (социјалдемократском) сектору, добро разумију и веома уважавају један другога, заједно раде, но ипак то у јавности показују управо као Србин, Хрват и Бошњак. И то не било какав, него подобан. Онај који не гријеши док јавно говори. Онај који не гријеши док заједно наступа. Иначе, не би ни сједили заједно и не би баш они из различитих ентитета и кантона ове земље слали поруке о нужности успостављања грађанског концепта земље. Само, нажалост, грађански концепт укључује још једну ситницу, а то је уважавање и јавно презентирање сасвим супротстављених гледишта која управо чине темељ грађанског друштва. О томе би требало водити рачуна и на јавним сервисима, грађанским новинама и групним наступима. Све остало поништава смисао политичког живота, како рече један од њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана