Нека јавност суди

Мирјана Кусмук

Када је објављена колумна "Заборављено писмо" о злочинцима, жртвама, правди, праведности, интелектуалној храбрости и медиокритетима многи су питали на кога сам то мислила.

 Говорила сам да је то опште мјесто, стање друштва. Очекивано највећи број медиокритете је препознавао изван властитог хабитуса. Потврда приче о медиокритетима стигла је брзо овога пута у облику тужбе Универзитета Источно Сарајево и то због једне раније колумне. Ово су дијелови тужбе, а мишљење о њој препустићу вашем суду и здравом разуму. Као и одговор на питање: могу ли један новинар и једна колумна да сруше било коју институцију, ако њом не владају два човјека и њихови полтрони?

ТУЖБА

Дана, 05.10.2012 године, тужена КУСМУК МИРЈАНА је у дневном листу Глас Српски, свесно, намерно, неистинито и протузаконито износила у јавности лажне чињенице које озбиљно могу да пољуљају и доведу у сумњу (има одређен број фактора којим је то и крајњи циљ) опште циљеве виског образовања, и врло значајне резултате које је постигао Универзитет у Источном Сарајеву, блатећи изузетне наставно-научне кадрове ове високошколске установе, (Проф. др Стеван Трбојевић) срачунате с циљем рушења стубова на којим почива ово друштво.

Закон строго забрањује овакво понашање, ауторке.... МИРЈАНА КУСМУК, свест забрањује овакво понашање, овакво понашање забрањује морал, овакво понашање је супротно свим нормама разума.

Понашање, ауторке (у принципу то је врло приземно ауторско дјело, односно недјело) је врло проблематично са становишта позитивног законодавства, а врло..... врло супротно моралном принципу.

За разлику од обичаја који своју снагу вуче из дуготрајног вршења, морал вуче своју снагу из свести, да је оно што морал наређује... добро.....а да је оно што забрањује......зло.

Поставља се логично питање, зашто тужена КУСМУК МИРЈАНА својом свешћу врши зло. Сваком разумном, човеку су јасни циљеви и намјере спорне ауторке. врло просто речено, морал даје одговор на ово питање.

ДОКАЗ: Саслушањем у СВОЈСТВУ сведока, Ректора Универзитета Митра Новаковића. 

..... Спорној ауторки, је врло засметала чињеница да руководство Универзитета, одговорно и са пуно савести и бриге за студенте овог Универзитета па и Универзитета у Бања Луци, улаже крајње напоре да адекватно ријеши ово егзистенцијално питање за права својих студената у циљу адекватног организовања и извођења - универзитетских студија, а што је од посебног интереса за Републику Српску.

ДОКАЗ: Извођење доказа саслушањем сведока: 1/ Председника Студентског парламента Р. Српске 2/ предсједника Уније студената Републике Српске.

Бујица намерних и смишљених увреда на рачун Универзитета у Источном Сарајеву, његовог руководства и угледни професори овога Универзитета, а посебно Проф. др Стевана Трбојевића, вријеђајући његову част, углед и достојанство, као и његове породице, то је недопустиво у цивилизованом свијету и организованом друштву.

ДОКАЗ: Саслушање сведока: Проф. др. СТЕВАНА ТРБОЈЕВИЋА, Продекана Универзитета

.... Из спорног текста, ауторке, више него је јасно, да она ради против интереса студената, наставно-научног кадра Универзитета и ове високошколске установе, наносећи огромну штету, како високом образовању, а и просперитету Републике Српске и њених грађана у цјелости.

Зашто.... зашто..... ?

..... Спорни текст, спорне ауторке, то јесте тужене КУСМУК МИРЈАНЕ, проузороковао је огромну штету овој вискошколској установи, а по основу клевете.... Коме смета развој Републике Српскe, и њеног источног дијела, Република се мора развијати полицентрично.

ДОКАЗ:  Саслушање странака у својству сведока: Председника Управног одбора Универзитета. Председника Парламента СТУДЕНАТА. Председника Уније СТУДЕНАТА. Министара финансија и других министарстава. Предсједника Владе Републике Српске.  Предсједника Републике Српске, његове екселенције Милорада Додика. Читање спорног текста, ауторке.

На основу изнесених доказа правно лице Универзитет у улози тужитеља тражи да Основни суд Бањалука донесе пресуду којом је Мирјана Кусмук дужна да Универзитету исплати 50.000 КМ, због повреде угледа, са затезном каматом од дана подношења тужбе....

Даље се "у циљу заштите основног стратешког циља високог образовања" тражи СУДСКА МЈЕРА ЗАБРАНЕ.

"У односу на треће тужену КУСМУК МИРЈАНУ стална судска мјера забране, преношења изражавања и будућег - изражавања и објављивања, се односи на све писане и електронске медије у Републици Српској и Босни и Херцеговини, а ради заштитет рада Универзитета и његовог наставно-научног особља у Источном Сарајеву, студената овог Универзитета и високог образовања, као.... дјелатности од посебног друштвеног интереса за Републику Српску и њене грађане у цјелости, а под пријетњом грађанско-правних и кривично-правних санкција. Ова Судска мјера забране, о трошку, треће тужене објави ће се у Сл. гласнику републике Српске и Службеном листу Босне и Херцеговине".  У потпису тужитељ Универзитет Источно Сарајево, ректор проф. др Митар Новаковић.

ОДБРАНА

Часни суде јавности, прије него јавно позовем свједоке одбране, желим да кажем да се искрено кајем што нисам знала да је "проф. др Стеван Трбојевић стуб на којем почива ово друштво". Да јесам не бих дирала стубове.

Јасно ми је да Универзитет има несумњиво велики значај за свако друштво, али само када је његов рад заснован на интересу шире друштвене заједнице, а не на интересу појединаца. Исто као што ми је јасно да то овдје није случај, за шта је најбољи доказ и ова тужба.

Ако се зна да научни рад подразумијева апсолутну тачност, запањујуће је да професори универзитета нису у стању да тачно наведу име новина које туже. Новине у којим је објављен "спорни текст, спорне ауторке" не зову се "Глас Српски", него "Глас Српске".

За свједоке одбране позивам:

- Посланике првог сазива Народне скупштине РС, министре прве три Владе РС, борце са којима сам разговарала на фронтовима, да СВЈЕДОЧЕ: Да нисам рушила Републику Српску (као што то наводе они који нису ни знали да се иста ствара, попут Новосађанина Стевана Трбојевића).

- Декана Филозофског факултета у Источном Сарајеву проф. др Миланку Бабић да СВЈЕДОЧИ: Које је нелегалности и нелегитимности ректорског колегијума и штеточинске поступке проректора Трбојевића утврдила Комисија Филозофског факултета, а који урушавају темељне академске и демократске принципе Универзитета?

Руководиоца Катедре за журналистику у Источном Сарајеву проф. др Милимира Мучибабића: Да сачини стручну анализу инкриминирајуће колумне и СВЈЕДОЧИ на околност: да ли мишљење изнесено у колумни може бити предмет суђења како то сматра ректорат?

Руководиоца Катедре за филозофију у Источном Сарајеву проф. др Мишу Кулића да СВЈЕДОЧИ: На околност да ми се као аутору спочитава неморал и да изнесе тачну дефиницију етике и морала, али и стручну процјену моралних начела аутора изнесених у колумни.

Проф. др Милоша Ковачевића, руководиоца Катедре за српски и руски језик и књижевности: Да лекторише текст тужбе Универзитета и као неоспорни експерт за српски језик утврди број правописних и граматичких грешака у њој.

Проф. др Биљану Сладоје Бошњак, продекана за наставу да СВЈЕДОЧИ: Ко је стварни ректор Универзитета у Источном Сарајеву? Како Стеван Трбојевић руководи сједницама органа Универзитета?

Доц. др Веру Вујевић, продекана за научноистраживачки рад Универзитета у Источном Сарајеву да СВЈЕДОЧИ: О квалитету научно-истраживачког рада писаца и потписника тужбе.

Проф. др Дијану Бајаловић Марковић, бившег декана Правног факултета у Источном Сарајеву, да СВЈЕДОЧИ: О свим правним недостацима поднесене тужбе, од којих је један позивање на Закон о клевети који дефинише да тужбу подноси оклеватани појединац, а нико институција.

Министра Горана Мутабџију да СВЈЕДОЧИ: По којем Закону је Митар Новаковић ректор након што је навршио 68 година живота? По којим моралним нормама је Новаковић ректор након што је против њега подигнута оптужница?

Академика Миливоја Унковића, еx шефа катедре за сликарство АЛУ Сарајево да СВЈЕДОЧИ: Да ли су студентима Академије у настави потребне интерактивне табле купљене за АЛУ Требиње и плаћене 10.000 КМ по комаду (тржишна цијена табле 1.000 КМ).

Декана Саобраћајног факултета Добој Перицу Гојковића да СВЈЕДОЧИ: Како је спецификација за набавку опреме за лабораторије тог факултета са 400.000 евра из 2011. до 2013. нарасла на 800.000 евра.

Завршна ријеч одбране:

"Што се тиче људи које оптужујем, не познајем их, никада их нисам видио и не носим ни мржњу ни зловољу према њима. За мене су они пука лица, носиоци штете по друштво".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана