Настављамо даље, нас 27

Јосеп Борел. Мишел Барније

Дана 31. јануара 2020. године Велика Британија је напустила Европску унију. Изгубили смо члана породице. Био је то тужан тренутак за нас, Европљане, али и за многе грађане Уједињеног Краљевства.

Ипак, увијек смо поштовали суверену одлуку 52 одсто британског бирачког тијела и у овом тренутку поздрављамо започињање новог поглавља у нашим односима.

Емоције на страну, 1. фебруар јесте постао историјски датум, али без велике драме и то највећим дијелом захваљујући Споразуму о повлачењу којег смо испреговарали с Уједињеним Краљевством и који нам је омогућио "уредан брегзит". Другим ријечима, омогућен је излазак који, барем за сада, минимизира посљедице по наше грађане, компаније, јавну управу, као и наше међународне партнере.

Према овом споразуму, ЕУ и Уједињено Краљевство усагласиле су прелазни период, најмање до краја 2020. године, током којег Уједињено Краљевство наставља учествовати у царинској унији и јединственом тржишту ЕУ, те примјењивати право ЕУ, чак и ако више није држава чланица. Током овог периода, Уједињено Краљевство се наставља придржавати међународних споразума ЕУ, као што смо јасно истакли у дипломатској ноти нашим међународним партнерима.

Дакле, с оваквим прелазним периодом, постоји одређени степен континуитета, што није било лако имајући у виду обим задатка. Изласком из Уније, Уједињено Краљевство аутоматски, механички и правно, напушта стотине међународних споразума склопљених од стране или у име Уније, у корист њених држава чланица, у различитим областима, од трговине, авијације, рибарства до цивилне нуклеарне сарадње.

Сада морамо градити ново партнерство између ЕУ и Уједињеног Краљевства. Тај ће посао започети за неколико седмица, чим 27 земаља чланица ЕУ одобре преговарачки мандат на приједлог Европске комисије, утврђујући наше услове и амбиције за остварење најближег могућег партнерства са земљом која остаје наш савезник, партнер и пријатељ.

ЕУ и Уједињено Краљевство повезују историја, географија, култура, заједничке вриједности и принципи, те чврста вјера у мултилатерализам који се темељи на правилима. Наше будуће партнерство одражаваће те везе и заједничка увјерења. Желимо ићи даље од оквира трговине и радити даље заједно на безбједности и одбрани, односно, областима у којима Уједињено Краљевство има искуства и ресурсе које је најбоље користити у оквиру заједничких напора. У свијету великих изазова и промјена, немира и транзиције, морамо се међусобно савјетовати и сарађивати, билатерално, као и у кључном регионалном и глобалном контексту, кроз Уједињене нације, Свјетску трговинску организацију, НАТО или Г20.

Можда звучи као клише, али је фундаментална истина да данашњи глобални изазови - од климатских промјена, кибернетичког криминала, тероризма или неједнакости - захтијевају колективан одговор. Што је Уједињено Краљевство способније ићи у корак с ЕУ и заједно с партнерима широм свијета, веће су нам шансе за ефикасно рјешавање ових изазова.

У самом срцу пројекта Европске уније је идеја да смо заједно јачи. Као и да је обједињавање наших ресурса и иницијатива најбољи начин за постизање заједничких циљева. "Брегзит" то не мијења и настављамо даље са својим пројектом, нас 27.

Уједињене, 27 земаља чланица и даље чине јединствено тржиште од 450 милиона грађана и више од 20 милиона компанија.

Уједињени, и даље смо највећи трговински блок на свијету.

Уједињени, нас 27, и даље остајемо највећи донатор развојне помоћи на свијету.

Наши партнери могу бити сигурни да остајемо вјерни нашем амбициозном програму окренутом ка будућности, било да се ради о трговини и улагањима, климатском дјеловању и дигитализацији, повезаности, безбједности и борби против тероризма, људским правима и демократији или одбрани и спољној политици.

Настављамо испуњавати своје обавезе. И даље ћемо се придржавати споразума који нас повезују с нашим међународним партнерима, попут Споразума о стабилизацији и придруживању са Босном и Херцеговином, и настављамо развијати мултилатералне оквире сарадње широм свијета.

Европска унија је и даље партнер којем можете вјеровати. Непоколебљиви бранилац мултилатерализма темељеног на правилима, сарађујемо с нашим партнерима како бисмо свијет учинили безбједнијим и правичнијим.

 

Пишу: Јосеп Борел, високи представник ЕУ за спољну политику и Мишел Барније, главни преговарач ЕУ за "брегзит"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана