Националистичка пропаганда антинационалиста

Сања Влаисављевић
Националистичка пропаганда антинационалиста

"Већина саборских клубова осудила је данас националистичко скандирање тијеком јучерашње ногометне утакмице младих репрезентација Хрватске и Србије у Вараждину, а дио клубова затражио је да се убудуће, буде ли са трибина упућиван говор мржње, прекидају утакмице."

"Премијерка Јадранка Косор данас се у име Владе придружила осуди коју су, због говора мржње тијеком јучерашње ногометне утакмице у Вараждину, изнијели саборски клубови, те најавила оштрије мјере против таквог, како га је назвала, дивљачког понашања, па и могућности прекидања утакмица... Све док се утакмице не буду прекидале, све док се телевизијски пријеноси не буду прекидали, до тада дивљаци неће схватити поруку. У том ће смислу Влада радити уз вашу потпору, поручила је заступницима."

"Владимир Шекс (ХДЗ) нагласио је да се дио навијача који је скандирао националистичке и расистичке поруке огријешио о највише уставне вредноте које јамче слободу и људска права свим грађанима. Оцијенио је да би вараждинска утакмица требала бити прекретница, "Рубикон", да се иницијатива свјетске ногометне федерације о забрани расистичких и свих других порука мржње на спортским приредбама дјелотворно примијени и у Хрватској."

"Жаљење и исприку због понашања навијача у његову граду изразио је вараждински градоначелник Иван Чехок, који је у име клуба ХСЛС/СДA рекао да су навијачи, нажалост, злоупорабили домаћинство и гостопримство Вараждина "на груб шовинистички и националистички начин". Но, истакнуо је да је ријеч о мањој скупини навијача чијем се националистичком скандирању није придружила већина на стадиону."

Ово се може чути и прочитати у Хрватској.

У Политици on line од 16.10.2009. цитирани су Лука Бебић, предсједник Сабора који подржава Пуповчев иступ, Владимир Шекс (ХДЗ) који сматра да се мора зауставити такав говор на стадионима, Зоран Милановић (СДП) који сматра да су још опасније такве изјаве које долазе од политичара, јер "између такве поруке и репетирања кратак је корак", градоначелник Вараждина Иван Чехок, који је упутио и јавно извињење, Дамир Кајин, заступник Истарског демократског сабора, који је истакао да се говору мржње треба стати на крај, Јадранка Косор, премијерка која је најавила најоштрије мјере против таквог "дивљачког понашања", Весна Пусић (ХНС), која је тражила да се осуди и Хрватска телевизија зато што "није моментално прекинула пренос утакмице", као и Савјет за националне мањине Хрватске, који је највиши орган мањинске самоуправе у Хрватској, у чијем саопћењу, које потписује предсједник Савјета Aлександар Толнауер, се између осталог може прочитати: "Узвикивањем слогана 'Убиј, убиј Србина', 'За дом спремни' и пјевањем крајње шовинистичких пјесама нису само вријеђани припадници српске националне мањине већ и цјелокупна политика хрватске владе, као одлучна политичка воља да се у Хрватској афирмира политика суживота, толеранције, мултикултурализма, мултиконфесионалности, права националних мањина и уважавање других и другачијих..."

Ово се може чути и прочитати у Србији.

Но нажалост оно што слиједи се може прочитати у сарајевским „грађанским" дневним новинама Ослобођење, у петак, 16. 10.2009, у тексту насловљеном "Играч Србије симулирао пуцање из стројнице по навијачима" опремљеног фотографијом младог ногометаша из Србије Немање Томића и уредничком егидом која гласи: "Провокације српских ногометаша, подизање у зрак три прста, не оправдавају скандирање са вараждинских трибина и говор мржње".

Дописница ове новине из Загреба наводи само једну реченицу заступника српске националне мањине у Хрватској, господина Милорада Пуповца у којем овај коментира реагирање спортског коментатора на ситуацију тијеком утакмице, а затим тим поводом парафразира неименованог спортског коментатора "друге ТВ куће" који се "зачудио да Пуповац није нашао за потребно споменути понашање српског играча Немање Томића, који је погодак Хрватској прославио симулирањем пуцања из стројнице према хрватским навијачима." Спомиње новинарка даље још једну неименовану особу, овога пута члана Клуба навијача хрватске ногометне репрезентације, који је наводно изјавио да је "пуно провокација српских играча који су са терена показивали три прста према трибинама".

Новинарка након тога закључује текст као што је истакнуто у егиди, и још додаје: "Но чињеница је да сви досадашњи инциденти забиљежени у Хрватској везани за спорташе, спортске екипе и спортске функционере из Србије, укључују и информацију о једној те истој гести гостију - дизању три прста. A то је у најширој хрватској јавности по злу познат симбол под којим се у српској агресији по Хрватској почетком 90-тих рушило, протјеривало, уништавало и убијало. Српски спорташи на гостовању у Хрватској дакако знају за то."

Треба повјеровати новинарки и уредништву ових новина да овај текст није никаква националистичка пропаганда која избија из сваке ријечи у наведеном тексту, посебно имајући у виду реакције на ову утакмицу које долазе из Хрватске и Србије. Да ли је могуће да након што се цијела хрватска јавност дигла на ноге, ХРТ тематски организирао емисију "Отворено", у којој се веома отворено разговарало о овом инциденту, у сарајевској „грађанској" новини налази текст у којем се осуђује понашање српских играча, а тек у дијелу једне реченице тек успут спомиње "не оправдавају скандирање са вараждинских трибина и говора мржње"?

Чуди, заиста чуди, како је новинарка превидјела и да је паљена српска застава на утакмици, као и да је нападнут директор млађе селекције Фудбалског савеза Србије пред утакмицу, а о томе су и медији и вараждинска полиција извијестили.

И коначно која је порука овог текста и ове новине? Да скандирање "Убиј Србина" или "За дом спремни" не значи ништа узнемиравајуће за Србе које ваљда у претходним ратовима нитко није убијао па им некако буде мило око срца када им неко узвикне овако што! Или можда, вријеђати Србе је сасвим оправдано, те стога није ни требало правити проблем око ових повика у Вараждину? Или је можда ипак око свега мало претјерала цјелокупна хрватска политичка сцена, а новинарка "Ослобођења" једина успјела сагледати ситуацију очима праведника? Скандалозно за једну новину која претендира да буде грађанска, а у којој као и у бројним другим приликама, има мјеста за само једну страну и једну истину.

(Aуторка је директор Центра за културу дијалога БиХ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана