Министри, директори и политички ангажоване жене

Сања Влаисављевић
Министри, директори и политички ангажоване жене

Ових дана у Сарајеву се дигла прашина због неодмјерених изјава једног директора неке основне школе, а против министра образовања Емира Суљагића.


Рекао инкриминисани директор у необавезном разговору своме колеги пуно ружних ријечи о министру. Истина рекао је то у просторијама школе. Другар га потајно снимио и послао снимак Федералном јавном сервису. Рекао је овај директор те бедастоће још у јуну, али ето снимак стигао до ФТВ-а крајем септембра. Директоров испад окарактерисан је као рјечник у којем се користи "језик улице, мржње и застрашивања". Нећу овом приликом бранити директора, јер то и није могуће с обзиром на рјечник који је користио, али забога ко још у приватном разговору не говори мало опуштеније, па и неодмјереније, него када јавно говори.

Доказни материјал

И није за овај текст битан директор који, ако је крив и ако се према слову закона тако докаже, треба бити санкционисан, него ФТВ и министар који долази из партије која је свим својим бићем за човјека. Праведна и истих аршина према свима.

Е па тако новинарка ФТВ најављује прилог, који је приватним каналима стигао до редакције централне информативне емисије, и вели: "Погледајте прилог који је направио наш колега са овим кабадахијом". Јавни сервис и језик улице! И не само то. Опет је кључни доказни материјал о некоме или нечему тајно направљени снимак. Кад је Барашин могао бити смијењен захваљујући тајно направљеном снимку што не би могао и један директор.

То нам говори само о једној и то застрашујућој чињеници: Све се прати, све се снима! Демократија је то једна, нема шта. Све у служби човјека и пријатеља, друга и брата, а против непријатеља. С непријатељем се треба обрачунати по сваку цијену. Директору по кратком поступку, а према захтјеву министра, треба одузети директорско мјесто. Требало би још само смислити какав бх. Голи оток.

Да ли су све жене једнаке

У сарајевским медијима је ових дана осванула и вијест о једном брачном бродолому. Aктери су познате личности са естраде и из медија. Он оптужује њу за превару. Она шути. Он објављује детаље њиховог приватног живота. Она опет шути. Ко је крив за шта у тој брачној заврзлами опет није ни битно за овај текст. Битно је да су, пар дана након што је вијест објављена у медијима, одлучиле активистице женских удружења да се огласе и да дају подршку једној жени због мобинга и неке врсте породичног насиља. Потписале су то све ко-је-ко активистице. И нека су! За сваку похвалу је подршка жена женама. Aли од свег политичког активизма и женског гласа, испаде најјачи и најјасније артикулисан онај који штити жену од брачног бродолома. Тужно је и помислити колико је информација о нападима на жене промакло, а још више колико је промакло јавног апела против напада на жене. И овим поводом се отвара старо питање. Да ли су све жене једнаке и да ли све подједнако заслужују јавну одбрану од напада на њих?

Да ли можемо говорити о грађанском активизму жена ако у неким случајевима ни не помишљају, ради политичког конформизма, стати у одбрану жена које су истински угрожене, а у другима да. Чак нити када су физички нападнуте.

Политички напад на пса

Често се већа пажња посвети нападу на нечијег пса него на жену. Истина у примјеру на који мислим док говорим о псу, треба рећи да је пас мезимац једне жене и да се напад на пса поистовјећује са нападом на жену. Нападом политички мотивисаним. Aли треба одмах додати један веома важан податак да је тај "политички мотивисан напад на пса" био у Републици Српској. Ееее, па наравно да ће онда и завриједити пажњу грађанских активиста. Да је исти случај био у Федерацији и то према некоме ко не припада женском љевичарском активистичком кругу опет не би плијенио пажњу. Овако је ето и напад на пса био напад на жену због политичког прогона. A све то у "мањем ентитету". Мада, треба напоменути да толико пажње није било посвећено насиљу над животињама ни када су Интернетом кружили снимци изразитог насиља према животињама. Сјетимо се само малољетнице која је бацала у ријеку младунчад животиња и смијала се том чину! Aли нема везе! То није политички мотивисано насиље. Сјетимо се и напада на новинарке РТРС-а, "Независних новина" или "Гласа Српске" усред Сарајева и усред институција власти. Је ли то био политички мотивисан напад? Је ли услиједио нужни глас јавности послије тога? Ма ни говора. Оне нису вриједне јавног гласа жена. Што су тражиле то су добиле.

Рјешавање брачних проблема

Е тако сарајевске активистице рјешавају брачне проблеме јавних личности политички се ангажујући. Све то преносе герилски грађански медији, јер у демократском окружењу Кантона, а богме и Федерације јасно, гласно и недвосмислено прецизно мора бити изражена приврженост тренутно владајућим политичким идеологијама. Не само то, наглас морају бити изражени принципи демократије, јер је то једини начин да себи осигурате живот, новац за пројекте, посао, амбасадорска и савјетничка мјеста, директорска мјеста, медијске привилегије и још којешта. Ко је за човјека тај има све набројано. Ко није и није човјек! Бити за човјека је иначе основни демократски постулат. A јавни простор Федерације и Кантона Сарајево ослобођен политичке индоктринације је јавни простор данас! У друштву које све ради због човјека, ма ко он био, другачије и није могуће.

Што би рекао један високо позиционирани представник владајуће политичке идеологије: "Ми смо принципијелни. Не попуштамо пред притисцима. Нећемо попустити ни пред притисцима међународне заједнице да народу осигурамо неких осам-девет милиона марака."

Да ли су на то реагирали љевичарски политички активисти? Да ли су процијенили овакво поигравање са грађанима и невладиним сектором скандалозним? Ма ни говора! Како ће дићи глас против руке из које хљеб једу? Сваком према заслугама, свима према истим принципима. Толико о принципијелности како грађанских активиста тако и демократске власти!

Сви једнаки у свим околностима исте врсте. Тако, ето, треба очекивати да ће и код првог сљедећег брачног бродолома жене све као једна стати у одбрану женске стране. A остало, ма остало није ни битно. Овако се најбезболније пласира глас цивилног сектора у јавности. Важно је сачувати позиције, а принципи су за плаћенике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана