Медијски барометри и финансијска подршка

Сања Влаисављевић

Ових дана у БиХ је објављена публикација представљена јавности као “резиме ставова дванаест различитих профила у нашој земљи који су на основу 44 индикатора констатовали” каква је медијска слика у БиХ.

Промоција ове публикације одржана је у Сарајеву, а затим у Бањалуци. Пројект прикупљања података и објављивања информација координирала је велика интернационална организација наклоњена социјалдемократским опцијама у Европи “Фридрих Еберт Штифтунг”.

Поводом ове књижице назване “Балкански медијски барометар” желим се осврнути на два аспекта: како је описана земља у којој је проведено ово истраживање и како је у јавности промовисана сама ова публикација.

Уводна ријеч

У уводној ријечи БиХ је приказана као земља: “Бошњака (муслимана), Срба (православаца) и Хрвата (католика), названих 'конститутивним народима' те осталих народа и грађана.” Ова три уставно равноправна народа, означена као вјерске заједнице, одмах на почетку су дефинисана и као “етничке групе”. Можда недовољно заинтересованом читаоцу овдје не би било ништа спорно, јер често у јавности можемо чути овакве одреднице. Aли овдје је по сриједи нешто далеко више од политичке некоректности. О чему је заправо ријеч?

Тврдити да у БиХ живе “етничке групе” значи одузети овдашњим народима оно најважније до чега су дошли у бурној новијој историји: а то је њихова политичка самосвијест. Етничке групе су по дефиницији оне групе које немају свијест о самима себи као модерним политичким актерима, а поготово не као државотворним народима. Зар данас можемо Бошњацима, Хрватима и Србима поништити постигнућа историјског процеса националног буђења и одузети им право да себе виде као модерне нације? Још горе је поистовијетити их са вјерским заједницама и одузети им могућност националног опредјељења. Ставити знак једнакости између, рецимо, Србина и православца, значи некоме унапријед учитавати религијско опредјељење као крвно насљеђе, што је несумњиво расистичко предубјеђење.

Занимљива констатација

Још једна занимљива констатација се налази у уводу, тј. сажетку овог штива, које претендује на објективност и непристрасност, а говори о улози јавних сервиса. Па је тако за РТРС речено: “Власти у Републици Српској користе разне механизме да потисну јавни РТВ сервис у 'трибину једноумља'. Свим издвојеним гласовима, људима који се не слажу са страначком политиком, није само онемогућен приступ програмима, него су понекад изложени некој врсти 'јавног линча'“.

A за ФТВ: “Водећа политичка странка у Федерацији БиХ такође јасно намјерава да стави под потпуну контролу јавни сервис тог ентитета”. Ево само преко ове двије уводне напомене о јавним емитерима два ентитета јасно се назире сва објективност понуђене анализе.

Aко се РТРС унапријед квалификује као телевизија “линча” и “једноумља”, а ФТВ као емитер којег нека партија тек покушава да стави под своју контролу, онда је тешко очекивати објективан приступ у даљој анализи Барометра.

Сваком добронамјерном гледаоцу је одавно јасно да је ФТВ симбол непрофесионалне телевизије која сваки извјестан период ставља некога на стуб срама и јавно га линчује.

Ево, конкретно када је било упитно да ли ће неки новинар њихове куће поновно добити укинуту полицијску пратњу, данима смо у централној информативној емисији слушали нападе на полицијске службенике који су се опирали том захтјеву. Зашто? Зато што је ФТВ користила своју моћ да се обрачунава са неистомишљеницима и непослушнима, иако информација о одбијању захтјева за продужењем полицијске пратње њиховом новинару није ни смјела ни требала бити тема централне информативне емисије, а камоли још бити предметом злонамјерних уредничких коментара. Aко то није злоупотреба медија и јавно срамоћење неподобних полицијских службеника, онда је тешко претпоставити шта јесте.

Ево још један примјер. Оног тренутка када је Борка Рудић, вјечна генерална тајница Удружења БХ новинари, једва мало проговорила кроз неке добро умотане реченице о непрофесионалности на ФТВ, одмах смо имали прилику гледати наизглед немотивисани прилог, и то опет у централној информативној емисији, како је њена секретарица, а ваљда уз њен пристанак, поткрадала новинаре.

Застрашивање и упозоравање

Гледали смо и снимак судског процеса некадашњој упосленици БХ новинари уз најаву да ће ФТВ и даље пратити то суђење и објављивати вијести у вези с тим. A шта је то него застрашивање и упозоравање да Рудићка случајно више не проговори било шта о ФТВ? Ех, да отклоним могући непринципијелни приговор како произвољно тумачим емитовани прилог и како он представља само информацију и ништа више. Неће бити да је то тако, јер цијела афера о несталим новцима у БХ новинарима траје много дуже, али, гле чуда, тек када се Рудићка дрзнула прокоментарисати ФТВ то је одједном постала веома битна вијест у дневнику. Не само вијест, него и пријетња да ће се наставити даље са објављивањем пикантерија са суђења.

A на промоцији Медијског барометра могли смо поново чути како је “РТРС у потпуности занемарио обавезе које као јавни сервис има стављајући се у улогу представника само владајућих структура у РС”, те да је сасвим неприхватљив “начин на који Влада РС пружа финансијску подршку медијима”.

Па да ли је могуће да је од свих замисливих примјера медијске непрофесионалности и блискости медија са владајућим партијама опет само РТРС на мети независне анализе? Такођер чули смо још једну занимљиву констатацију: “Aко већ има новца за помоћ медијима, онда би за њихову подјелу критерији требали бити гледаност, слушаност и читаност, а не спремност да слијепо подржавају власт.”

И таман док анализирам ову реченицу гледам фотографије са промоције на којој се јасно виде директорица AТВ, Наташа Тешановић, Срђан Благовчанин, Борка Рудић и Тања Топић. Помислих: па како, Боже, Тешановићка није, онако чисто принципијелно, демантовала овакву тврдњу наводећи најсвјежије примјере финансијске помоћи коју је Влада РС додијелила медијима.

Рецимо, директно је могла свједочити о својој ТВ кући која и у ФБиХ слови као бастион отпора Додику и додиковцима па навести да је одлуком Владе РС број: 04/1-012-2-3297/11 AТВ додијељена помоћ у износу 150.000 КМ или да је РТВ БН одлуком број: 04/1-012-2-3295/11 добила 400.000 КМ, а ТВ БЕЛ-канал 100.000 КМ одлуком број: 04/1-012-2-214/12. Ето сад није новац отишао у руке РТРС-а, па се поставља питање зашто је онда госпођа Тешановић избјегла да јавно демантира оцјену да Влада РС даје новац само “својим режимским медијима”.

Очито је да ту има различитих медијских профила и како је приликом додјеле немалих средстава задовољен чак и критериј гледаности. Или можда промоторка Тешановић мисли да када Влада додијели новац то а приори значи бити режимски медиј или такав закључак важи само за неке медије, а не нипошто за њену ТВ кућу?

И није то све. Понудио нам је први Балкански медијски барометар још многе занимљиве генерализације, паушалне оцјене и процјене креатора који су скупљени по једној истој матрици - истомишљеничке, тобожње грађанске, оријентације.

++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана