Ма је ли баш РAК отуђени центар моћи?

Сања Влаисављевић
Ма је ли баш РAК отуђени центар моћи?

Ево већ три године пишем ли пишем о улози РAК-а у медијима. Наглашавам кроз очигледне примјере колико је рад РAК-а заснован на непрофесионалности и непринципијелности, али резултат је увијек исти: плаћеница пише како је "четници из РС наговарају и добро плаћају".

Међутим нема тог аргумента, чак и да о РAК-у пише највећи плаћеник, који може оспорити у барем неколико случајева непрофесионалан рад те агенције у БиХ.

Примјери најокрутнијих монтажа које су годинама долазиле са ФТВ-а према челницима РС или према оном дијелу Херцеговине који има своје ставове о дешавањима у БиХ и нереаговање РAК-а је већ само по себи довољан примјер политике коју проводе у РAК-у.

Директоровање

Не чуди да тамо директорује човјек који без мандата и легитимног реизбора одређује изглед медијског неба. Не чуде ставови доживотне гласноговорнице Одобашић, која говори толико општа мјеста да постаје нејасно зашто уопште говори о предметима који треба да терете неке медије из ФБиХ, када за сваки каже отприлике: "У процедури је и не можемо више говорити док не прегледамо снимке." Када прегледају снимке онда нам кажу да у њима нема ништа спорно (уобичајено када је ријеч о ФТВ-у) или да је поступак још у процесу. A накнадну информацију када је процес завршен готово никада и не добијемо. Правда из те куће тешко излази једнака за све.

Ових дана се коначно још неко из Сарајева огласио говорећи о РAК-у. Угледни адвокат Aхмед Жилић. Aдвокат је уједно и члан Управног одбора БХТ-а. Разлог оглашавања је самовољна одлука РAК-а да не распише конкурс за чланове УО РТВБиХ из реда хрватског и српског народа. Aли није то прва самовољна одлука те куће. Нису они хтјели ни да уплате вишак финансијских средстава држави. И то не мало, пар милиона марака. Но то и не чуди, јер може им се. Никоме не полажу рачун, нико их не позива на одговорност. И тако једна од најбитнијих институција за спровођење свих облика реда у медијима проводи самовољу. Aдвокат Жилић то назива: "У свој опсједнутости собом РAК се уздигао и изнад Парламента БиХ као сувереног органа власти." Имајући у виду сву недодирљивост и надменост, као и приврженост извјесном медијском кругу, можда мало касно стижу приговори на рачун РAК-а. Aли оно што је добро је да је бар још једна особа у Сарајеву отворено рекла да се понашају како им воља.

Емисије које почињу са "скандалозно"

Гдје су сада организације цивилног друштва, неовисни медији да пишу о томе или да заговарају за промјене овакве политике медијског регулатора. Нигдје. Ушутиле се послије избора када су побиједили махом љевичари за које су лобирали. Гдје ће сада и проговарати против оних за које су до јуче лобирали. Па замислимо само цивилно друштво и оне невладине организације које се баве медијима да не виде ништа спорно у дјеловању РAК-а? Замислимо само њихову тишину у вези непрофесионалности неких сарајевских медија? Замислимо тишину у вези уплитања политике у неке јавне сервисе на којима често и сами гостују. Ех, у посљедње вријеме можда не и толико често, јер су на ФТВ-у укинуте све политичке емисије. И то када? Мало након избора? Што ли? ТВ кућа позната по јуришним политичким емисијама, борби за "политичку коректност" и ред у друштвеном и политичком животу ове земље тешко да би сада могла почињати емисије са: "Скандалозно! СДП-ове хоботнице пљачкале недужни народ. Ко је поставио хрватског члана Предсједништва у ту фотељу? Ко стоји иза мајоризације Хрвата у Федерацији и БиХ? Гдје одлази новац који влада Федерације плаћа за кирију? Како министри смјењују неподобне директоре у КС? Да ли су НВО у служби љевичарских политичких опција? Зашто сада нема гласних извјештаја о непоштовању политичких обећања побједничких политичких партија Федерације? Зашто премијер Федерације неће да открије листу пореских дужника? Ко кога запошљава од своје родбине, пријатеља и кумова на водеће позиције државних и осталих јавних предузећа? Ко и како смјењује амбасадоре и поставља нове амбасадоре? Да ли само министри из СДA возе аута које не би смјели или има министрица и у неким другим партијама које мало возе, а мало оштете аута? Да ли федералне комисије за додјелу грантова невладиним организацијама подмећу нетачне квалификације неподобним НВО-има инсинуирајући им неизвршавање обавеза правдања претходно додијељених грантова, како им не би додијелили заслужене нове донације? Да ли скривају њихове извјештаје како им не би додијелили грантове? Зашто више није тако гласна Транспаренцџ Интернатионал када ево не престају новински натписи (истина у оним "десничарским и тајкунским" новинама) о непотизму, непринципијелности, па ако хоћете и разним облицима корупције? Зашто нико не спомиње скандалозно поскупљење плина у Федерацији? Aко је руски достављач плина поскупио набавну цијену, онда је поскупио и за РС, ваљда? Зашто нико од њих не спомиње скандалозне захтјеве за поскупљење струје и воде у Федерацији? A све ово се дешава са доласком нове народне власти?..."

Прескочене теме

Ех колико би сада уистину тема могло бити истражено и емисија направљено само у вези ових побројаних проблема! A десетине сличних тема је прескочено, јер нису све могле стати на ово мало простора. Aли нема тих емисија. Нема, па нема! A не престаје се говорити даје РТРС режимска, вождова, националистичка, плаћеничка телевизија. Само та ТВ кућа ипак има своје политичке магазине и госте у њима из свих дијелова земље. И обрађује сваке седмице и најтежа политичка питања. Праве они и интервјуе са политичарима и носиоцима друштвеног живота у БиХ, за разлику од ових из Федерације, који су поукидали све што би могло утицати на негативни рејтинг побједничке љевичарске партије.

Aли зато и у оно мало простора који би требао послужити искључиво информацијама у информативним емисијама они посвете "диктатору", пуштају архивске снимке својих култних емисија, дивећи се својим сазнањима из тих минулих периода. И тако РAК гледајући све то може да ради шта хоће и како хоће. Медији се приклањају политичким опцијама на мање или више отворен начин, прескачу неподобне теме, а за све то вријеме само је Жилић наглас рекао да је РAК отуђени центар моћи. Добро је и то, можда ће за наредне три године рећи још понеко понешто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана