Луда кућа и предсобље

Мирјана Кусмук

- Шта је више нормално у овој држави?

Овако је одговорио министар правде БиХ Бариша Чолак на питање да ли је нормално да се у Тужилаштву БиХ саслушавају парламентарци због неспровођења пресуде "Сејдић и Финци" и дао прецизну дијагнозу и земље и времена и процеса у којима живимо.

У преводу: луда кућа и предсобље!

Саслушања

Када је Тужилаштво БиХ и то Посебно одјељење за организовани криминал, привредни криминал и корупцију половином децембра обзнанило Наредбу о спровођењу истраге против Н.Н. лица због неимплементације одлуке "СФ" Европског суда за људска права, јер је тиме БиХ оштећена за 45 милиона евра IPA фондова, нико иоле нормалан није могао да вјерује да то није само добар виц.

Али не лези враже. О раду Радне групе, која је од 2010. пратила спровођење пресуде "СФ", међу првима као свједок испитан је Бариша Чолак. Потом посланик СДА Шефик Џаферовић, али се о том саслушању не зна ништа. Ове седмице у Тужилаштву БиХ 45 минута боравила је посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић.

Тужилац за организовани криминал Олег Чавка, који је добио задатак да изврши немогућу мисију, у том испитивању постављао јој је, мало је рећи, глупа питања:

- Зашто мислите да спровођење пресуде треба да се претвори у рјешавање хрватског питања?

- Зашто СНСД није истрајао на свом добром приједлогу спровођења пресуде?

- Је ли Радна група озбиљно радила посао?

- Да ли је неко задржавао приједлоге у ладици?

Тужилац Чавка, у напону тужилачке снаге када треба да се бави борбом против организованог и привредног криминала који државу годишње оштети за много, много више од 45 милиона IPA евра (само у једној пошиљци кокаина или граната), постао је тако главни лик правосудне фарсе у којој се конци повлаче из другог плана.

Фарсе у којој Тужилаштво за организовани криминал и корупцију ремети и правосудни и друштвени систем земље узимајући у своју надлежност рјешавање политичких питања.

Тачно је да у Кривичном закону постоји кривично дјело за неспровођење одлука Уставног суда и раније Дома за људска права, а сада Европског суда за људска права.

Али тачно је и то да посланике штити имунитет и да они не могу кривично да одговарају. Посланике је бирао народ на изборима да заступају његове ставове и штите његове интересе, а Кривични закон не познаје кривичну одговорност због политичког става.

Тачно је и то да лидери парламентарних странака Златко Лагумџија, Милорад Додик, Драган Човић, Фахрудин Радончић, Божо Љубић, Младен Босић и Бакир Изетбеговић већ четири године уз помоћ високих европских званичника Штефана Филеа и Питера Соренсена покушавају да нађу рјешење за имплементацију пресуде "СФ", оно које би имало двотрећинску већину у парламенту потребну за измјену Устава.

Тачно је и да су сви преговори пали у воду због тога што у ФБиХ није могуће наћи рјешење које би задовољило и Хрвате и Бошњаке.

Будући да је Тужилаштво БиХ најавило да ће у истрази саслушати 70 сумњивих лица, логично је очекивати да у Тужилаштву ускоро заврше сви лидери политичких партија, али и европски преговарачи: Филе и Соренсен.

Сам Соренсен одмах је одбацио такву могућност, истичући да би то био преседан у дипломатској пракси. Заборавио је да дода једну ситницу: да је преседан у демократским европским државама да се на саслушања у Тужилаштво за организовани криминал позивају посланици, због неусаглашених политичких ставова!

Политичка фарса

Да се ради о политичкој фарси, а не спровођењу правде доказује и податак да од 2005. године до данас није извршено више од 80 одлука Уставног суда БиХ, а Тужилаштво није мрднуло прстом.

Исти случај је и са пресудама Европског суда за људска права које је, као и "СФ" пресуду, потврдио Уставни суд, а годинама су мртво слово на папиру.

Једна од њих је повреда права на имовину у више предмета станова официра ЈНА, одузетих на територији ФБиХ. 

Тужилаштво БиХ не занима њихово неспровођење, као што их не занима више око 35.000 пензионера у Републици Српској и Србији који су пензије зарадили на територији ФБиХ, али она одбија да им их исплаћује. 

И овдје је пресудом Европског суда за људска права у случају "Карановић против БиХ" из 2008. и случају "Шекеровић и Пашалић против БиХ" из 2011. утврђено да се неисплаћивањем пензија у ФБиХ крше елементарна људска и социјална права грађана на националној основи.

Тужилаштво БиХ није покренуло истрагу ни у овом случају у којем су оштећене на хиљаде људи и буџет једног ентитета за милијарде марака и у којем је Н. Н. лица више него лако пронаћи.

Најновија злоупотреба Тужилаштва БиХ у политичке сврхе неодољиво подсјећа на случај у којем је трагична судбина једног човјека и његове породице инструментализована на најбезобразнији и најнеморалнији начин.

У случају Палић Дом за људска права 2000. године наредио је Републици Српској да спроведе потпуну истрагу и утврди судбину несталог пуковника Авде Палића. Потом је багерима прекопано пола РС, а Авди Палићу није било трага. Влада РС је формирала двије комисије по налогу OHR-а, одговорни су се тресли од пријетњи санкцијама и смјенама... А онда.... тијело Авде Палића је у августу 2009. године пронађено у Центру за идентификацију у Високом. Тамо је било пуних осам година колико је прошло од када је ексхумирано из масовне гробнице Гајеви код Рогатице.

Сво то вријеме РС је била пред санкцијама.

И све су прекрили сњегови, рузмарин и шаш. Случај Палић је истог часа заборављен и нико није одговарао због тога што је тијело Авде Палића осам година лежало неидентификовано, а његова судбина послужила за уцјене.

Није и неће јер је случај Палић, као и случај "СФ", био средство за остварење политичког циља, а не за успостављање правне државе.

А да има права и да постоји правна држава не би се могло догодити да се Тужилаштво за организовани криминал, истовремено док саслушава посланике због недоношења политичких одлука, проглашава ненадлежним за 1.300 граната пронађених код Тешња за које је СIPA поднијела извјештај против Шемсудина Мехмедовића.

Не би се могло десити да гомиле предмета о ратним злочинима и организованом криминалу годинама купе прашину у ладицама Тужилаштва, а да тужилац Чавка прегледа ладице посланика у Парламенту БиХ.

Просто ми жао како увијек Чавку извуку из рукава када се ради на специјалним задацима. А и сам је признао да је смијенио некадашњег главног тужиоца Милорада Барашина којем је хаковао и-мејл са којег је слао лажне дописе тужиоцима и медијима. Чавка је потом кажњен умањењем плате шест мјесеци, али задатак је обавио: Барашин је "елиминисан".

Зато му је повјерен нови, важан задатак. Упутство је добио са исте оне адресе са које је "одстријелио" Барашина. Знаковито или не, та и-мејл адреса гласи popushilismо@gmail.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана