Људи који не схватају сатиру

Сања Влаисављевић
Људи који не схватају сатиру

Ових дана у сарајевским "Данима" читам разговор са доскорашњом директорицом Сектора за емитирање Регулаторне агенције за комуникације. Дакако, неизбјежна питања су била посвећена видео клипу "Видимо се у Билећи" емитираном на ФТВ-у, као и она о притисцима на РAК. Дирљиво је читати новинаркино питање-коментар у којему све оне који су скептични према "томе што РAК конкретно ради" назива "самопроглашеним стручњацима".

Добро, није ништа ново да неки новинари у својим питањима дају одговоре, сугерирају одговоре, квалифицирају неистомишљенике и коначно, вријеђају све који имају мишљење друкчије него њихово. Зар је доиста требало поводом скандала око емитирања фашистичког видео клипа због којега је цјелокупна српска, али што да не и друга јавност која уважава све грађане подједнако, била веома узнемирена, презриво поентирати "самопроглашене стручњаке"? Па нема већих стручњака од јавности и грађана. Не треба бити неки посебан стручњак да би била уочена неправда, нити неки посебан правник да би било уочено кривично дјело. Aли у оваквим новинама то нема везе. Требало је очито нагласити да су друкчија мишљења безвриједна. Но, о постављеним питањима и њиховом тону се може још надуго говорити, али и одговори који су стигли са веома значајне адресе за медијски простор за БиХ су вриједни краћег осврта.

Постављена су питања о притисцима на РAК који су "услиједили из Републике Српске да се ФТВ казни" и да ли су ти притисци "покушај да се изједначе та два емитера у погледу чињења грешака". Овај други емитер је свакако РТРС, а његов гријех је "илегално запосједање фреквенције која је државни ресурс".

Медији могу манипулирати с јавношћу, мијењати мишљење јавности, тврди представница РAК-а те наглашава да, иако спорни видео клип "не би требао да буде примјер било коме" не треба због тога прибјећи финанцијским санкцијама. "Aко говоримо о финансијској казни, што је све вријеме јавност с једне стране као у бунилу понављала да их треба казнити хиљадама и хиљадама марака зато што су некога показали као нацистичког лидера, мени је то нејасно..."

Доскорашњој дужносници РAК-а, нажалост, само је српска јавност понављала "као у бунилу" захтјев за казном, ето само зато што је нетко мало показан као нацистички лидер. У принципу и нема ту ништа лоше. Заборавили смо да је то смијешно. И управо то и брине представницу РAК-а, па се пита: "Јесмо ли ми то људи који престајемо схватати сатиру?" Дакле веома је важно имати осјећај за сатиру, чак и када јој није мјесто него казнити некога за "такву врсту пропуста". "Такве врсте пропуста су недопустиве", али ипак: "Aко би наше друштво постало такво да кажњава медије за такве ствари, то би представљало најгору врсту цензуре." Дакле, ево на дјелу школског примјера контрадикције: пропуст је недопустив, али нипошто не и кажњив, успркос чињеници да се јавност дигла на ноге, пардон била у бунилу. Некако свугдје у свијету, барем оном демократском глас јавности је веома значајан у оцјенама некога или нечега, али за представнике РAК-а је то углавном неважан фактор јер је ријеч о лаицима и нестручњацима. Бити у бунилу отприлике значи да грађани не знају што и зашто раде. Но није овдје крај него сазнајемо и да: "позиви на цензуру и кажњавање медија који се у задње вријеме јављају су јако забрињавајући за бх. друштво". Како и не би били!

Када су такви захтјеви упућени према здруженим, кланским сарајевским медијима или медијима једног лица наравно да су забрињавајући, јер руше концепт слијепог пропагирања само једне ваљане идеје, а за што су задужени безгрешни, морално супериорни медији и њихови сурадници.

Када рецимо нека локална ТВ кућа буде финанцијски кажњена због "непримјереног" приказивања слике неке дјевојчице, онда је то сасвим оправдано и нипошто није ријеч о цензури. Aли покушати казнити извјесне медије, а о томе већ и птице на грани пјевуше, е "то је одлика тоталитарног режима, то је нешто што је апсолутно непримјерено било којем демократском друштву". И уколико би се "то десило, ако би наше друштво постало такво да кажњава за такве ствари, то би представљало најгору врсту цензуре." A има и још нешто: "Регулатор ако почне да се бави тим стварима, онда није регулатор." Тако је. Онда регулатор није регулатор него и цензор, што стално превиђамо. Па тко ли је изрекао РТРС-у казну од ни мање ни више него 100.000 КМ, цензор или регулатор? Aли та "два случаја немају везе један с другим". Но погледајмо ипак што је усвојило Вијеће министара БиХ 19. марта 2009. године, а односи се на преглед повреда и одговарајућих казни које изриче РAК. Рецимо у члану 5. стоји:

Сврха кажњавања јесте: а) заштита јавног интереса; б) спрјечавање активности које би могле проузроковати штету, опасност по живот и здравље људи, јавну сигурност, јавни ред и мир, јавни морал, односно поремећаје у привреди; A у поглављу првом о прегледу повреда и казни у емитирању (одјељак A; члан 17. опћенито) пише недвосмислено јасно: "(1) Новчаном казном од 15.000 КМ до 150.000 КМ, казниће се радио или ТВ станица која својим сигналом покрива до 500.000 и више становника, уколико емитује материјал који својим садржајем и тоном: а) преноси јасан ризик од подстицања етничке или вјерске мржње, између заједница у Босни и Херцеговини, или материјал који би, на основу било чијег разумног суда, изазвао насиље, неред и немире, или који би могао подстицати криминал или криминалне радње; б) преноси јасан ризик од узроковања јавне штете, при чему се таква јавна штета дефинише као смрт, повреда, штета нанесена имовини или друга врста насиља, или скретање полицијских активности и медицинских услуга или активности других служби за одржавање јавног реда са њихових уобичајених дужности."

И коначно, у члану 18. (Пристојност и уљудност) "(1) Новчаном казном од 7.500 КМ до 75.000 КМ казниће се радио или ТВ станица, која својим сигналом покрива до 500.000 и више становника, ако у својим програмима било које врсте користи језик којим би се могло подстицати и изазивати насиље, неред и мржњу, као и ако у својим програмима употребљава језик који може изазвати увреду, у складу са одредбама Кодекса за емитовање РТВ програма."

Е ови наведени чланови свакако не вриједе под претпоставком да видео клип "Видимо се у Билећи" никоме не упућује увреду, не потиче међуетничку мржњу и не мотивира насиље, или једноставно ако актери овог прилога нису људи. Или још горе, уколико народ не зна што је сатира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана