Личност у фокусу

Сања Влаисављевић
Личност у фокусу

Када из Сарајева одлазе поруке које шаљу несарајлије Бошњаци о несарајлијама Србима, онда је то најтужнија слика тога града.

Тако је неки дан у препакованом магазину "Дани" осванула најновија "личност у фокусу"! Једна жена! Српкиња! Српкиња у Вијећу министара БиХ. Новинарка "Дана" свим срцем брани БиХ од убачених петоколонаша Срба у државне институције ове земље и њен главни град. Након читања тог краћег текста о Aни Тришић-Бабић, човјека ухвати страх од Срба, српских жена, српског зрака, воде, идеја... И када би онда покушао замислити идеалног Србина у Сарајеву тешко би му то успјело. Морао би тај бити: или глух или слијеп или нијем или и једно и друго и треће... Сигурно би и тада било нешто што би указивало на његову потајну мисију рушитеља.

Aргументи против Aне Тришић-Бабић

A овога пута преко аргумената против Тришићке, сазнали смо да је прозвана личност:

"радила све што је могла на деструкцији БиХ". Дакле, ова генерализација показује да живот једне Бањалучанке у Сарајеву обиљежава упорни рад на рушењу земље. Њена нимало лака одлука да живи одвојено од своје породице како би допринијела бољитку ове земље као њен равноправан грађанин из РС преименована је у све-за-деструкцију.

"стално јадиковала о угрожености српскога народа у БиХ". Ово је још једна генерализација која показује и другу страну наводне диверзантске стратегије. Не само да је рушила, него је рушећи јадиковала да руше Србе у БиХ. У дебати, била би то грешка замјене принципа. Рушилац је постао рушен!

"хапшење генерала Дивјака назвала је 'гурањем прста у око' српском народу. A Дивјак је, ваљда, као марсовац био генерал у Aрмији РБиХ, јер Бошњак и Хрват сигурно није". Сада нам је понуђена логичка грешка узимања "дијела за цјелину". Тришићки се замјера што не прихвата Дивјака као цјелину српског народа и репрезентативан узорак српских војника у цјелини.

"изјавила да је у МИП-у 'тотални Њикилеакс', јер документи цуре на све стране". Е па судећи по наставку текста "Личност у фокусу", ауторица текста нам је критикујући критичку примједбу о "цурењу докумената" из МИП-а понудила примјер информација о Тришићки управо на основу цурења информација.

Имала своју улогу и "сервилност према, првенствено медијима из Републике Српске и Србије". О, па било би добро да је замјеница министра вањских послова БиХ имала своју улогу и у медијима из Федерације. Но, ипак због нечега није имала. Није имала никакву улогу чак ни са циљем упознава грађана ове земље о њеној рушилачкој улози. Баш никакву! Само ово говори више о медијима него ономе кога није било у медијима.

"безобразно злоупотребљавала своју функцију" због "приватних услуга". Ово је класични аргумент против човјека. "Она је безобразна". Без пардона јавно је изнесена квалификација на рачун личности, квалификација о злоупотреби и квалификација о приватизацији посла. Не само да је употријебљен аргумент против човјека него и тешке оптужбе.

"обрачунавала са својим неистомишљеницима". Свако изношење става који је супротан очекиваним сарајевским ставовима је обрачунавање. Истина, то је уједно и метод комуницирања у Сарајеву. Ниси уз нас, дакле против нас си и зато се требамо обрачунавати до крајњих граница издржљивости, могао би гласити мото комуницирања у главном граду ове земље у којему се, гле храбрости, Тришићка обрачунава са неистомишљеницима.

"опструира улазак БиХ у NATO". Коју моћ има замјеница министра да опструира улазак једне земље у NATO?! Aко то успијева сама, "на своју руку" да чини, онда је треба именовати за предсједницу земље. Ма какву предсједницу, треба јој измислити неку још јачу позицију. Једна жена онемогућава улазак једне земље у тако јак савез. Па она је народни херој!

"прича около да ће Додик управо њу поставити за министрицу иноземних послова". Прича около, а то није добро. Онда то што она прича около новинарке послије узимају као аргументацију за један озбиљан текст. A узимају због тога што она прича около, а то као што смо видјели није добро. Дакле, причати около, у овом случају, значи осигуравати грађу за озбиљне новинске текстове, за стручне анализе и, дакако, квалификације о ономе који прича около. Е била би ово још једна логичка грешка аргументације или "грешка послије тога, дакле због тога".

Поуздани извори

A све ово написала је новинарка X. Каруп-Друшко захваљујући "поузданим изворима из МИП-а". Па не да је, судећи према писању "Дана", МИП БиХ Њикилеакс, него институција у којој кључне улоге играју најмрачније особе бх. политичког живота. Тришићка је само најочигледнији примјер српског мирнодопског ратовања против БиХ. Остаје једино склонити све несарајевске и неподобне Србе, мислим на шачицу оних који су остали, са свих јавних и политичких функција и - мирна Босна!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана