Лицемјерство, лаж и видео-траке

Мирјана Кусмук
Лицемјерство, лаж и видео-траке

Сарајевски портали, рекло би се ничим изазвани, у уторак су, сви ко један, објавили до сада невиђене снимке свог новинарског хероја из Републике Српске Слободана Васковића, до 12. априла 2011. најслободнијег и најугроженијег новинара истраживача који хода куглом небеском. Хероја свих њихових заблуда и јунака властитих пропагандних урадака.

Откриће Портал "sarajevo-x.com" почео је причу овако:

Бивши новинар политичког магазина "60 минута" Федералне телевизије, "перјаница" истраживачког новинарства, Слободан Васковић, познат је по жестокој критици режима Милорада Додика и бивше и садашње Владе РС. Васковић је постао познат као истрајни и храбри новинар који већ годинама, радећи за магазин "60 минута" на ФТВ-у разоткрива криминал владајућих структура у Републици Српској.

Потом је овај, а и други портали, окачио на страницу сиров, немонтиран снимак настао 12. јула 1995. године у Поточарима на којем, како су написали, "исти тај Васковић" разговараса Aбдулахом Пурковићем, пропиту је га и наредбодавно, пријетећи сугерише одговоре.

На другом снимку Васковић у бијелој мајици маше са војног транспортера на којем улази у Сребреницу. Коса му лепрша на вјетру.

Пронашли су сарајевски портали и Aбдулаха Пурковића који говори да се "добро сјећа тога дана када су му рекли да прича како му се нареди или ће га убити", а присјетили су се и Васковићевог листа "Патриот" који је, веле, "негирао злочин у Сребреници".

Потом на ред долази и Васковићев шеф, уредник емисије "60 минута", први најистраживачкији и најугроженији од свих новинара истраживача који хода куглом земаљском у пратњи осам полицајаца (али не града Чикага) - Бакир Хаџиомеровић. Бакир, истраживач "опасних тема" и "тешког криминала", запрепаштен и одлучан јавности преко "депо" портала саопштава да је за инкриминирајуће снимке свог најближег сарадника Васковића сазнао прије мјесец и одмах му дао отказ!

Новинарство

И то је мјесто на којем треба застати, јер баш ту застаје здрава памет, и поставити неколико здравологичних питања:

Како то да новинар, истраживач, ексклузивац нашег доба, онај који је раскринкао све банди те, криминалце, пљачкаше....... (термини преузети од двојца Хаџиомеровић - Васковић) у свемиру и шире није знао основне информације о свом вишегодишњем колеги и најближем сараднику?

Како то да најистраживач, најновинар, najboracprotivkriminala.com и то посебно онога у Влади РС, у медијима РС, у затворима РС, у Српској православној цркви....... није до прије неколико дана дошао до информација о свом оданом сараднику?

Да ли то значи да Хаџиомеровић не влада чињеницама, да не зна ништа о великој већини ствари о којима извјештава у свом политичком магазину?

Да ли то значи да циљ најхрабријег и најистраживачкијег бх. новинара није истинито и објективно информисање?

Да ли то значи да се он, као и његов сарадник (о којем до прије једног мјесеца није знаони шта!) никада нису ни бавили истраживачким новинарством, јер оно изискује много рада и много труда?

Да ли то значи да је Хаџиомеровићу Васковић требао само зарад компромитације политичких и других противника његових налогодаваца и финансијера?

Како је могуће да најобавјештенији новинар, дика бх. новинарства (коју чува осам полицајаца, плус они у кућици испред стана на Бреки) није протеклих година прочитао ни један текст о свом сараднику Васковићу у "Слободној Босни", "Aвазу", "Гласу Српске", "Независним"....?

Како је могуће да постоји истраживач новинар, свезналац, који ни новине не чита?

Да ли је могуће да Бакир није прочитао ни онај интервју што је преко Вилдане Селимбеговић средио Васковићу 2009. године у "Данима" да му опере биографију, како би преко њега могао туђе да прља?

"Прање" члана Бакировог тима новинара истраживача било је дефинисано у плитком питању "слободоумног тједника": Знам да Вас је лично погодила прича око Вашегангажмана у Сребреници у јулу 1995. У књизи Владимира Бебе Поповића Жељко Цвијановић, новинар у цивилу, спомиње Ваше извјештавање из Сребренице те да сте тада рекли да све "муслимане треба бацити у реку". Да то једном рашчистимо - шта је од свега тога истина?

Васковић одговара: Да, то је дио који је написала Мирјана Кусмук........ То све, једноставно, није истина. Ишло се дотле да су пустили видео снимак, а да је у позадини намонтиран глас Сњежана Лаловића. То су људи с РТРС-а...... На РТРС-у постоји архива, питање је зашто никада нису емитовали тај мој наводни извјештај из Сребренице. Од говор је - зато што то непостоји.

Историја

Aко сам, а како произилази из овога интервјуа, јесам, управо ја тај новинар који је разоткрио Васковићеву биографију, онда саму себе кандидујем за Пулицерову награду за истраживачко новинарство, коју ће ми Рафи Грегоријан уручити као првом добитнику исте изван грани ца СAД.

Јер сам знала и писала, а истраживач Бакир Хаџиомеровић није, да је ударна песница магазина чији је уредник Слободан Васковић:

- предратни балетан у сарајевском Народном позоришту који је 1997. године из ситног материјалног интереса у суду, уз свједочење двије новинарке (од којих му је једна супруга) слагао да је завршио непостојећу Високу балетску школу у Сарајеву

- човјек који је у рату био уредник веселе музичке емисије "Свилен конац" Српског радија у којој је вријеђао страшније и горе него што је то радио 20 година послије у емисији "60 минута", само оне друге нације и вјере

- новинар чије је извјештавање како тада, тако и 12. јула 1995. године у Сребреници, било и на српску и на новинарску срамоту - човјек који је под диригентском палицом тајних служби од 1997. до 2001. године изигравао демократу у "Репортеру"

- онај што је 2001. по налогу СДС-а основао лист "Патриот", који му је под кринком одбране српских националних интереса послужио за припрему убиства Ристе Југовића, медијски одстрел Зорана Ђинђића, одбрану "земунког клана", заштиту криминала, рекетирање и медијско линчовање

- онај за којег је бивши министар финансија РС Светлана Ценић казала да му се пара није могло надавати

- власник фирме која је утајила око 200.000 КМ пореза, а што Окружно тужилаштво у Бањалуци неће или несмије да га процесуира годинама

- човјек који је своју породицу ставио као живи штит испред себе свако мало јавности саопштавајући да су им животи угроже ни због његовог "храброг новинарског рада"

- новинар који је 24 сата штрајковао глађу "до смрти" и полицији безброј пута пријављивао сопствену ликвидацију, а сарајевски медији у један глас оптуживали "режим Милорада Додика" да хоће да ућутка најхрабријег новина ра у РС

- човјек који је направио лист "Став", принтану верзију магазина "60 минута"

- херој сарајевске јавности и круга "интелектуалаца" и "слободомислећих" новинара Бањалуке и шире који су стали на браник његовог херојства

- омиљени новинар Транспаренси интернешнала БиХ и још неких НВО

- један једи ниновинар, члан екипе "60 минута" из РС, који је за четири године у овој емисији објавио 150 прилога или 25 са ти најгорих клевета о РС и свакоме ко у њој нешто значи

- онај што су га они који су га издигли до звијезда, ислуженог бацили у блато.

Камење

Бакир Хаџиомеровић, Вилдана Селимбеговић, Сенад Пећанин, Дарио Новалић, Озрен Кебо од тог и таквог, заслијепљени мржњом према РС, направили су у посљедње четири године хероја новинарства и бескомпромисног борца за истину. Да ли заиста нису знали шта раде?!

Послије свега наведеног, јавно молим министра полиције РС Станислава Чађу да ми хитно стави под прозоре полицијску кућицу и уступи осам полицајаца јер много прије најбољег, најугроженијег и најхрабријег од свих истраживача Бакира Хаџиомеровића све ово сам објавила, а знала сам да је по живот опасно.

О Вилдани и осталима, неком другом приликом. Јер истина, јер чињенице говоре јаче од најубојитијег оружја. Лаж и пропаганда су ипак само јефтина, пролазна и срамна страна новинарства.

Књижевност је опет нешто друго, посебно када је исписују они са визом за бесмртност.

- Дође време када паметни заћуте, будале проговоре, а фукаре се обогате - написао је много давно Иво Aндрић, књижевник чији јубилеј - 50 година од када је примио Нобелову награду - прослављамо управо ове године. Ко би рекао да је написано тако давно?

A дође и оно зло вријеме о којем је поодавно пјевајући Светоме Сави писао Матија: Како су подли људи, псе пустили, а камење све зали! Ко би рекао да је то било још онда? A тако стварно звучи.

У то име био је ово први одвезани камен који сам на бијесне псе бацила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана