КОЛУМНА: Нови почетак - јединство испред подјела

Јохан Сатлер

У посљедњих неколико седмица ствари које су се некад чиниле незамисливима сада су постале уобичајене, попут физичке дистанце, рада од куће, састанака и доношења одлука виртуелно. Када ова криза буде завршена, свијет се неће вратити уобичајеним начинима функционисања: ствари ће се промијенити.

 

Европска унија се брзо прилагодила новој стварности. Нашли смо начине да за наше партнере на западном Балкану обезбиједимо хитну помоћ у борби против вируса. Испорука медицинске опреме финансиране средствима ЕУ је већ у току, док ће се средњорочна и дугорочна економска помоћ почети користити у наредним седмицама и мјесецима. Солидарност на дјелу!

У првим седмицама након избијања пандемије у БиХ било је охрабрујуће видјети како се дугогодишњи проблеми и препреке остављају по страни да би грађани добили потребну помоћ. Како су реаговали грађани БиХ?

Учинили су оно што увијек раде, у сваком дијелу ове земље, свих њених области и сваке заједнице. Преузели су иницијативу и допринијели рјешењима, показујући солидарност и отпорност.

Данас БиХ учествује на самиту Европске уније и западног Балкана, на којем се очекује да сусједне земље извијесте о снажном напретку и предложе кредибилне регионалне иницијативе. Домаћин самита је Хрватска, као предсједавајућа Вијећа. Самит је првобитно требало да буде одржан у Загребу, али се због пандемије одржава у виртуелном формату, што је још један примјер како се ствари могу драматично промијенити у врло кратком року.

Вјерујем да данашњи догађај може и треба означити нови почетак за БиХ.

Сада је важно да старе препреке не изађу поново на површину док земља буде излазила из кризе, да би била у могућности да брже напредује ка чланству у Европској унији. Врата за Европску унију остају отворена, а грађанима се мора омогућити да то и искористе .

Прошле седмице три члана Предсједништва БиХ поновила су своје опредјељење о убрзању европског пута БиХ кроз ангажман на рјешавању 14 приоритетних области утврђених Мишљењем Европске комисије. Иницијатива предвиђа инклузиван процес који укључује Савјет министара и парламенте и Механизам координације. Такође се предвиђа учешће цивилног друштва и стручњака кроз различите форуме.

Крајње је вријеме да лидери у овој земљи направе кораке напријед, посебно имајући на уму да су ови приоритети представљени прије готово годину дана, а да власти нису урадиле много на њиховом рјешавању од тада. Умјесто тога, постизборне и друге политичке размирице отежале су наставак неопходних реформи.

Демонстрирање јасне визије о путу напријед у овом тренутку је од највеће важности. Искуство из прве руке у посљедња два мјесеца показује да политички лидери у БиХ могу брзо и конструктивно дјеловати и могу испунити своје обавезе за добробит свих грађана. Када су улози високи, а проблеми и циљеви заједнички, јединство треба ставити испред подјела.

Пандемија је још једном доказала колико је важно да земља има функционалне институције.

Како свијет буде излазио из ове кризе, многе ствари ће се неминовно промијенити. За БиХ данашњи виртуелни самит Европске уније и земаља западног Балкана може означити нови почетак. Надам се да ће се то и десити.

Огромна већина грађана у цијелој земљи дијели тежње чланства у Европској унији. ЕУ сарађује са БиХ на рјешавању питања проузрокованих пандемијом, а наставиће да ради и на томе да земља напредује у европским интеграцијама брже него што је то био случај прије кризе.

Сви грађани БиХ прижељкују нови почетак. Не за двадесет година, већ данас.

Процес је поново покренут, а за столом има мјеста за све.

Заједно смо јачи!

Заједно смо ЕУропа.

Јохан Сатлер,  шеф Делегације ЕУ у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана