Код нас тога нема :)

Мирјана Кусмук

Код нас нема плагијатора.

Код нас нема брзинског штанцања диплома ни на приватним, а ни на државним факултетима.

Код нас више од половине чиновника и директора није стекло дипломе и звања студирајући уз рад (на важним мјестима).

Код нас никада нико није неком будућем директору иштанцао диплому, а да испите полаже послије, фиктивно.

Код нас нема шансе да неко прво магистрира, а потом дипломира.

Код нас су сви власници приватних факултета истакнути интелектуалци и признати научници.

Код нас сви декани имају изврсне научне референце и ниједан нема спорну ни диплому ни звање.

Код нас нема шансе да пословођа неког рецимо супермаркета постане редован професор економије.

Код нас ове године 15 грађана Ниша не брани докторску дисертацију на једном факултету.

Код нас нема Мегатрендова, универзитета задужених за снабдијевање администрације дипломама.

Код нас нема универзитета на којима се пада једино низ степенице.

Код нас нема универзитета на којима одговор на питање: За колико завршаваш годину? Гласи: За 5.000 КМ!

Зато су код нас сви ових дана шокирани неславним примјером српског министра полиције Ненада Стефановића. Саблажњавају се по кафанама, кућним дружењима, препричавају у дугим телефонским разговорима. Феноменом Мегатрендизације баве се новинари, "радници" на друштвеним мрежама, аналитичари... сви пренеражени и шокирани. Преко плота се боље види, а и није опасно.

Мегатрендизација

Министар полиције Србије Небојша Стефановић у јуну прошле године одбранио је докторат на Мегатренд универзитету у Београду на тему "Нова улога стратегијског менаџмента у управљању локалном самоуправом (пример града Београда)".

Ових дана за "Пешчаник" детаљну анализу његове дисертације урадила су три професора свјетски престижних универзитета и утврдили да докторат обилује плагијатима, као и да је насловна тема промашена, јер се Београд из наслова дисертације помиње у једном од 16 поглавља. Већ увече сајт "Пешчаника" је оборен, а ујутро се огласио декан Мегатренда Мића Јовановић лично, који је рекао да је Стефановићев докторат "аутентично научно дело", а професори који су га анализирали "назовистручњаци". Јовановић је потом, опробаном тактиком, случај плагијат пребацио на терен политике, уз тврдњу да се ту ради о "нападима са политичком конотацијом".

Поодавно сам чула како на том Мегатренду студира армија од око 25.000 људи, да је прва година бесплатна, а послије те одеру. Наводно да га углавном уписују богати, а лоши ђаци који не могу да се упишу на државни универзитет или су тамо губили године па им се сада жури да заврше.

Много легенди се везује за Мегатренд. Као и много јавних личности. Бивши министар просвјете Србије Жарко Обрадовић био је истовремено и министар и професор на Мегатренду. Борис Тадић је 2008. тамо држао предавање. Професори на Мегатренд универзитету су садашњи и бивши министри Зорана Михајловић, Јадранка Јоксимовић и Алиса Марејћ, звијезда "Пинка" Леа Киш, а почасни доктор Милутин Мркоњић. Извршни директор Мегатренда је Милица Гајић, супруга Марка Милошевића.

Мегатренд су завршиле и многе естрадне личности, међу којима је и пјевачица Наташа Беквалац, а Весна да Винча и Екстра Нена (асистент Мегатренда) докторирале су на том универзитету.

Мегатренд вјероватно јесте, али нажалост није једина продавница диплома. Ето, министар Веља Илић није магистрирао на Мегатренду него у Чачку. На Мегатренду није дипломирао ни Тома кога клинци зову Тома Диплома. Ни бивши министар војни Драган Шутановац није експресно дипломирао на Мегатренду нетом након што је постао министар. Ни Јоргованка није студент Мегатренда, она је дипломирала на Универзитету "Educons" из Сремске Каменице. Тај "Едуцонс" је веома близу оног другог универзитета "Фабус", који је у РС веома популаран и на којем је дипломирао и докторирао велики број овдашњих директора, посланика и других важних фаца. Тај факултет је имао и своју испоставу у Херцеговини, у једном свадбеном салону у Грудама. Не знам да ли је још отворена.

Није Мегатренд "најгори од све дјеце", нити је једини (свако има свој Мегатренд), али је јасно да је утицај Мегатренда на српску политичку сцену и интелектуални капацитет државе Србије у овом тренутку умногоме одлучујући, због чега се овај феномен и зове Мегатрендизација Србије.

Тим феноменом бавио се и министар Иван Тасовац, наравно онда када није био министар него директор Филхармоније и слободни интелектуалац.

Ово су тек неке од његових мисли из тог времена:

"Обавезно штиво за докторске студије Мегатренда: Еволуција српског интелектуалца од Слободана до Миће Јовановића".

"Набавите најновију сликовницу за докторске студије Мегатренда: Кратка историја српског школства од Доситеја до Жарка Обрадовића".

"Ускоро ћемо сви ми који нисмо докторирали на Мегатренду постати ет(н)ичка мањина у Србији".

Бравар је закон

Према подацима Завода за статистику Србије, у посљедњих пет година само у Београду број доктораната је од 405 порастао на 3.000. У Новом Саду је у посљедњих осам година докторирало 1.600 студената, што је више од трећине доктора наука које је овај универзитет имао од оснивања.

Не знам располаже ли сличним подацима Завод за статистику РС, али на њиховом сајту пише да је у просјеку посљедњих неколико година број доктораната око 50-60 годишње.

Наравно да је проблем сумњивих диплома посљедица лоше или никакве провјере високошколских установа, али и високог степена корупције.

Управо тај проблем је суштински за развој сваког друштва, јер штанцање диплома и звања је злочин који ће имати дугорочне разорне посљедице по генерације које ће пристизати за школовање у наредних 50 година. Зато је срамотна девалвација суштине образовног система слом свих моралних вриједности. То је злочин против човјечности дугог трајања.

Штанцање диплома и доктората на нашим приватним, али и јавним факултетима од Требиња преко Сокоца, Добоја и Бањалуке па све до Приједора не привлачи ни тзв. "режимске" ни тзв. "нережимске" медије. Анализа доктората како политичара, тако и новинара, али и свих других посебно јавних личности код нас такође није занимљива тема. О томе ћуте и професори универзитета, они који су до звања дошли честито. Интерес јавности и цијелог друштва занемарен је у спирали злочина у којој је свако сваком дужан "диплому". А ту су и специјалне везе "Ми вама у Крагујевцу, ви нама на Палама" или тако нешто.

Зато се овдје скоро неће десити да не дај Боже неко одступи са јавне функције зато што је плагијатор или зато што је купио звање или диплому. Нити ће универзитет неком одузети диплому и поништити докторат јер је плагијат.

Па нисмо ми Њемачка, а нећемо никада ни бити. У Њемачкој је Анет Шаван, бивши министар образовања, морала да поднесе оставку 2013. године, након што је доказано да је плагирала докторат. Докторат јој је поништен. Исту судбину је 2011. доживио и Карл-Теодор Гутенберг, министар одбране и најближи сарадник канцелара Ангеле Меркел.

А нисмо ни Мађарска. Како је кренуло, нећемо ни то бити. У Мађарској се сличан случај десио са бившим предсједником Палом Шмитом 2010.

Баш ових дана када је плагијат министра био топ тема у оквиру обиљежавања 100 година Великог рата у Београду је отворена изложба фотографија Арчибалда Рајса.

У свом политичком тестаменту "Чујте Срби, чувајте се себе" др Рајс, Швајцарац који је са Србима провео најтеже године, указао је на велике поремећаја у друштву, а добар дио тог штива посвећен је образовању и српској "интелигенцији".

- Ваш човек из народа, сељак, неискварен утицајем професионалних политичара, није подмитљив. "Интелигенција" вам то јесте, и то од најситнијег чиновника са или без дипломе до министра... Уместо да делује позитивно, ваша интелигенција је деловала негативно. Уместо да гради, она је разграђивала. Она је жариште трулежи и искварености, од чега толико трпите. Ако јој допустите да настави земља вам је изгубљена. Почистите кућу, пометите све охоле и штетне марионете. .. Немојте да вас засене људи који у суштини немају никакву вредност, али чији је лош пример неизмерно опасан по духовно здравље вашег народа - написао је 1928. године Арчибалд Рајс.

И као што послије свега примијети незнани аналитичар: Споредно је питање да ли је Стефановићев рад плагијат, право питање је да ли је Мегатренд универзитет?

Зато најбогатији човјек на планети, оснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс до данас није купио ни докторат, а ни диплому.

Није ни бравар, а изврсно је свирао клавир!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана