Ко то уређује наш програм?

Сања Влаисављевић
Ко то уређује наш програм?

Овај текст сам почела писати о сасвим другој теми.

Занимале су ме мањине и већине и грађанска струја у овој земљи. На то ме нагнао скорашњи разговор са колегом из невладиног сектора и управо када сам написала првих пар реченица, прекинем писање и укључим телевизију. Прегледам неколико канала и задржим се на јавном емитеру Федерације. Видим у тијеку је нека веома жива расправа у емисији која се емитира уживо и наставим гледати. Испрва ми је било занимљиво што су гости представници различитих партија и што је укључен и студио у Бањој Луци. Увијек ме охрабре, макар и на тренутак, привиди успостављања међуентитетског дијалога. Не прође нити пет минута од мојега "укључења" у емисију а чујем водитеља како пита једног од гостију у сарајевском студију како се он осјећа када чује повике као што су "Ово је Србија..." који су требали поткријепити постојање језика мржње, провокације, хушкања и још којечега другога. Упитани гост одговори, а онда ријеч доби и гост из Бање Луке који рече како је видио прилог који је претходно у емисији емитиран "несретно изабран" и како би било добро да су виђени исти призори националистичког екстремизма и са других страна а не само код једног народа. Наведе човјек и примјере што је све могло бити приказано, али водитељ га брзо прекида и реагира ријечима: "ово је већ мијешање у уређивачку политику". Гост из Бање Луке и даље покушава објаснити како не жели умањити значај прилога, али да сматра да се у оваквим стварима не би требало бити једностран. Водитељ поновно жустро реагира, наглашавајући како он лично никако не мисли да се фашистичка обиљежја не налазе на свим странама и да је тога било свугдје, али и узрујано узвраћа госту: "Када ви будете уређивали емисију бирајте пажљивије прилоге". Гледам, слушам и не могу да вјерујем. Водитељ на сасвим коректно запажање госта обезвређује мишљење које је чуо тако што га прво опомиње за уплитање у уређивачку политику, а затим подругљиво предлаже да када то госту буде професија пажљивије уређује емисију. Треба нагласити да бањолучки гост нити једном својом ријечју није изразио своју наклоност мрачној страни која је приказана. Занимљиво је примијетити да је водитељ на опаску о некоректном прилогу брже-боље придодао да он "лично мисли" да је било сличних примјера на свим странама.

Требало би доиста направити бројне логичке акробације да се докаже да је водитељ био у праву или да се мене поново окриви да пишем у прилог "неосноване одбране Срба". Само да подсјетим, то је она иста емисија поводом које је госпођа Душанка Мајкић примила пријетње смрћу. Гост из Бање Луке је покушао сугерирати како би много учинковитије било у Федерацији приказивати проблеме и примјере негативе праксе из тог ентитета, а не константно из РС. Гост је сасвим на трагу политичке коректности рекао да је много већа обвеза федералних медија (а посебице јавних емитера) приказивати такве примјере из свог непосредног окружења него стално указивати да се највеће зло налази с оне стране ентитетске границе. Нажалост и у сриједу смо имали прилику опет на јавном сервису видјети дискриминацију суговорника на дјелу, не било којих већ управо оних који долазе из Републике Српске. Уколико се овакав уреднички и водитељски став може на било који начин оправдати, онда би се чистом аналогијом могао оправдати и сваки сличан став извјесних политичара чије су изјаве увијек на мети критике, јер уколико политичар има одговорност према својим бирачима због неодмјерених изјава, онда их још више има онај новинар који се са јавних емитера обраћа свим грађанима подједнако, а не само "својим бирачима". Aко се тврди да политичари живе на грбачи грађана и њихових силних пореза које морају плаћати држави, онда се подједнако и још прије може устврдити да јавни сервиси још и више живе на грбачи грађана и њихових претплата. Одговорност за јавну ријеч безрезервно имају и једни и други.

И ако сте помислили да је то било све што се као својеврстан ексцес догађало у емисији погријешили сте. Није још био крај водитељевог спора са позваним гостом из Републике Српске који је, треба вјеровати, позван да учествује у јавној дебати да би се чуло и његово мишљење. На крају емисије, поздрављајући госте и захваљујући им на учешћу у разговору, водитељ се поново обраћа госту из бањолучког студија ријечима: "Сљедећи пут када будемо монтирали прилог зват ћемо вас да се консултирамо".

Одјава емисије на јавном емитеру, одјава и овога текста, али остаје питање да ли је могуће наћи оправдање за овакве непрофесионалне па, у најмању руку, и политички некоректне прилоге и примјере. Чести покушаји да се за овакве ствари пронађе оправдање само су потврда недостатка свијести о потреби за једнакоправношћу свих народа. Aко се та потреба не уважава чак нити као потреба уважавања људског достојанства и права на јавно изречени суд угледних представника једног народа, онда то доводи дакако у питање и саму опстојност ове земље.

(Aуторка је директор Центра за културу дијалога БиХ)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана