Ко нема у глави има у сисама

Мирјана Кусмук

- Мислила сам да ми се то никад у животу неће десити, али, веровали или не, савремено истраживачко новинарство подразумева свакаква искуства. Идеја нам је била да проверимо како ће грађани реаговати на особу која у центру града проси, али не за хлеб, него за "основно оруђе за рад" многих данашњих девојака - силиконске уметке.

Овако је објаснила своју идеју да у центру Београда проси новац за силиконе новинарка српског "Телеграфа".

Њен транспарент "Скупљам за силиконе. Молим вас помозите" код једних је изазвао бијес, а код других самилост и подршку. Равнодушних скоро да није било.

Њима треба лова

Свако мало код нас се роди по неко ново занимање, које прати посве нова и до тада непозната ријеч. Тако су прво дошле "спонзоруше", а коју годину касније "старлете". Ова два занимања се односе на дјевојке које  у животу не раде ништа, којима не тече радни стаж, али су пуне лове и баш популарне.

Тако су "спонзоруше" биле оне дјевојке које су се "забављале" искључиво за лову или, у натури, за фирмиране крпице. Како се баш тих касних постратних деведесетих и овдје прочуло за "Луј витон", "Праду", "Шанел", "Фенди"... и друге маркице свјетски познатих дизајнера тако су исти постали "легитимација стила и сталежа" спонзоруша, посебно јер је у стварности мали број људи који су себи то истински могли да приуште.

Није прошло мало а са убрзаним развојем друштва, "спонзоруше" су еволуирале у "старлете". Социолози се слажу да је разлика у томе што је спонзоруше занимао само новац, а старлете и новац, али и медијска слава. Они директнији у исказу професију старлета преводе нешто као "елитна проститутка", јер јој је клијентела елитна у смислу дебљине новчаника.

Предуслов за бављење тим занатом је вађење ребара и "пластичне инвестиције" као што су уградња силикона у уснама, на јагодицама, у грудима, у задњицама... у неограниченим количинама. 

Е сада колико је инвестиција на крају исплатива зависи и од личног ПР, али и од медијске подршке без које старлета није старлета. Истражујући нови популарни бизнис прочитала сам да оне које су "топ" у медијима свакодневно мјесечно зарађују по неколико плата доктора наука.

Хрватска старлета и пјевачица Симона Готовац своју професију опјевала је у незваничној химни свих старлета стиховима:

"Мало пара, пуно крокодила, а ја нећу живјети без стила, хоћу Гучи, Праду и Версаће а не да неком ноћу перем гаће. Лова свима треба лова, мени треба лова... Анте паре дај, Анте паре дај, Анте, Анте, Анте - паре дај...."

Да су старлете у успону када је у питању и њихов друштвени углед, свједочи једна друга хрватска топ старлета - Нивес Целзијус. Нивес је ни мање ни више била VIP званица на недавној инаугурацији нове предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић у Загребу. Иако је изјавила да је за ту прилику спјевала и пјесму, неко је био довољно паметан да тај дио протокола ипак попуни Радојком Шверко.

Велика лова коју зарађују старлете учинила је ово занимање примамљивим и за оне који имају примарну дјелатност, која такође захтијева лијеп изглед, али не доноси високу зараду. Тако је недавно у Букурешту у склопу истраге ланца елитне проституције ухапшено више од 30 ТВ водитељки и манекенки, које изгледају посве старлетовски. Како је објављено по вечери су зарађивале више од 10.000 евра, а организатор ланца је клијентима наплаћивао 1.500 евра само за упознавање са познатим особама.  

Како је клијентела старлета углавном скривена, ових дана посебно интересовање знатижељника привукла је једна информација из полицијске истраге. У телефону пјевачице и старлете Слађане Гудураш, која је у децембру погинула у саобраћајној несрећи, пронађени су бројеви телефона клијената међу којима су  бројне познате личности из свијета спорта, политике, естраде, бизниса, али и један бивши министар "који је годинама био у врху власти".

 - Он је био редован корисник услуга проституције. Пре неколико месеци платио је чак 500 евра за услуге проститутке из ове групе - рекао је медијима извор из истраге.

Захваљујући том "златном" телефону олакшано је хапшење макроа и главног организатора ланца елитне проституције Михајла Максимовића са којим је ухапшено и неколико старлета осумњичених за проституцију, али су оне пуштене на слободу веома брзо уз прекршајне пријаве.

Како имена старлета данима нису силазила са насловних страна штампе, тако им је и цијена вртоглаво расла. Најпознатија од свих "Мими Оро" (надимак прикачен након ТВ пропитивања у којем је показала да глупост не боли) поскупјела је више него дупло.

Овим је само још једном у пракси доказана стара новинарска девиза: "На крају је све само маркетинг".

Али није све више ни до медија. Како друштвене мреже и IT револуција преузимају примат над јавним простором, виспрене старлете су веома брзо овладале нових технологијама које им пружају могућност властитог PR. Већ поменута Мими Оро на "Јутјубу" има свој спот у којем тражи "новог дечка менаџера, фудбалера, тајкуна.." за "КЕШ".

Легенда о Шухри

Познаваоци социолошких кретања земаља у транзицији, сматрају да је занимање старлета дошло овамо са поплавом ријалитија и емитовања кућних порно урадака. Иако је све ствар личног избора, ипак у временима опште беспарице, економске кризе која не пролази и високе стопе незапослености старлете неријетко постају узор младим дјевојкама. Јер: имају лову, носе скупе крпице, иду на фенси мјеста, возају се "фераријем", плове на јахтама.... Поред тога и медији их редовно прате па им ни славе не мањка.

Први симптом опасног утицаја старлета на младе дјевојке је оно наивно пућење уста клинки на селфијима код њц шоља и њихово уредно качење по друштвеним мрежама. Послије долази фаза два: силиконске груди за 18. рођендан...

Тужну, али истиниту причу о утицају старлета на изглед нације недавно ми је испричао колега којем је у гостима боравио друг из Америке. У шетњи градом, упитао га је поносно: Какве су нам дјевојке? Јесу ли лијепе? Гост из Америке трудио се да буде обазрив: Јесу, јесу само имате много проститутки.

- То је он рекао због облачења, појашњава ми шокирани домаћин изјаву  америчког госта у случају да сам "плавуша".

Тешко је утврдити да ли је за суноврат  система вриједности потребна реформа образовања, реформа васпитања или нечег трећег? И како младом човјеку, младој дјевојци која чезне да јој је "посао добар, а пара лака" рећи да постоје многе друге, вредније и важније ствари од дебљине новчаника или марке крпице коју на тај начин заради, а да ти повјерују?

На један диван начин прије скоро двије године своје студенте у битку против старлета и спозноруша послала је једна храбра професорка. Професорка Рајна Драгичевић са Филолошког факултета у Београду свршене студенте у свијет испратила је говором који је постао хит у региону. Говорећи им да све вриједности нису изумрле, иако се друштво урушава,  проф. Драгичевић повјерила им је тежак задатак да као будући професори сачувају и оснаже праве вриједности.

"Поносите се својим занимањем које се може стећи само упорним, вредним радом, одрицањем, неспавањем и вишегодишњим самосавладавањем и самоодрицањем. Не дозволите да вам бахати, хвалисави и самоуверени власници разноразних ресторана, фирми, приватних авиона, луксузних станова држе лекције о успеху, јер ВИ СТЕ ПРОФЕСОРИ, а они су само власници квадратних метара! 

Покушавају да омаловаже професорско занимање. Имајте на уму то да сте ви чувари достојанства своје професије. Звање професора стиче се са пуно труда, али још више муке треба уложити у знање како носити ту важну титулу. Водите рачуна о начину на који се понашате и када нисте у школи, размишљајте о свом одевању, ставу, односу према колегама, према ученицима и њиховим родитељима.

Не заборавите да ћете предавати главни предмет, први у рубрици у дневнику, и да ћете са својим ученицима проводити више времена од свих осталих професора. Ваш утицај на ученике биће најважнији. Будите свесни те одговорности. Као професори српског језика, ви сте чувари нашег језика и културе......

Крените у рат против свих старлета, спонзоруша, певачица, манекенки, тајкуна, бизнисмена и победите их. Ви им морате постати оријентациона тачка, светионик у животу! За тај рат имате 45 минута дневно скоро сваког радног дана, а то није мало..... 

Ви имате мисију: ако успете да повратите ауторитет школе и знања (а то се не може постићи ниједним законом, већ ентузијазмом професора), падаће као домине све препреке ка бољем животу у Србији. Од часа српског до економских реформи! Од часа српског до борбе против корупције! Од часа српског до космоса! Ваша моћ је огромна и ваш задатак је од стратешког значаја. ...Никада немојте  заборавити: ВИ СТЕ ПРОФЕСОРИ!

Проф. Драгичевић након говора који је доспио у медије и пробудио симпатије и подршку милиона, нестала је из јавности у коју, скромна и посвећена, својом вољом није не доспјела. Није познато да ли мисија, коју је повјерила својим студентима, даје конкретне резултате у пракси, али је јасно да је тешка и неравноправна битка пред њима - анонимнима против медијских супер старова - "старлета".

Проституција, елитна или "обична", постоје од када је свијета и  због тога се и зове најстаријим занатом. И није проблем у томе!

Проблем је у медијском фаворизовању "најстаријег заната" кроз третман који имају његове упосленице (старлета на италијанском значи звијезда) ништа мањи од свјетски славних пјевачица, глумица или много већи него што ће то икада имати свјетски призната научница.

У тој понуди славе, лове и медијске пажње посао "старлете" се нуди као  атрактиван, престижан и пожељан, а предуване силиконске дјевојке требало би да буду узори и предмет дивљења младих људи.

Сјећам се када смо ми били клинци била је нека Шухра, која је тај најстарији занат "радила" у малом скривеном бирцузу "Дрина" на Башчаршији. О  Шухри су се причали вицеви, анегдоте... али нико никада није сазнао како изгледа, нити је кога било брига. И поред "Дрине" ријетко је ко пролазио, обично се прелазило на другу страну улице. Њихов бизнис био је њихова ствар. А Шухра она је за живота добила споменик. Шухра  смо звали ону скулптуру на Скендерији раширених руку и ногу. "Видимо се код Шухре у осам". На тај начин град се одужио и својој тајној, скривеној страни. Али никоме никада није пало на памет да тражи интервју са Шухром.

У то вријеме још девиза успјеха, славе и лове није била: Ко нема у глави има у сисама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана