Једна тајна веза

Мирјана Кусмук

Све што је лијепо има крај. Крај има и годишњи одмор. А шта се ради на одмору? Па на одмору се одмара. Од људи. Догађаја. Ситуација. Средине. Одмор је дјелотворнији уколико успијете да се што више дистанцирате и у потпуности изигноришете људе и догађаје из матичног окружења. Али утолико је повратак у реалност болнији.

У чврстој вези са реалним стањем у свакодневном животу и доброј кондицији овог љета су ме одржали један догађај и једно закасњело откриће.

Прво је дан пред привремени одлазак из овог свијета обзнањена кандидатура два новинара за чланове Предсједништва БиХ. Тај феномен може да се посматра двојако, у зависности из ког угла гледаш на њега. Или смо ми у много чему, па и у томе, пионири демократије или смо жива шега од државе. Морам признати да ме та тешка дилема мучила барем 20 дана.

Важна спознаја, доста касна додуше, у тим пасивним данима љета везана је за магију. Не, нисам се ја бавила магијом. До сада сам тек успут сам чула да постоји Милан Тарот и прочитала понеки наслов у ком је било то име, али признајем да нисам имала појма ко је магистар бијеле магије и таротолог, ма шта то значило. Ово закасњело откриће било ми је занимљиво и будаласто скоро колико и кандидатуре Бакира Хаџиомеровића и Емира Суљагића у троглаво Предсједништво БиХ.

У постратним годинама транзиције дошло је до комерцијализације медија (што већа гледаност то већи маркетниг, а што већи маркетинг то већа лова) и на тв екранима почели су директно и јавно да врачају видовњаци и пророци. А како то изгледа говоре ова на јутјубу много гледана телефонска обраћања три несретна човјека магу Тароту у директном телевизијском разговору и, наравно, закупљеном тв термину.

Клијент 1

Клијент: Малоприје је звао мој муж па му нисте до краја рекли. У питању је здравље.

Тарот: Ево је овдје - карта. Он има проблема са пробавом. Мора да гурне прст у дупе сриједом и петком од 9 до 10 да држи прст у дупету. И проћи ће му пробава. А док буде сједио са гурнутим прстом у дупе нека гледа постер Снупа. Јесте разумели?

Клијент: Шта је то Снуп?

Тарот: Снуп Доги Дог онај црнац.

Клијент: А гдје ћу га наћи?

Тарот: Нађите га има у свим новинама. Има на интернету. Има свуда. Нек залепи и нек чучне и гледа у њега и решиће пробаву. Само прст у дупе и гледа у Снупи Доги Дог и то је то. Је л' знате ви колико људи сам ја излечио од пробаве? 412 милијарди људи сам ја излечио. То је то. Прст је прст, а дупе је дупе.

Клијент 2

Тарот: Видим овдје боле вас и ноге и зглобови

Клијент: Ја!

Тарот: Ви имате магију и то је бачено на вас

Клијент: Ја!

Тарот: То вам је бацио један човек

Клијент: Ја!

Тарот: И због тога вас боле и зглобови и кичма

Клијент: Ја, ја!!!

Тарот: Он се зове Флаш Гордон.

Клијент: Ја!

Тарот: Морате рећи шест пута "Флаш Гордоне јебем ли ти мајку".

Клијент: Флаш Гордоне јебем ли ти мајку......

Тарот: Гласније!!!

Клијент: Флаш Гордоне јебем ли ти мајку (5џ)

Тарот: Браво, браво!! Јебала си му мајку! Сад си уништила Флаш Гордона и тебе ће проћи и зглобови и све живо.

Клијент 3

Тарот: Одакле?

Клијент: Од Бугојна.

Тарот: Питање?

Клијент: Магија?

Тарот: Имаш!

Клијент: Како може да се ријеши?

Тарот: Имате два јаја?

Клијент: Имам.

Тарот: Ајд донесите.

Драмска пауза подвучена музиком током које клијент, жртва црне магије, доноси јаја.

Клијент: Ево.

Тарот: Јесте донели? Е слушајте. Рећи ћете сада шест пута: "Ја сам Тарзан господар џунгле".

Клијент: Ја сам Тарзан господа џунгле (6X)

Тарот: Добро. Значи сада кад ја кажем Тарот ви ћете узети два јаја и разбити о главу. Јесте спремни?

Клијент: Јесам.

Тарот: Тарот!!!

Бљуц.... (разбија јаја о главу)

Тарот: Браво све сте проблеме решили овим разбијањем јаја и ваши су проблеми решени. То је то, ето.

 

Гледам, слушам, не вјерујем дакле.... Телефони Милана Тарота у тв студију не престају да звоне, клијенти су из три земље: Србије, БиХ и Хрватске. Гурају прст у дупе, разбијају јаја, постер ACDC купују у парфимерији и лијепе по зидовима да би добили судске спорове.... Трауматично јулско суочавање са реалним свијетом! И хиљаду питања.

Да ли је крив Милан Тарот који се добро зеза и узима лову правећи несрећне људе јавним будалама? Да ли су криве комерцијалне тв чији основни смисао постојања јесте гледаност која доноси зараду? Да ли је могуће да око нас живе људи који вјерују у то?! Људи који јунаку стрип романа јебу мајку јер им је бацио црну магију, глуме Тарзана, лупају јаја о главу да скину чини и гурају прст у дупе да регулишу пробаву?

Само неколико дана по открићу феномена Милан Тарот са насловнице једног "озбиљног" таблоида (који најављује хапшења и смјене) "естрадна умјетница" Лепа Брана из болесничког кревета (поломила руке) повјерава нацији да је неко проклео па је прати малер. Куд год окренеш магија!

Откриће

И онда је синуло. Само онај ко је открио утицај магије на нашу стварност може да схвати суштину политичке сцене овдје. Управо на то су рачунали и Бакир Хаџиомеровић и Емир Суљагић када су одлучили да се окушају у политичкој борби. Велики дио бирачког тијела, ако је судити по шеру гледаности врачара на тв станицама, спреман је да заокружи оне који им у свом политичком програму понуде да ставе прст у дупе да би живјели боље. Па зашто онда не искористити шансу?

Мало је ипак нејасно на шта у свему томе рачуна озбиљна политичка странка, какав би требало да је СДП, и његово отцијепљено, алтерантивно крило, названо Демократска фронта?

Јасно је да је овом кандидатуром Златко Лагумџија одлучио да награди свог оданог новинара и уредника Хаџиомеровића, као и да је Жељко Комшић на исти начин желио да се одужи једном од твораца пројекта Демократска фронта Емиру Суљагићу.

Иако је кандидовање Хаџиомеровића понеког можда зачудило, кандидатура Суљагића није ама баш никога, будући да је Комшић атипичан политичар, препознатљив по рискантним и неозбиљним политичким потезима од првог до посљедњег случаја "мистеризона Зора".

Магија и политика

И док са једне стране идеја о кандидатури Хаџиомеровића и Суљагића и није тако ни лоша, јер политичарима, издигнутим на висине светог Олимпа са којих су новинари мали, јадни послушници, шаље занимљиву поруку, са друге стране овај одабир кандидата девалвира све, и новинарство, и политику. Или боље речено, оваквим одабиром кандидата и новинарство и политика девалвирали су и обесмислили сами себе.

Како год да јесте, већ сада је јасно да ће битка за Предсједништво БиХ бити најжешћа у Бошњака. Поред Суљагића и Хаџиомеровића у трци је још један ексновинар, одавно опробан у политици Фахрудин Радончић, потом бивши вјерски поглавар екс-реис Церић, један официр екс- командант Халиловић и један принц - Бакир Изетбеговић.

Такав састав гарантује да би како год се ствари заврше 12. октобра ова предизборна кампања могла бити највеселија до сада. Таблоиди су већ у процјенама изборних резултата почели да консултују врачаре, а Роска у контенплацији са покојним татом пуном паром "ради" иза сцене. Док Тарот третира бираче, Роска савјетује играче, тврде врло повјерљиви извори блиски кандидатима.

Не тако весела и занимљива трка у исто вријеме водиће се за избор српског члана Предсједништва у Републици Српској. Ту је алтернатива актуелној премијерки Жељки Цвијановић у још једном поновљеном покушају, вјечно млади и амбициозни Младен Иванић чија жеља за улазак у Предсједништво не јењава више од 20 година. Дама херц би ту партију могла добити и без много разигравања.

Зато је много неизвјеснија и занимљивија утакмица на другом терену. Тамо ће до 12. октобра најзанимљивије бити посматрати како ће се с оне стране црте снаћи кандидат Хаџиомеровић када се њиме позабаве некадашње колеге, новинари - истраживачи, служећи се истим новинарским приступом и језиком који је он увео у јавни простор.

Тако се обично затварају кругови. Народ би рекао: не ради другоме, што не желиш да теби други ради.

Суљагић је већ друга прича. Он се прекалио током генералне пробе на мјесту кантоналног министра образовања. Послије оставке на министарској функцији обрео се на челу НВО одакле се повукао због болести и освануо као кандидат на изборима (да би био кандидат не мораш ваљда бити здрав). Уколико не побиједи може се очекивати да се укаже као савјетник или врачара (два на нашим просторима врло сродна занимања).

И да скратимо. Требало ми је минимум 20 дана да нађем рјешење за ову тешку зајебанцију. Рјешење је у обавезном  психотестирању свих који желе да врше политичке функције. И магија престаје, заувијек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана