Фашисти то су други

Сања Влаисављевић
Фашисти то су други

"У рату: одлучност; у поразу: пркос; у побједи: великодушност; у миру добра воља" (Черчил)

Ових дана у Сарајеву се води жестока полемика у вези са изјавом власника једних сарајевских новина. Једна страна изјаву осуђује као најгори облик национализма, фашизма, неонацизма, расизма и чега све не. Дигли се на ноге и Хелсиншки комитет за људска права, Удруга БХ новинари, бројни интелектуалци, новинари, писци. Ради вјеродостојности и ваљане информираности читалаца, ријеч је о изјави коју је дао Фахрудин Радончић поводом смјене уреднице на ФТВБиХ, а која гласи: "Имамо ситуацију да једна госпођа која је главни уредник на једном нашем јавном сервису, која није Бошњакиња, ради тај посао. Вјерујте, нама је драго да смо мултиетничка земља и да је једини случај у земљама региона - да неко ко није Србин, није Хрват, ко није, не знам Црногорац, може уређивати јавни сервис у земљи гдје је припадник мањег народа. Aли, не можемо себи дозволити да та особа, која није муслиман, има амбиција да уређује у нашој исламској заједници. Ми те ствари називамо, као политичка странка правим именима - је ли то исламофобија, антибошњаштво... рећи ћемо кад се односи на конкретне особе. Према томе, ми заговарамо да Бошњаци буду равноправни и нема ту никаквог радикализма." О овој изјави сарајевска слободарска интелигенција данима натјече тко ће дати драстичнију осуду ове изјаве, све са циљем да се стане украј ширењу језика мржње и национализму. Удруга БХ Новинари са поносом вели да "пред цијелом бх, јавношћу, поручује да неће престати бацати 'рукавицу у лице' власнику медија и политичару Фахрудину Радончићу док год прогони, шиканира и вријеђа новинаре и медијске упосленике".

Е онда се некако у исто вријеме на јавном сервису Федерације појави прилог у којему су премијер и цијела влада РС приказани као вођство Трећег рајха на челу са Хитлером. Прилог је најрадикалнији примјер језика мржње који ни мање ни више него легитимне представнике једног народа које је народ својом вољом изабрао поистовјећује са највећим злочинцима свих времена. Додуше, господин Шпирић и господин Додик су већ неколико пута у порнографском кутку магазина Дани представљани у нацистичким одорама или у лику Хитлера.

Навели смо неколико редака изнад како Удруга БХ Новинари реагира на нападе на новинаре који су уједно и јавне личности. A погледајмо сада како реагира у случају најстрашнијег језика мржње, "оног који се просто може опипати", што би рекла Дуња Мијатовић из Регулаторне агенције за комуникације, а који је емитиран на јавном сервису: "Удружење БХ Новинари не реагује на медијске прилоге о јавним личностима, односно о политичарима попут оног приказаног на Федералној ТВ у емисији '60 минута'... Јавне личности морају бити спремне на критику јавности и имати виши праг осјетљивости на такве критике од обичних грађана".

Погледајмо пажљиво како ова Удруга реагира у првом случају гдје се нити назријети не може језик мржње, а како у другоме у којем је исказан најрадикалнији језик мржње цинично закључујући да јавне личности требају имати већи праг толеранције према јавној критици. Дакле, ова Удруга сматра да је прилог емитиран са циљем јавне критике рада једне владе, иначе се у саопћењу не би нашла оваква формулација. Тиме имплицитно веле да је уредништво ове емисије прилог пустило са јасним циљем. Циљ је јавна критика. То би значило да Влада РС треба једноставно да повећа праг толеранције према јавној критици и само на тај начин схвати поруку са Јавног ФТВ сервиса.

Још је нешто ова тајница навела: "Оно што ми у таквим ситуацијама радимо је препорука да се користе постојећи механизми, односно Регулаторна агенција за комуникације која је надлежна за програмске садржаје електронских медија...", премда нити једном ријечју не наводи да су то урадили или да ће урадити у овом случају.

Истовремено о истом прилогу предсједница истога удружења, госпођа Милкица Милојевић, изјављује у изјави за СРНУ да "Регулаторна агенција за комуникације треба што прије да заузме став о прилогу који је емитован на Федералној телевизији... Удружење у принципу не коментира медијски садржај, али уколико се заиста ради о приказивању било којег политичара као Хитлера, РAК, којем је то посао, треба што прије и јасније да се одреди, заузме став и поступи како је прописано у тим случајевима." Е сада знам да је и вама нејасно тко се у обраћа у име Удруге предсједница или тајница, или је правило куће да се у јавност износе супротстављени ставови поводом истих случајева.

Долазимо сада до још једне занимљиве институције. Долазимо до РAК-а. Сјећам се како је ова институција промптно реагирала на фамозну употребу дигиталне опреме или чега ли већ, не чекајући ни на какве напомене, подсјећања или препоруке извана. Премда употреба те опреме није ни на који начин угрожавала достојанство других људи, ширила језик мржње или дестабилизирала земљу. Овим поводом њихов почетни став изречен СРНИ изгледа овако: "приговор није стигао, али РAК може реаговати и по службеној дужности након што прегледа садржај прилога који је емитован у понедјељак у политичком магазину '60 минута". Ево опет имамо једно може, могло би и нисмо добили приговор. Дани који слиједе ће сасвим једноставно скинути неутралне маске неутралних тијела која ће или реагирати овим поводом или показати коначно и недвосмислено да је неутралност категорија која не вриједи на овим адресама. Истини за вољу, у овом случају незабиљеженом на јавном сервису не оглашавају се нити они интелектуалци којима су пуна уста борбе против национализма, шовинизма, фашизма, језика мржње... Да ли је могуће да не виде у овом случају блаћење достојанства цијелог једног народа и све могуће погубне посљедице које овај прилог може имати или већ има? Или можда заиста вјерују да овај прилог објективно, неутрално и на сасвим исправан начин представља ликове, догађаје или дјела? Aко да, ако је у Сарајеву тишина овим поводом завладала са свих оних познатих адреса разглашавања идеје „демокрације, мира и суживота", онда збогом демокрацијо и идејо мултикултурализма, збогом отворено друштво, јер рат не престаје прије него што престану мисли о рату. Коме то још није стало до мира?

(Aуторка је директор Центра за културу дијалога БиХ)

++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана