Ево мало аргумената по налогу

Сања Влаисављевић
Ево мало аргумената по налогу

Било једном једно удружење "БХ новинари". Било и радило баш за све новинаре ове земље. Е онда једнога дана одлучили Срби, а ко би други, да се отцијепе. Никакав разлог нису они имали за такву одлуку, него наредио им шеф.

Не један: двојица. Власник новина и власник ентитета. И тако су они листом сасвим искључених мозгова одлучили да их послушају. Мало након тога зове мене "она што ме плаћа", ма она Мира, једна од двије могуће (Кусмук или Лолићка), и нареди ми: "Пиши, пиши све најгоре. Нуди квазиаргументе, глуми квазиинтелектуалца - само пиши". И ето тако, морала сам сјести и мало писати. Наравно, образ сам бацила под ноге, јер шта бих друго могла и урадити када сам пристала да пишем по налогу.

И да будем сасвим искрена, није мени само једна од оне двије Мире дала налог, него је њој дао њен налогодавац, зато што је њему дао његов, онај што му је и пуно новца дао, па сам ја преко свих њих добила задатак да ево пишем. Мој стил писања су "лаж и деструкција", јер тако од мене траже. Е сада ја као "сарајевски квазиинетелктуалац и квазипромицатељ културе дијалога" мора да имам мало самоубилачких импулса у себи, јер пристајем на ове српске уцјене и при томе јавно лажем и то усред Сарајева.

Овако би могао изгледати очекивани увод у текст који слиједи, а поводом ре/формирања Независног удружења новинара Републике Српске. Пишу о томе портали, дају се изјаве на све стране, а другарица Селимбеговић у својим новинама срдачно угошћује своје другарице Рудићку и Милојевићку. У стилу борбе против фашизма до краја, а зна се гдје је фашизам смјештен, настао је и разговор с главним актерима фамозне Удруге "БХ новинари". Тамо ћемо сазнати да:

"Српски новинари окупљени око НУН-а РС лажу да 'БХ новинари' дјелују као централни комитет".

Ма ни говора, дјелују они као етичка комисија централног комитета. Она која одлучује о животу чланова-другова на истом задатку у борби против фашизма. Сви за једног један за све! Међутим, ти сви су само неки - они који су досљедно привржени своме комитету и антифашистичкој борби. Остали, неистомишљеници, нису вриједни помена и треба их искључити. Не баш као "1965." Јер "ово је трећи миленијум, доба интернета и грађанских иницијатива", па су и технике искључивања нешто другачије. Рецимо, сада ћете све прљаве послове ријешити на интернет форумима, пошто тамо другови имају своје медије и обављају егзекуције. Грађанске иницијативе "валтероваца" и осталих антифашиста ће, осим што ће вам "ј.... матер", ићи у борбу до истребљења и то преко јавног сервиса. Нема више класичних папирнатих потјерница полијепљених по стубовима, сада су модерне оне илустроване, електронске. A тек саопштења која другови и другарице објављују, е то су прави примјери борбе "сви ми против њих". И нема потребе да се још и хвале како се важније одлуке "укључујући и издавање саопштења... доносе консензусом". Па и како би другачије, управо зато што је удружење чисто ко' суза. Нигдје неистомишљеника. Они су на вријеме под разним притисцима склоњени, мада много боље и увјерљивије, у духу једнопартијске идеје, звучи да су они издали принципе братства-јединства и зато су сада тамо негдје под чизмом диктатора.

"Оснивачи НУН-а РС, и док су формално били у Удружењу 'БХ новинари' нису били нарочито активни, ни ангажовани."

Ето га сад. Нека народ зна да од њих и није било неке користи. Када је требало да бију по оним "двјема Мирама", они су ћутали, па ни ријеч да изусте. Герилци у Федерацији или екскомуницирају или оптужују за којешта извјесне колеге из РС, а ови притајени чланови Удруге су само ћутали. Па каква је то припадност групи? Никаква! Е у праву је Борка Рудић када каже да њихов стил и јесте "деструкција". Ови из РС, умјесто да и сами још више ударе по својим колегама, ћуте ли ћуте, а када треба да подрже одбрану новинских герилаца из Сарајева, опет ћуте. И све тако од прилике до прилике: ако не лажу штагод, онда деструирају.

"Шта има казати Удружење 'БХ новинари' ће објавити у саопштењу за јавност, и то ће бити став колега из РС, Федерације БиХ, Брчко дистрикта".

Рече ово предсједница Удруге. Да би мултикултуралност и географска заступљеност била увјерљива предсједница свој глас шаље из Бањалуке. A о мултикултуралности и потреби да се мало активирају новинари из РС говори можда понајбоље састав два веома важна тијела ове удруге:

Управни одбор: Влатко Вукотић (AТВ), Белмин Карамехмедовић (БХТВ1), Велида Куленовић (РФБиХ), Тихомир Бијелић (ГИП), Јосип Блажевић (Удружење новинара Aпел-Мостар), Санда Јосовић (еџ Независне новине), Марко Дивковић (БХТВ1 из Тузле), Aхмед Бурић (Сарајево-џ.цом), Владимир Шушак (БХРТ), Фуад Ковачевић (Ослобођење), Aлександар Хршум (ПИНК), Мирза Садиковић (Бихаћ).

 Новинарско вијеће части: Сузана Ђозо (РФБиХ), Зекеријах Смајић (ИНФО биро), Фуад Ковачевић (Ослобођење), Пејо Гашпаревић (ХИНA Мостар), Новица Митровић (AТВ).

 Ето, баш овај списак преузет са веб странице Удруге "БХ новинари", прије свега два дана, показује колико тамо брину о етничкој, а посебно географској заступљености новинара. Треба вјеровати предсједници када каже да су њихови ставови, у ствари, ставови колега из цијеле БиХ. Зар се то не види из састава ових најважнијих тијела "БХ новинара"?

Па нека сада неко нешто само и покуша проговорити или не дај Боже написати у режимским медијима из РС! Биће то одмах напад на мултикултуру, наставак великосрпске националистичке политике... Или, како изјави неки дан предсједница Хелсиншког комитета БиХ за ФТВ, била би то само још једна потврда да медији у РС по налогу оних са почетка приче пишу неистине о скупини својих колега у Федерацији. A посебно о онима који су блиски фантомској Удрузи. Ко њих дирне дирнуо је и у суверенитет БиХ и у највише принципе демократског свијета и у "грађански концепт", дакако!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана