Држављанство БиХ

Горан Маунага
Држављанство БиХ

Хоће ли ишта да вриједи ако Тужилаштво БиХ, које о томе наводно води истрагу, открије и докаже да осуђени ратни злочинац из Хрватске који се тренутно скућио у БиХ, Бранимир Главаш, нема право на држављанство БиХ?

Хоће ли ишта да промијени чињеница, откриће и сазнање да Главашеви родитељи јесу рођени и живјели у Грудама, али да никада нису имали држављанство БиХ јер су, једноставно, Груде у вријеме њиховог рођења 1921. године припадале Хрватској?

И ако се дође до тога, може се претпоставити да ће то да буде или заташкано или, чак, и објелодањено, али без посљедица по самог Главаша и поклоњено му држављанство БиХ.

Зашто? Зато јер је БиХ преписала све нелогичности из хрватског Закона о држављанству. A по њему, сваки Хрват, било одакле да је, чак и онај који Хрватску никад није видио, може да добије држављанство. То право, наравно, немају неки Срби који су рођени у Хрватској.

Захваљујући таквим законским одредбама отпада и могућност одузимања држављанства Главашу, али и његово изручење Хрватској јер БиХ, као и Хрватска и Србија, не изручују своје држављане.

Ванрасправно вијеће Суда БиХ већ је одбацило захтјев правосуђа Хрватске да Главаш буде изручен тој земљи. "Закон о кривичном поступку БиХ искључује могућност изручења држављана БиХ", саопштено је из Суда БиХ.

Зато држављанства БиХ, добијена на сумњив начин, имају стотине криминалаца и ратних злочинаца из регије. Без обзира шта починили, и неважно јесу ли осуђени у сусједној земљи, они мирно живе у БиХ.

Да та бројка неће убрзано да расте, једина је нада састанак министара унутрашњих послова и правосуђа регије планиран за септембар у Београду.

Србија неће морати да мијења устав да би омогућила изручивање својих грађана другим државама јер је таква одредба већ раније брисана, али ће друге земље то морати да учине. Aли ни Србија не може изручивати своје грађане док не буду склопљени билатерални уговори с државама у регији.

Неопходно је, дакле, да се изради мултилатерални уговор који би послије промјена устава у земљама регије омогућио изручење криминалца.

A до тада, криминалци ће још дуго моћи да уживају у слободи у другим државама јер промјена устава не тражи само вријеме већ и политичку вољу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана