Честитке из Сарајева

Сања Влаисављевић
Честитке из Сарајева

"Нову вам заповијед дајем: Љубите један другога; као што сам ја љубио вас, љубите и ви један другога" Иван, 13,34

Празници су дани у којима добро превладава зло, ратне сјекире закопавају, ружне ријечи заборављају... Па ваљда зато то и јесу посебни дани. Aко у једној земљи живе грађани различитих вјероисповијести и ако им се једном у толико времена вјерски празници сусрећу у једном или два дана, онда се чини да би ти празници свима у исто вријеме на исти начин требали бити честитани. Но да ли је то баш тако у Сарајеву? Нажалост није. Ових дана се могу у медијима читати многе честитке за Ускрс, а тек понека за Васкрс. Да ли то заиста тако и треба? Да ли је један празник вреднији од другога или неки вјерници од других? Aко је Сарајево узор мултикултуре, онда и честитке морају одисати духом мултикултурализма. A ако не одишу, да ли је поздрав из Сарајева ипак другога тона? Можда ове честитке најбоље и показују какво је стање са уважавањем свих других и другачијих и њихових обичаја. Aко православци тек онако, успут и случајно, поред бројних честитки упућених другима добију честитке за свој празник, онда је порука упућена њима сасвим јасна. Не треба или није неопходно вама честитати празник, јер нисте добродошли или то има везе са оном тезом да Српска православна црква није никакво светиште него полигон из којега исијава ратнохушкачка реторика? Искрено се надам да је ријеч само о превиду, али чуди како тај превид није направио и премијер Владе Кантона Сарајево, чија је влада, једна од ријетких институција, јавно честитала свим вјерницима: Ускрс, Васкрс и Песах. Најбољи увид у честитке се може имати у тједним новинама које излазе до петка. Тко је хтио честитати мало ширем кругу читалаца/грађана, урадио је то у тим новинама. Но нажалост списак честитара није баш дуг, али нити једнак за све.

Стари људи су говорили, мислим не без разлога, када су радост или жалост, тада треба заборавити све несугласице и изјавити сућут или честитке другима, јер ред тако налаже. Не само да су стари људи тако учили дјецу баш овдје у Босни и Херцеговини, него је то и један од постулата понашања у јавној сфери грађанских демокрација. Без обзира којој политичкој опцији припадали или за коју вјероисповијест били опредијељени сви они који су на јавним функцијама, носиоци власти или било тко други тко јавно наступа у име јавне институције треба да има једнак приступ свим грађанима у свим ситуацијама.

Читам тако ових дана и честитку Бориса Тадића упућену поглавару Српске православне цркве патријарху Иринеју и београдском надбискупу Станиславу Хочевару, као и свим вјерницима, грађанима и свеколиком свећенству у којој се каже:

"Желим да празничне дане проведемо у духовном и свеопштем миру, разумевању и толеранцији међу верницима, пријатељима и комшијама. Поштујући традиције и вредности чувамо наше идентитете и верујући у себе можемо направити још квалитетније друштво".

Управо тако, поштујући традицију и вриједности свих, али свих грађана ове земље може бити створено квалитетније и стабилније друштво. A није ли то оно што Босни управо треба? Јеврејска заједница у БиХ шаље сличну поруку мира и разумијевања у својој празничној честитки, у којој се између осталога исказује жеља да православни вјерници дане празника прославе у миру и доброти у складу са вјековном традицијом. Ова честитка послана из Сарајева улијева наду да повјерење и уважавање јесу ипак нама блиске вриједности. Када се овакве ријечи не чују у главном граду једне земље, онда то изазива бојазан и стрепњу за њену будућност. Празници су најбољи лакмус папир за провјеру постојања добре воље и жеље за суживотом. Још више су то вјерски празници, јер они носе собом универзалне поруке мира и разумијевања које би к своме срцу требали сви примати: и вјерници једне и вјерници друге вјере, и вјерници и невјерници. Још само да такве поруке сви који су на важним јавним функцијама хоће да прихвате и јавно упуте свима без обзира гдје су и коју вјеру исповиједају.

"Учини му по вољи као да је по твојој вољи, како би он учинио по твојој вољи као да је по његовој вољи, одреци се своје воље ради његове воље, како би се он одрекао воље других ради твоје воље" (Талмуд)

9

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана