Био и прошао Дан слободе медија

Сања Влаисављевић
Био и прошао Дан слободе медија

Ето био и прошао још један Дан слободе медија. Ево је и Дан Европе, па шта! Ништа, као да је некога брига за то. Почетак маја доноси неколико важних датума, ваљда битних за ову земљу.

Од, за једне, датума ослобођења Сарајева до, за друге, датума страдања њихове дјеце и најближих чланова породица усред Сарајева. Од Дана слободе медија до Дана Европе. Одржане су и неке јавне дебате, са ко-је-ко званицама које исто мисле, ваљда да не би пропала планирана активност и да неки уљез не би рекао што протоколом није предвиђено. Разишли се људи својим кућама, чак и ови који су онако преко-ентитетски а истомишљенички говорили на јавним трибинама. Послали поруку јавности да су се сусрели са колегама из другог ентитета, а онда у медијима даље наставили да пишу и говоре језиком подјела и мржње. Породице српских страдалника већ другу годину заредом обиљежавају страдање најближих у Добровољачкој улици уз изузетне мјере сигурности, јер нису нимало добродошли у главни град. Зашто? Зато што “провоцирају” и “шаљу професионалне нарикаче” да “галаме” за “некаквим убијеним” људима којима се “уосталом не зна ни тачан број”. Баш као да је ријеч о нељудима!

О којим европским вриједностима учимо

У исто вријеме из медија се шаље порука грађанима ове земље да је БиХ на 96. мјесту по слободи медија у свијету. Ма о којој слободи медија, слободној од кога у овом тренутку, можемо говорити? Aко новинари пишу о обиљежавању извјесног страдања грађана ове земље као о злочину, а други као војној акцији и при томе оспоравају људска права другима да обиљеже смрт ближњих, онда заиста тешко да можемо говорити о слободи уопште, а камоли о слободи медија. Aли, добро, већ сам дубоко загазила у дневно политичке теме, гдје не бих вољела да останем, напросто зато што политика није тема којом се бавим. Aли зато култура дијалога јесте и опет се враћам претходној теми, па се питам: Како то да слободни медији из Федерације издвајају као кључне информације о страдању Срба у Добровољачкој улици “превоз путника” и “степен обезбјеђења за медије из РС”? Шта је поента? Шта читаоци треба да приме као информацију? Ко и како је дошао до Сарајева, како се враћа кући и колико који медиј осигурава полиција. И питам се, баш усусрет Дану Европе, о којим то европским вриједностима баш ту, из таквих текстова учимо, ако су текстови о обиљежавању погибије у Добровољачкој набијени негативним емоцијама о самом чину обиљежавања? Нажалост ни о каквим! Aли ево опет чујем често понављани приговор неких мојих суграђана да браним неодбрањиво усред Сарајева. Но, ко би још могао доказати да постоји оправдање за убиство, а потом и изругивање помену било кога ко је убијен? И не, није тачно да када истичемо да треба одати почаст убијеном човјеку негирамо друга убиства. Нема те теорије познате у правној, политичкој или филозофској литератури која би то могла доказивати, осим можда неке расистичке.

Грлати заговорници слободе медија

Aли ко би данас и овдје за себе јавно рекао да је расиста или националиста? Нажалост, док не прочитамо неку потресну причу о, рецимо, два брата Србина који су погинули у Сарајеву и чији чланови породице плачу присјећајући их се, нема европских вриједности, нема демократије и нема слободе медија. Од кога и због кога данас Сарајлије не могу прочитати потресну исповијест неког од војника из конвоја у Добровољачкој? Да ли се боје власти? Aко да, које? Да ли се боје одмазде? Aко да, чије? Па не би ли грлати заговорници слободе медија требали управо о томе да говоре гледајући све жртве једнаким очима? Нажалост то је оно што недостаје. Но зато смо сазнали да је у Бањалуци одржана трибина о слободи медија, видјели усликана весела лица заговорника слободе медија у Сарајеву како машу својим извјештајима о стању медија и могли примијетити да за столом извјештача сједе сарајевски истомишљеници који су, барем неки од њих, јавно износили најнегативније ставове о својим колегама из РС. Наравно не о оним колегама који с њима дијеле ставове и идеје, него о онима који су главом без обзира побјегли из тобожњих бх. новинарских удружења.

Националистичке предрасуде

И ето тако пролази још један Дан слободе медија, а слободни и неовисни, нажалост углавном сарајевски, медији су подијељени, пуни националистичких предрасуда које све мање успјешно прикривају. Европски принципи дијалога и комуникације су предмет изругивања. Људска права не вриједе подједнако за све. Пред смрћу не устукнемо подједнако када говоримо о смрти “наших” и “њихових”. Изражавајући поштовање према невино убијенима, ма о коме да је ријеч, увијек и наново изражавамо своју наклоност према само некима и негирамо смрт других. Како послијератне године одмичу, јавни и медијски простор као да постаје све тјескобнији и скученији управо за вриједности уважавања и разумијевања других и другачијих. Још један Дан Европе је ту, пред нама, а Европа са својим вриједностима заштите људских права је тако далеко од нас.

Него, срећан вам Дан Европе, живјела слобода медија и нека су сви једнаки у својој боли и тузи, колико и у својим радостима. И нека још о свему томе подједнако пишу сви медији и нека медијски регулатори воде рачуна да се баш те вриједности промовишу. И не треба ламентирати над 96. мјестом на којему се налазе медији ове земље у свијету. Ето слободе на све стране и посвуда, па са њоме и слободе медија!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана