Зеленашу потврђено три године и четири мјесеца

Н. Т.
Зеленашу потврђено три године и четири мјесеца

Бањалука - Сандро Каурин (35) из Бањалуке правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на три године и четири мјесеца затвора и новчану казну од 10.000 марака због више изнуда и зеленаштва, потврдила је портпарол овог суда Јелена Деспотовић.

Врховни суд је својом одлуком потврдио првостепену пресуду коју је Каурину изрекло вијеће бањалучког Окружног суда којем је предсједавала судија Олга Пантић 10. априла ове године.

- Вијеће Врховног суда одбацило је жалбу одбране као неосновану. Пресуда је потврђена у цијелости - рекла је Деспотовићева.

Каурину је првостепена пресуда изречена послије признања кривице на главном претресу. Вијеће Окружног суда је тада донијело рјешење којим се Каурину одузима око 67.000 марака нелегално стечене имовинске користи.

Према наводима у пресуди, Каурин је починио осам зеленашења и шест изнуда. Наведено је да је сам оштетио пет особа којима је позајмио новац, а још четири са оптуженим Браниславом Смиљанићем. Позајмљивали су новац уз камате од десет до 20 одсто, а када им особе које су узеле позајмицу не би враћале камату, пријетили су им да ће их поломити, убити и малтретирали су их. Између осталих, Каурин је тако М. Т. посудио 500 марака уз камату од 100 марака мјесечно, а затим му дао и нову позајмицу од 500 марака. Послије одређеног времена М. Т. није могао да враћа камату па му је Каурин пријетио. Позајмио је А. Б. 1.000 марака, а на име камата узео му је 10.000 марака, док је од Д. Ш., којем је позајмио 1.000 евра, на име камата узео 2.700 евра. Заједно са Смиљанићем посудио је 4.500 марака И. Б., од кога је на име камата узео око 30.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана