Зеленаши пријетили да ће дужника самљети у машини

Небојша Томашевић
Зеленаши пријетили да ће дужника самљети у машини

Бањалука - Свједок тужилаштва Милан Марић звани "Буцо месар", који је од Бранислава Смиљанића (37), оптуженог за зеленаштво, изнуду и прање новца позајмио новац, јуче је у бањалучком Окружном суду рекао да су зеленаши пријетили његовој мајци да ће јој "сина самљети у машини за месо" ако им не буде на вријеме плаћао камату.

Он је рекао да  не зна ко је упутио пријетње, али  је на основу описа закључио да је ријеч о оптуженим Смиљанићу и Сандру Каурину (35), који је осуђен у овом случају.

Марић је испричао је да је позајмио 500 евра од Смиљанића с мјесечном каматом од 15 одсто коју му је послије одређеног времена смањио на десет одсто. Казао је да је касније позајмио још 500 евра од Каурина. Он је навео да му Смиљанић није пријетио, а да му је Каурин путем телефона више пута упућивао пријетње.

Други свједок Веселин Вукашиновић изјавио је да му је Смиљанић тражио да на њега препише стан од 74 квадратна метра јер је имао проблема с неким човјеком. Навео је да је Смиљанић поменуо да се против њега води финансијска истрага.

- Замолио ме да то урадим да не би остао без стана. Према уговору цијена је била 120.000 марака, али стан нисам платио - рекао је Вукашиновић и додао да је од Смиљанића позајмио 1.500 евра и исплатио му камату од  900 евра.

Смиљанић је оптужен да се бавио зеленаштвом, изнудама и прањем новца од 2007. до септембра прошле године. Позајмљивао је новац људима с каматом од десет до 20 одсто мјесечно, а када не би враћали, дужницима је пријетио и изнуђивао новац. Каурин је осуђен у бањалучком Окружном суду на три године и четири мјесеца затвора и новчану казну од 10.000 марака због више изнуда и зеленаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана