Због убиства полицајца Анел Ћемо осуђен на 34 године затвора

Небојша Томашевић
Због убиства полицајца Анел Ћемо осуђен на 34 године затвора

Сарајево - Анел Ћемо (25) из Сарајева осуђен је на 34 године затвора у сарајевском Кантоналном суду због убиства полицајца Мухидина Пиводића и недозвољеног држања оружја.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Далида Бурзић.

Према наводима у пресуди, Ћемо је Пиводића убио 31. децембра 2012. године док је обезбјеђивао православну цркву у сарајевском насељу Рељево. Он је испалио рафал од 27 метака из аутоматске пушке према Пиводићу који је био у службеном аутомобилу паркираном испред цркве. Пиводића је погодило пет метака и преминуо је на лицу мјеста.

На службеном аутомобилу је настало 25 оштећења од метака и то осам код задњег лијевог стоп свјетла, седам у задњим лијевим вратима и десет пробојних оштећења у предјелу предњих лијевих врата "шкоде".

Ћемо је Пиводића усмртио јер су му раније полицајци у мјесту Соколовић Колонија написали казну од 100 марака због тога што је возио пијан. У пресуди се још наводи да се Ћемо послије ове новчане казне аутомобилом одвезао до Рељева јер је знао да припадници МУП-а Кантона Сарајево ту обезбјеђују цркву. Он је пуцао након што се увјерио да се у службеном полицијском возилу налази полицајац у униформи.

Осим за убиство, Ћемо је осуђен и за недозвољено држање оружја, јер је полиција током претреса код њега пронашла аутоматску пушку из које је почињено убиство, ручну бомбу, више од 1.000 метака, оквире за аутоматску пушку и тромблонски наставак.

Образлажући пресуду судија Далида Бурзић је казала да је отежавајућа околност за Ћему била чињеница то што је напао полицајаца, те да се светио МУП-у КС, а да полицајца којег је убио није ни познавао.

Отежавајуће му је узето и да је дјело починио на бруталан начин и при томе оштетио полицијско возило и мјесну православну цркву. Као олакшавајућа околност узета је чињеница да је Ћемо био "битно смањено урачунљив".

Ћеми је продужен притвор који може трајати девет мјесеци, а у казну ће му бити урачунато вријеме које је провео у притвору од 1. јануара прошле године.

Судница је јуче била пуна полицијских службеника, Пиводићевих колега. Када је објављено да је Ћеми изречена казна дуготрајног затвора од 34 године, судницом се проломио аплауз. Ипак, судија Бурзић је присутне замолила да се суздрже док се не оконча читање пресуде. По изласку из суда полицајци су наводили да су задовољни изреченом казном.

У ову пресуду, Ћеми је суд објединио и правоснажну пресуду Општинског суда од четири мјесеца затвора која му је изречена прошле године за насилничко понашање и оштећење туђе ствари у пословници спортске кладионице "Бет лајв" у улици Умихане Чувидине у насељу Соколовић Колонија.

Пао са куће

Извор близак истрази је рекао да је Анел Ћемо у младости пао на главу са куће, што је на њему оставило одређене посљедице.

- Од те повреде је, како су рекли његови познаници, био склон инцидентном понашању, што је посебно долазило до изражаја када је пијан - рекао је извор близак истрази.

Ћемо је полицији познат одраније по кривичним дјелима, а против њега се води поступак јер је насред кладионице у Сарајеву извршио велику нужду након што је "изгубио" тикет. Дан прије убиства Мухидина Пиводића одузета му је возачка дозвола, а исто вече је из револта бацио бомбу у парку у Храсници, што је такође признао. Касније се бранио ћутањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана