Због убиства 13 година и три мјесеца

Небојша Томашевић
Због убиства 13 година и три мјесеца

Бањалука - Милутин Бјељац (51) из Лакташа осуђен је у бањалучком Окружном суду на 13 година и три мјесеца затвора због убиства пуковника Војске РС Милана Атлагића (64) и недозвољеног држања оружја.

Пресуду му је у петак изрекло вијеће којим је предсједавала судија Весна Станковић-Ћосовић. Овом приликом Бјељцу је продужен притвор у којем се налази од 3. августа прошле године.

Према наводима у пресуди Бјељац је без икаквог повода убио пуковника Атлагића хицима из пиштоља "ЦЗ М70" 3. августа прошле године. Злочин је почињен испред Атлагићеве викендице у Слатини код Лакташа. Наводи се да је Бјељац у вријеме убиства Атлагића био тешко пијан са 3,43 промила алкохола у крви.

У несрећног Атлагића испалио је из пиштоља четири хица и нанио му више тешких рана од којих је преминуо у бањалучком Клиничком центру. Бјељац је у Атлагића пуцао са удаљености мање од 80 центиметара.

Образлажући пресуду судија Весна Станковић-Ћосовић казале је да је утврђено да је Бјељац пуковника Атлагића убио са директним умишљајем.

- Докази и изјаве свједока указују да је Бјељац починио дјело за које се терети. Он је био тешко пијан због чега и у стању битно смањене урачуњивости, али се сам довео у то стање. Одбрану Бјељца да је пуцао у нужној одбрани и био нападнут, суд није могао да прихвати јер нема упориште у доказима - рекла је судија Станковић-Ћосовић.

Истакла је да је суд отежавајуће за Бјељца цијенио то што је усмртио познаника који му је помагао и био пријатељ, те показао безобзирност и упорност јер је у Атлагића испалио четири хица. Судија је казала да је суд као олакшавајуће цијенио то што је Бјељац неосуђиван, отац и разведен те јер је у лошој материјалној ситуацији.

Жалба

Адвокат Зоран Јошић најавио је жалбу на пресуду јер сматра да је казна преоштра и да суд уопште није узео у обзир и у довољној мјери цијенио олакшавајуће околности које наводи у пресуди.

Окружни тужилац Бранко Бјелајац је истакао да је у суштини задовољан пресудом. Рекао је да ипак о пресуди не може да говори док је не добије у писаном облику од суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана