Због смрти старице пола године затвора

Небојша Томашевић
Због смрти старице пола године затвора

Бањалука - Драган Девић (45) из Бањалуке осуђен је на шест мјесеци затвора у поновљеном поступку у бањалучком Окружном суду, јер је пијан возећи "ауди" ударио Радмилу Штрбац (82) која је касније преминула од задобијених повреда.

Пресуда му је изречена након што је признао кривицу и с Окружним тужилаштвом закључио споразум.

Девић је  раније због ове саобраћајке у Окружном суду Бањалука био осуђен на годину дана затвора, али је ту пресуду укинуо Врховни суд Републике Српске.

Током поновљеног суђења Окружни тужилац је измијенио оптужницу и из ње избацио дио у коме се говори да Девић није прилагодио вожњу условима пута.

Према пресуди, Девић је 12. фебруара 2013. године око 17.30 часова возећи пијан "ауди А6", са 2,2 промила алкохола у крви, ударио старицу у бањалучкој улици Скендера Куленовића. Он је возио из правца бањалучког насеља Српске топлице према центру Бањалуке. Старицу је ударио предњим дијелом возила усљед чега је она пала на хаубу, а затим је одбачена на асфалт. У тренутку несреће она је прелазила улицу мимо обиљеженог пјешачког прелаза.

Старица је тада задобила тешке повреде главе и више прелома костију те је умрла 12 дана послије несреће.

Образлажући пресуду судија Олга Пантић је казала да је вијеће одлучило да прихвати споразум који су закључили Девић и тужилаштво због бројних олакшавајућих околности на страни оптуженог.

- Изречена казна је ублажена и испод је законског минимума. Међутим оптужени је неосуђиван, показао је искрено кајање, помагао је породици оштећене. Суд је узео у обзир и допринос настрадале која је прелазила улицу мимо прелаза - навела је судија Олга Пантић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана