Због разбојништава Горану Сувари шест година робије

Небојша Томашевић
Због разбојништава Горану Сувари шест година робије

Бањалука - Горан Сувара звани Дрот осуђен је у бањалучком Окружном суду на шест година затвора, јер је заједно са још девет лица током 1993. и 1994. године опљачкао пет породица на подручју Гламоча. Они су пријетећи оружјем од њих отели око 5.700 тадашњих њемачких марака.

Пресуду је изрекла порота, којој је предсједавала судија Сњежана Кудрић, а судски процес се водио по старом кривичном закону Републике Српске.

Сувари је продужен притвор у коме се налази од 7. априла ове године када је ухапшен у Србији и изручен у БиХ. Он је био у бјекству око двије године, а суђење му је почело 29. јуна.

Према пресуди, Сувара је разбојничке крађе починио заједно са братом Душком Суваром званим Ханс, Миленком и Душком Крндијом, Радованом Толимиром, Миленком Козомаром, Пером Петровићем, Драгољубом Радошевићем, Ратком Симиџијом и Секулом Бабићем.

У пресуди се наводи да су они од 22. августа 1993. до јануара 1994. године по претходном договору опљачкали породице Омера Хаџића, Есада Фишића, Алема Качара, Хамзе Халила у селу Младешковци и Сулејмана Ћара селу Ђулићани код Гламоча. Од породице Хаџић су 22. августа 1993. године пријетећи оружјем отели 910 њемачких марака. Затим су у септембру исте године на исти начин од Есада Фишића одузели 1.950 њемачких марака, а од Сафије Хаџић 500 њемачких марака и 200 аустријских шилинга. Два мјесеца касније 24. децембра 1993. године опљачкали су породицу Качар и од њих отели око 170 марака. Том приликом Горан Сувара је на врата Качарове куће поставио 300 грама експлозива и активирао га како би ушли. Након овога разбојници су 17. јануара 1994. године напали породицу Сулејмана Ћара од кога су отели 320 њемачких марака. Том приликом запалили су поткошуљу и кошуљу на Ћару, усљед чега је он задобио опекотине првог степена. Пето разбојништво починили су у ноћи између 18. и 19. јануара 1994. када су отели око 1.800 њемачких марака од Хамзе Халила.

Образлажући пресуду судија Сњежана Кудрић је рекла да је вијеће на основу свих доказа закључило да је оптужени Горан Сувара починио сва дјела за која је и оптужен.

- Његову одбрану вијеће је цијенило као смишљену ради избјегавања одговорности. При одмјеравању казне као олакшавајуће суд је за оптуженог цијенио протек времена од 20 година од извршења дјела, његово лоше здравствено стање и чињеницу да је у вријеме почињења разбојништава био млад. Отежавајуће је цијењено бројност кривичних радњи и чињеница да су дјела почињена над муслиманима тад мањинским становништвом на том подручју - казала је судија Сњежана Кудрић.

Казне

Горанов брат Душко Сувара, Драгољуб Радошевић, Перо Петровић и Секула Бабић осуђени су у овом предмету током маја 2014. у бањалучком Окружном суду. Оптужени Душко и Миленко Крндија, те Радован Толимир недоступни су правосуђу. Миодраг Козомара и Ратко Симиџија су умрли па је против њих поступак обустављен. Душко Сувара тада је добио 15 година затвора због убиства, покушаја убиства и разбојништва и разбојничке крађе. Радошевић и Петровић осуђени су на по годину, а Бабић на годину и шест мјесеци затвора због разбојничких крађа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана