Због ратног злочина против цивила пет година затвора

Горан Обрадовић
Због ратног злочина против цивила пет година затвора

Бањалука - Бране Дмичић (48), из Рибника осуђен је јуче у бањалучком Окружном суду на три, а његов суграђанин Раде Бркић (47) двије године затвора, због ратног злочина против цивилног становништва почињеног 1992. године.

Пресуду је изрекло судско вијеће којим је предсједавала Весна Станковић-Ћосовић. У пресуди се наводи да су Дмичић и Бркић заједно са Д. Г., који је у међувремену погинуо, убили Алију Лемеша из Кључа, а који није припадао ниједној оружаној формацији.

У пресуди се наводи да је Бркић 14. јула 1992. године, око 14 часова привео Лемеша из његове породичне куће у Кључу у Полицијску станицу у Рибнику гдје је краће вријеме испитиван. Потом су га Дмичић и Бркић, заједно са Д. Г. извели из полицијске станице, угурали га у возило хладњачу ТАМ, власништво Земљорадничке задруге којим су га одвезли на пољану удаљену 11 километара од полицијске станице и убили рафалом из аутоматске пушке. Послије тога тијело су закопали. Посмртни остаци Алије Лемеша ексхумирани су 9. октобра 1998. године.

Предсједник судског вијећа Весна Станковић Ћосовић рекла је да су Дмичић и Бркић заједно са Д. Г.  тада планирали да убију Лемеша, јер је био друге националности.

- Утврђено је да га они нису водили у затвор Каменица, како је Дмичић рекао приликом свједочења, јер тада није био формиран тај затвор. Особе из Рибника су одвођене у затвор на Мањачи. Они су га одвезли око 11 километара од станице гдје је Бркић чувао стражу. Лемеша су убили  рафалом из ватреног оружја - рекла је Станковић-Ћосовић.

Она је додала да је као олакшавајућа околност узето што је злочин почињен у вријеме ратних збивања, што је прошло више од 20 година, те што су Бркић и Дмичић у то вријеме биле младе особе. Као отежавајуће околности  суд је узео у обзир што су били полицајци који су требали да штите грађане и што нису показали кајање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана