Због кријумчарења Албанаца три године затвора

Небојша Томашевић
Због кријумчарења Албанаца три године затвора

Сарајево - Хусмир Човић (27) из Цазина осуђен је у другостепеном поступку у Суду БиХ на три године затвора због кријумчарења Албанаца са Косова.

Човић је првостепеном пресудом, која је изречена почетком септембра, био осуђен на јединствену казну од четири и по године затвора због удруживања ради чињења кривичних дјела и кријумчарења Албанаца. Тада је ослобођен оптужби за спречавање службене особе у вршењу послова безбједности.

Ову пресуду је у новембру укинуло Апелационо вијеће Суда БиХ, али је потврдило њен ослобађајући дио. Потом је заказано ново суђење у којем је Човић осуђен само због кријумчарења, а суд је одбио дио оптужнице који га је теретио за удруживање ради чињења кривичних дјела.

Према наводима у пресуди, Човић је током 2006. године покушао преко границе са Хрватском да прокријумчари илегалне мигранте са Косова, заједно са својим братом Алмиром Човићем, који је раније осуђен на јединствену казну затвора од 12 мјесеци.

У овом случају због кријумчарења људи, послије признања кривице, раније су осуђени на условне казне Едим Ровчанин, Кемал Хурло, Предраг Маљукан и Мухамед Кљун из Фоче. У пресуди се наводи да су заједно, на основу ранијег договора у намјери прибављања имовинске користи, покушали да омогуће већем броју Албанаца са Косова, који су у БиХ ушли илегално, да на незаконит начин даље пређу у Хрватску. Наводи се да су у више наврата током августа 2006. године превозили 12 особа које нису испуњавале услове за законит прелазак преко државне границе, како би оне илегално ушле у земље западне Европе.

Сви су ухапшени када је кријумчарење открила Гранична полиција БиХ. Човић је за иста дјела у Суду БиХ раније осуђен на двије године и шест мјесеци затвора. Против њега и његове браће Алмира, Ђулаге, Хасиба и Алета, те оца Арифа Човића, и држављанина Турске Сецгина Рецепа Емира, који су ухапшени у акцији "Лока", и даље се води истрага због кријумчарења Турака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана