Због изнуде и зеленаштва десет мјесеци

Небојша Томашевић
Због изнуде и зеленаштва десет мјесеци

Бањалука - Споразум о признању кривице којим је предвиђено да Славко Тодоровић (44) из Бањалуке, који се терети за изнуду и зеленаштво, буде осуђен на десет мјесеци затвора и новчану казну од 500 марака, у петак је прихватило вијеће бањалучког Окружног суда којем је предсједавала судија Олга Пантић.

Послије прихватања споразума судија Пантић је заказала објаву пресуде за понедјељак, 18. март.

Тодоровићев бранилац, адвокат Јадранка Ивановић затражила је да он буде пуштен из притвора послије објављивања пресуде.

Оптужени Тодоровић је истакао да се каје и да му је жао због свега, те захвалио суду и тужиоцу што су "његов предмет одвојили од осталих оптужених".

Према наводима у оптужници, Тодоровић је заједно са Браниславом Смиљанићем позајмио 500 евра С. Ћ., од којег су само на име камата узели више од 1.000 евра. Наводи се да је Тодоровић, када је С. Ћ. каснио са исплатама дуга, позивао поменутог путем телефона и пријетио му тражећи да одмах плати камате. Такође се додаје да је заједно са Смиљанићем 2007. године позајмио Б. С. 2.000 марака уз мјесечну камату од десет одсто. На основу тога су од Б. С. само на име камата узели 4.800 марака до 2009. године, а да дуг није вратила.

Заједно са Тодоровићем оптужени су Бранислав Смиљанић (37), Сандро Каурин (35) и судски полицајац Драго Ђенић (46), а терете се за зеленаштво, изнуде, превару и покушај уцјене. Они су такође били закључили споразуме са Окружним тужиоцем Миодрагом Букарицом, али их је суд одбио. Према споразуму који је одбачен, Смиљанићу је било предвиђено изрицање двије године и три мјесеца затвора и новчана казна у износу од 60.000 марака због зеленаштва, изнуде и прања новца. Каурину је у споразуму била предвиђена затворска казна од једне године и три мјесеца и новчана од 30.000 марака за зеленаштва и изнуде. У споразуму за судског полицајца Ђенића, који се терети за зеленаштво, покушај уцјене и превару, била је предвиђена затворска казна од осам мјесеци и новчана од 500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана