Завршне ријечи на суђењу за злочине у Бугојну

Aгенције
Завршне ријечи на суђењу за злочине у Бугојну

Сарајево - Тужилаштво БиХ затражило је данас у завршној ријечи на обновљеном суђењу за ратне злочине над хрватским цивилима у Бугојну да Нисвет Гасал, Мусајб Кукавица и Сенад Даутовић буду проглашени кривим, док је одбрана првооптуженог затражила ослобађајућу пресуду.

Тужилац Славица Терзић рекла је да је ван сваке сумње доказана кривица Гасала и Кукавице за злочине почињене над ратним заробљеницима хрватске националности у логору "Искра", преноси Бирн.

"Чула сам да Кукавица пита откуд он на оптуженичкој клупи. Одговор на то је: зато што си био у том логору, што си гледао људе са масницама, што си их прозивао када да иду на принудни рад, уз сагласност Гасала", рекла је Терзићева.

Она је додала да су Гасал и Кукавица "мале рибе", али да је Даутовић, као некадашњи начелник Станице јавне безбједности у Бугојну, "велика риба", који је учествовао у планирању и провођењу злочиначког плана против хрватског становништва.

Према ријечима тужиоца, Даутовићева одговорност произилази из чињенице да је био члан ратног Предсједништва, које је 1993. и 1994. године "одлучивало о животу и смрти" у Бугојну.

"Кључ за схватање кривице Даутовића лежи у циљевима удруженог злочиначког подухвата, а они су наведени јасно у дневнику Џевада Млаће, бившег предсједника ратног Предсједништва. У том дневнику јасно стоји да је професор Млаћо својим ученицима – међу којима је био Даутовић – давао задаћу, која је укључивала злочине, затварање и принудни рад", рекао је тужилац.

Терзићева је додала да је Даутовић био особа којој су се припадници Хрватског вијећа обране /ХВО/, након сукоба са Армијом БиХ, предали, с обзиром да је уживао углед.

"Даутовић је позивао на предају, говорећи да људима неће фалити длака с главе. И није им фалила длака, али зато им је фалило воде, основних намирница и крви, али им није фалило масница од премлаћивања", рекла је она.

Према оптужници, Гасал и Кукавица су одговорни за функционисање логора на стадиону "Искра", гдје је било затворено више од 300 мушкараца хрватске националности, док је Даутовић оптужен за незаконита хапшења и друге злочине почињене над ратним заробљеницима.

Првостепеном пресудом из новембра 2011. године, Гасал је осуђен на шест, а Даутовић на 13 година затвора, док је Кукавица ослобођен кривице.

Ову пресуду је Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло у децембру 2012. и наложило да суђење буде обновљено.

Сенад Крехо, бранилац оптуженог Гасала, у завршној ријечи је рекао да су се одвођења на принудни рад и премлаћивања на стадиону "Искра" десила у љето 1993. године, прије него што је Гасал постао управник.

"Сви искази свједока потврђују да су на принудне радове затвореници прозивани са спискова које је правила војна полиција, а с тим није имао ништа Нисвет Гасал", рекао је Крехо.

Он је додао и да је Енес Ханџић који је признао кривицу и осуђен је на осам година затвора, био лице које је директно контролисало војне полицајце и дјеловање логора "Искра".

Изношење завршних ријечи Одбране Гасала и осталих оптужених ће бити настављено 23. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана