Завршено поновљено суђење Мирку Стојчиновићу и Бориславу Јеличићу; Тужилац: Оптужени спроводили анархију

Небојша Томашевић
Завршено поновљено суђење Мирку Стојчиновићу и Бориславу Јеличићу; Тужилац: Оптужени спроводили анархију

БАЊАЛУКА - Када би се сви понашали као оптужени бивши правобранилац Републике Српске Мирко Стојчиновић и његов помоћник Борислав Јеличић, онда бисмо имали анархију, а не правну државу.

Ово је у бањалучком Окружном суду истакао републички тужилац Горан Гламочанин у завршној ријечи те затражио да Стојчиновић и Јеличић буду осуђени по закону.

- Сматрам да смо доказали да су починили кривична дјела како је наведено у оптужници. Стојчиновић и Јеличић, који су заступали интересе града, радили су с намјером да другима прибаве имовинску корист те су оштетили град Бањалуку. У предмету “Наш дом” Стојчиновић се одрекао тужбе, а у случају “Грађе” жалбе на одлуку, иако су то градске власти тражиле. Због тога је градска имовина прешла у руке тих предузећа - рекао је Гламочанин.

Истакао је да су Стојчиновић и Јеличић и поред противљења града Бањалука закључили судско поравнање у предмету “Пољопривредна школа”. Он је затражио да се оптуженима изрекне и забрана обављања послова државних службеника. С друге стране одбрана оптужених сматра да тужилац није доказао намјеру оптужених да прибаве корист нити да су починили штету. Због тога траже да њихови клијенти буду ослобођени.

- Тужилац није извео ниједан доказ да докаже намјеру оптужених нити да су починили штету, иако је то требало да уради по упутствима Врховног суда РС, који је укинуо првостепену пресуду. Тужиоца је приликом изношења завршних ријечи поступајући судија више пута питао чиме доказује намјеру и упозоравао на то - казао је Петковић.

Стојчиновићев бранилац Зоран Танасић је истакао да оптужени не би требало ни да одговарају, јер су износили само своје правно мишљење.

Стојчиновића оптужница терети да је прекорачивши овлашћења предузећима “Наш дом” и “Грађа” омогућио да на себе укњиже некретнине и земљишне парцеле, чиме је Бањалука оштећена за више од 7,5 милиона КМ. Јеличића терете да се заједно са Стојчиновићем у предмету “Пољопривредна школа” одрекао тужбе и закључио судско поравнање, не обавјештавајући о томе град Бањалуку. У овом случају Бањалука је тужила Пољопривредну школу, компанију “Бинго” те “Октан промет” и Перицу Репајића, захтијевајући да буде проглашено ништавним рјешења којим се земљиште у друштвеној својини преноси у власништво Пољопривредне школе те да буду поништени уговори о замјени некретнина и купопродајни уговори између поменутих. “Бинго” је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету од 20 милиона КМ. Стојчиновић и Јеличић су се без знања и сагласности града одрекли тужбе и закључили судско поравнање.

Изношењем завршних ријечи окончано је поновљено суђење, а пресуда ће бити изречена уторак, 27. јула.

Измијењена оптужница

Мирко Стојчиновић и Борислав Јеличић били су осуђени на укупно пет и по година затвора, јер су злоупотребама омогућили да друштвена имовина града Бањалука припадне приватним фирмама. Стојчиновић је био осуђен на четири и по године, а Јеличић на годину затвора. Ту пресуду укинуо је Врховни суд. Тужилаштво је током поновљеног поступка измијенило оптужницу те им је у двије тачке ублажило кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана