Затражено одузимање имовине Стојићеве

Небојша Томашевић
Затражено одузимање имовине Стојићеве

Бањалука - Специјални тужилац Свјетланка Бјелић затражила је у петак на рочишту у бањалучком Окружног суда да се трајно одузму два стана и двије гараже власништво Љиљане Стојић, супруге Мирка Стојића, који је правоснажно осуђен на двије године затвора због више злоупотреба службеног положаја.

Стојић је кривична дјела починио док је обављао функцију генералног секретара предсједника РС током 2007. и 2008. године.

Бјелићева је казала да је тужилаштво захтјев за одузимање имовине поднијело јер је истрагом утврђено да је имовина стечена кривичним дјелима за која је Стојић осуђен. Истакла је да тужилаштво тражи да се од Љиљане Стојић одузме стан у Бањалуци од 96 квадратних метара и гаража од 14 квадратних метара. Затражено је одузимање стана од 133 квадрата и гараже од  20 квадрата. Потом је Бјелићева суду предочила доказе којима се потврђује да су приходи и имовина Стојићевих у великој несразмјери. Опуномоћеник Љиљане Стојић, адвокат Драган Радош, успротивио се захтјеву тужилаштва. Он сматра да се у овом случају не може примијенити Закон о одузимању нелегално стечене имовине РС јер је имовина стечена послије покретања истраге. Осим тога, нагласио је да суд у Бањалуци не може да одузима имовину у другој држави.

Имовина која се одузима од Љиљане Стојић раније је одлукама суда привремено блокирана, а њена вриједност процијењена је на око 400.000 марака.

Судија Олга Пантић казала је да је ово први пут да се у бањалучком Окружном суду одржава рочиште за трајно одузимање имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана