Загреб: Ново суђење за шверц кокаина

Агенције
Загреб: Ново суђење за шверц кокаина

Загреб - Врховни суд Хрватске укинуо осуђујућу пресуду групи кријумчара који су средином 2013. осуђени на вишегодишње затворске казне због кријумчарења 175кг кокаина.

У питању је кокаин вриједан више милиона евра, који је кријумчарен са Бахама у Европу.

Суд је, како су пренијели хрватски медији, укинуо пресуду и наложио ново суђење.

Разлог за укидање првостепене пресуде из јула прошле године је ускраћивање права на одбрану, јер је суд у Загребу без доказа одбио доказне предлоге одбране.

Наводни вођа групе, канадски Хрват Мирослав Аничић, првостепено је осуђен на 14 година затвора, а држави би, да је пресуда постала правоснажна, морао да исплати око 13 милиона куна (1,7 милиона евра).

Остали наводни чланови групе осуђени су на затворске од пет до десет година, међу њима и један држављанин Србије и БиХ.

Кријумчари су откривени 2011. године у међународној полицијској акцији "Паукова мрежа".

Тужилаштво тврди да је кријумчарска група на Бахамима и у Доминиканској Републици набављала стотине килограма кокаина који су изнајмљеним луксузним приватним авионима пребацивали у Европу.

Тако су с Кариба успјели да пребаце скоро 180 килограма кокаина, а планирали су да допреме још неколико пошиљки од по 150 до 200 килограма кокаина.

У априлу 2011. година вођа групе Мирослав Аничић и канадска Хрватица Марина Гашпар ухапшени су у Аустрији с мерцедесом пуним кокаина, а у Словенији њихова "претходница".

Аничић је тврдио да је мислио да је ковчезима које је аутомобилом возио кроз Аустрију било 10 милиона долара, а не кокаин.

Осморо оптужених током судског процеса су негирали кривицу. У одсуству се судило једино држављанину Колумбије, који је био недоступан хрватском правосуђу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана