Забуна свједока у случају Зеленика

Агенције
Забуна свједока у случају Зеленика

Сарајево - Другог дана свједочења на суђењу за злочине над српским затвореницима у логору Дретељ, заштићени свједок Б објаснио је да је "направио забуну" када је рекао да је Иван Медић наредио двојици заточеника да имају сексуални однос.

На питање Медићеве одбране зашто у изјавама датим прије свједочења пред Судом БиХ није оптуженог доводио у везу са овим догађајем, свједок Б је навео да је он само рекао да је Медић присуствовао том догађају.

"Медић се нашао ту у тренутку када се то радило, а Ахмет Макитан га је пустио да уђе унутра", појаснио је свједок Б, додавши да је "неку забуну направио" ако је на прошлом претресу рекао другачије, преноси Бирн.

За злочине почињене над заточеним српским цивилима 1992. године у Дретељу, Тужилаштво БиХ терети Ивана Зеленику, Срећка Херцега, Едиба Буљубашића, Ивана Медића и Марину Грубишић-Фејзић.

Према оптужници, Зеленика је бивши официр Хрватских одбрамбених снага /ХОС/, Херцег командант Дретеља, Буљубашић замјеник команданта касарне у Дретељу, док су Медић и Грубишић-Фејзић бивши стражари.

У оптужници се наводи да су сви учествовали у тјерању заточеника на присилни рад и њиховом мучењу, а од посљедица злостављања неколико особа је преминуло.

Свједок Б је рекао да је почетком августа 1992. године у Дретељ доведен и Божо Балабан, који је касније, након што је претучен, и преминуо.

Према исказу свједока, Херцег и Буљубашић су били присутни када је Балабан тучен, али је нагласио да не може тврдити да су га они тукли.

Свједок је рекао и да су заточеници тјерани да пјевају, те да су једном морали и плесати.

Он је навео да је у Дретељу виђао и Херцега, истичући да њега оптужени Херцег никада није саслушавао, нити зна да је друге заточенике саслушавао.

Суђење ће бити настављено 26. марта, саслушањем још једног заштићеног свједока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана