За убиство оца и баке 20 година

Небојша Томашевић
За убиство оца и баке 20 година

Бањалука - Лука Савић (20) из Српца осуђен је правоснажно на 19 година и 10 мјесеци затвора у Врховном суду Републике Српске због убиства оца Слободана (53) и баке Маре (77) и недозвољеног држања оружја.

Врховни суд је одбацило жалбу одбране и потврдио првостепену пресуду бањалучког Окружног суда.

Мотив овог двоструког убиства није утврђен, али се током суђења могло чути да се Лука одлучио на овој корак јер су га они наводно малтретирали.

Према пресуди, Савић је од малољетног Д. М. (16) захтијевао да почини злочин и том приликом му запријетио да ће он убити њега ако то не уради. Малољетник је на то пристао, па је 18. фебруара ове године хицима из аутоматске пушке прво усмртио Мару Савић, а затим и Слободана око 22.30 часова у Доњим Кладарима код Српца. 

Злочин су детаљно испланирали. До куће су дошли око 21.45 часова и застали у оближњем шумарку. Лука је позвао телефоном оца Слободана и рекао му да дође по њега у сусједно село како би га одвукао од куће баке Маре и како би она остала сама. Када је Слободан отишао, Лука је ушао у гаражу и узео аутоматску пушку, дао је Д. М. и наредио му да убије његову баку. Мара је изашла из куће, малољетник је према њој испалио рафал и усмртио је. Након тога су њено тијело унијели у кућу, а затим путем телефона позвали Слободана да и он дође.

Када је Слободан дошао, малољетник је у њега, док је био у дворишту куће, испалио рафал и ранио га. Слободан је пузећи успио да уђе у кућу. Лука Савић је након тога од малољетника узео пушку и ушао за оцем у кућу. Послије неког времена се вратио, дао малољетнику пушку и рекао му: "Иди убиј га, не могу га слушати како цвили." Малољетник је тада из близине пуцао у Слободана и усмртио га. Након убиства Лука је из панталона мртвог оца узео новчаник са 260 марака, а затим су побјегли. Ухапшени су дан послије убиства.

Лука Савић је на рочишту о разматрању жалбе у Врховном суду РС изјавио да се каје и да је за све крив алкохол.

Малољетник

Малољетном Д. М. из Српца у одвојеном поступку изречена је у Основном суду у Градишци пресуда да треба да проведе од шест мјесеци до четири године у васпитно-поправном дому због тешког убиства Слободана Савића и његове мајке Маре Савић. У Основном суду су казали да ће сваких шест мјесеци бити провјеравана основаност овако изречене васпитне мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана