За силовање малољетнице одређен васпитно-поправни дом

Срна
За силовање малољетнице одређен васпитно-поправни дом

Брчко - Апелациони суд Брчко дистрикта потврдио је првостепену судску одлуку према млађем пунољетном лицу за кривично дјело силовања малољетнице, одређујући му васпитну мјеру упућивања у васпитно-поправни дом гдје може остати најмање шест мјесеци, а најдуже четири године.

Силовање, које је то лице починило док је било малољетник, догодило се 1. јануара ове године у приградском насељу Брка код Брчког.


Секретар Тужилаштва у Брчком Самир Бегановић подсјетио је да је, након што је окончало припремни поступак, Тужилаштво поднијело приједлог Основном суду да се осумњиченом изрекне казна малољетничког затвора.


"Приједлог је образложен постојањем основане сумње да је осумњичени починио најтежи облик кривичног дјела силовања и потребом оштрије друштвене осуде инкриминираног понашања. Међутим, Основни суд дистрикта је крајем маја донио рјешење о изрицању васпитне мјере упућивања у васпитно-поправни дом, не уваживши приједлог Тужилаштва", рекао је Бегановић новинарима.


Он је напоменуо да је брчанско Тужилаштво, незадовољно таквом одлуком, изјавило жалбу Апелационом суду инсистирајући, као и током првостепеног поступка, на казни малољетничког затвора.

Рјешавајући ову жалбу, надлежни суд у дистрикту је, међутим, потврдио првостепену пресуду правоснажно окончавши кривични поступак васпитно-поправном мјером заводског типа.

"Према Закону о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку Брчко дистрикта, који је примијењен у овом случају, заводске мјере изричу се према лицу према коме треба предузети трајније и интензивније мјере васпитања или лијечења уз његово потпуно одвајање од дотадашње средине", напоменуо је Бегановић.

Он је подсјетио, да је Тужилаштво Брчко дистрикта убрзо након откривања кривичног дјела отворило кривични поступак према тада још малољетном лицу због сумње да је 1. јануара у раним јутарњим часовима иза једног угоститељског објекта у Брки код Брчког на полни однос присилио малољетну женску особу.

Након хапшења и одређивања притвора према малољетнику Тужилаштво је у кратком временском периоду саслушало релевантне свједоке, провело потребна вјештачења и прикупило друге потребне доказе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана