За покушај убиства 26 мјесеци затвора

Небојша Томашевић
За покушај убиства 26 мјесеци затвора

Бањалука - Горан Кесић (45) из Приједора правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на 26 мјесеци затвора због покушаја убиства Мирка Кнежевића (42) и повређивања Душана Мајкића, које је избо ножем.

Секретар суда Јелена Деспотовић казала је да је Кесићу пресуда изречена након што је вијеће одбило жалбе одбране и оптужбе.

- Након разматрања доказа и уложених жалби тужилаштва и одбране одлучено је да су обје жалбе неосноване па је потврђена првостепена пресуда коју је Кесићу изрекао бањалучки Окружни суд - објаснила је Деспотовићева.

Према пресуди, Кесић је Кнежевића избо ножем у ноћи између 26. и 27. јула прошле године у приједорском насељу Гашићи. Том приликом нанио му је повреду опасну по живот и он је преживио само захваљујући адекватној реакцији љекара. Тога дана Кесић је ножем убо и Мајкића у кољено и лакше га повриједио. Све је почело када је Кесићева невјенчана супруга Весна, коју је он малтретирао, побјегла од њега у комшијино двориште, гдје су се затекли Кнежевић и Мајкић. Они су покушали да заштите Весну и дошло је до туче између Кнежевића и Кесића током које је Кесић убо Кнежевића. Када је то видио, Мајкић је пришао Кесићу и ударио га ногом како би га спријечио у даљем дивљању, а он је и њега убо ножем.

У образложењу првостепене пресуде која је потврђена наводи се да је судско вијеће закључило да је Кесић починио дјело које му се ставља на терет.

- Тврдњу одбране да је оптужени поступао у нужној самоодбрани суд је одбацио, јер нема доказа. Приликом одмјеравања казне као олакшавајуће за оптуженог суд је цијенио да је он у тренутку извршења дјела био смањено урачунљив, да није раније осуђиван и да је отац малољетног дјетета. Као отежавајуће је узето то што је послије напада побјегао и није пружио помоћ повријеђенима - истакнуто је у образложењу првостепене пресуде Окружног суда Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана