За лажно свједочење кажњен са 4.000 КМ

Небојша Томашевић
За лажно свједочење кажњен са 4.000 КМ

Бањалука - Здравко Јовановић (47) из Модриче осуђен је јуче на новчану казну од 4.000 марака у бањалучком Окружном суду због лажног свједочења на суђењу бившем шефу Кабинета предсједника РС Мирку Стојићу.

Пресуду је изрекла судија Весна Станковић-Ћосовић, а  претходио јој је споразум о признању кривице који је Јовановић закључио са Специјалним тужилаштвом РС.

Јовановић се обавезао да ће новчану казну да плати у року од три мјесеца послије правоснажности пресуде.

Према наводима у пресуди, Јовановић је лажно свједочио на суђењу бившем секретару и шефу Кабинета предсједника РС Мирку Стојића 10. јануара 2011. године.

Оглашен је кривим јер је тада лажно изјавио да је сам одлучио да купи и издаје стан у бањалучкој Његошевој улици.

Он је знао да то није тачно и да је стан изнајмио на наговор Стојића. Јовановић је и током истраге рекао да је све радио по Стојићевом налогу.

- У суду је казао да је стан купио како би га издавао и да је тек послије смрти предсједника РС Милана Јелића одлучио да тај стан прода Стојићевој супрузи Љиљани. Навео је да је то урадио јер није могао никоме да га изда. Међутим, током истраге Јовановић је у тужилаштву изјавио да га је Стојић замолио да му помогне да пронађе и купи стан на своје име. Стан је био намијењен Стојићу - наведено је у пресуди.

Мирко Стојић је у Врховном суду РС правоснажно осуђен на двије године затвора због више злоупотреба службеног положаја. У пресуди је оглашен кривим и због тога што је закључио уговор о закупу стана од 96 квадратних метара и гараже од 46 квадрата за потребе службе предсједника РС са Здравком Јовановићем са мјесечном киријом од 2.500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана