Вуку поново суде због два разбојништва

Небојша Томашевић
Вуку поново суде због два разбојништва

Бањалука - Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду Жељку Бошковићу званом Вук (48) из Фоче којом га је Окружни суд у Требињу ослободио оптужби за пљачку бензинске пумпе "Мајнекс" и два држављанина Француске.

Секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић казала је да је вијеће уважило жалбу тужилаштва на ослобађајућу пресуду и случај вратило на ново суђење.

Бошковићу је ослобађајућа пресуда изречена крајем октобра прошле године усљед недостатка доказа.

Према оптужници, Бошковић је 1. августа 2003. године у мјесту Мјешаја код Фоче опљачкао два држављанина Француске. На терет му је стављено и да је 2. октобра исте године опљачкана бензинска пумпа "Мајнекс". Према оптужници, оба разбојништва почињена су коришћењем пиштоља "ВЗОР" калибра 7,65 милиметара на којем су пронађени ДНК трагови.

У ослобађајућој пресуди која је укинута наведено је да је неспорно да су 1. августа 2003. године у мјесту Мјешаја код Фоче опљачкана два држављанина Француске, као и да је 2. октобра исте године опљачкана бензинска пумпа "Мајнекс".

Међутим, наглашено је да се на основу доказа тужилаштва није могло утврдити да је та дјела починио Бошковић.

Он је полицији познат одраније по кривичним дјелима и осуђиван је. Њега је у септембру 2011. године бањалучки Окружни суд осудио на 20 година затвора због убиства, покушаја убиства и разбојништва. Осуђен је због убиства криминалистичког инспектора Раденка Радовића, покушаја убиства полицајца Маринка Божовића и пљачке 50.000 марака из "Пошта Српске" у Броду на Дрини. Током те пљачке је покушао да убије четири полицајца. Радовића је усмртио 2000. године хицима из пушкомитраљеза, док је "Пошту Српске" опљачкао 10. новембра 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана