Вишковић свједок на суђењу Џомбићу, ево шта је рекао о спорном кредиту и "Алумини"

Небојша Томашевић
Foto: Screenshot Видео В. Трипић

БАЊАЛУКА - Инвестиција у израдњу котлова на угаљ у предузећу "Алумина", која је финансирана кредитом, спасила је ово предузеће и цијели систем "Бирча".

Ово је у бањалучком Окружном суду казао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић који је био свједок одбране на суђењу бившем премијеру Александру Џомбићу кога терете за злоупотребу положаја у додјели милионског кредита фирми "Енерголинија". Инвестиција у „Алумини“ урађена је из спорног кредита.

Вишковић је истакао да сматра да сва предузећа бивше фабрике "Бирач", међу којима су "Алумина" и "Енерголинија", којој је одобрен спорни кредит, дјелују као цијели систем и не могу један без другог.

- Вјештачки је урађена подјела "Бирча" на више предузећа. То су урадили Литванци из само њима знаних разлога. Без "Енерголиније" не може радити "Алумина", а без "Алумине" фирма " Боксит" нема коме продавати руду. У том периоду пријетило да се фабрика угаси јер су цијене биле високе, а са мазутом се није успјело ријшити проблем. Тако да је инвестиција у котлове на угаљ спасила  цијели систем - рекао је Вишковић који је био и извршни директор у фирми "Боксит" Милићи прије више од деценије.

Нагласио је да би пропашћу система "Бирач", односно "Алумине"  велики број радника остао без посла и више фирми не би могло пословати. Према његовим ријечима данас је "Алумина" најзначајније предузеће које извози у 45 земаља, а у фирми ради 1.200 до 1.500 радника који имају плату у просјеку 1.400 КМ.

Вишковић је рекао да су, у вријеме одобравања кредита, радници имали плату од 100 КМ.

Потврдио је да је Влада РС  2019. године одобрила позајмицу од 10 милиона предузећу "Алумина" уз камату од четири одсто и да је она враћена.

Предсједник Управног одбора "Алумине" Миле Матић казао је да он види проблем јер новац од кредита није намјенски трошен.

- То су утврдили контролори Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Српске,а  не ја. Требало је да се ураде два котла, а урађен је један. "Алумина" је из власититих средстава урадила други котао - појаснио је Матић.

Истакао је да је предузеће "Алумина" вратило око шест милиона спорног кредита и намјеравало да га исплати у цјелости.

- Међутим, када је "Енерголинија" отишла у стечај, стечајни управник није признао потраживања ИРБ-а у вези са кредитом и престали смо плаћати. "Алумина" је тужила ИРБ РС јер је преварена, а  сада има спор измешу "Енерголијне" и ИРБ РС - казао је Матић.

Нагласио је да "Алумина" има 122 милиона марака потраживања које јој дугују фирме из Литваније, а које су основали бивши власници.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је да постоји велики  значај групације "Бирач" и "Алумине" за ту регију.

- Да тада није урађена реконструкција котолова "Алумина" би престала с радом, а  онда би имали најмање четири до пет година мртве привредне активности. У то вријеме разговарали смо како да се ријеши проблем снабдијевања енергијом "Алумине" која је гас плаћала мјесечно између седам и седам и по милиона марака. Изградњом котлова на угаљ остварена је уштеда од око три и по милиона. У фабрици "Алумина" тада је било запослених 1.200 до 1.300 радника, а да не говоримо о многим предузећима који се наслањају на овај систем - казао је Стевановић.

Џомбића  Републичко тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења  због  кредита од 19.4 милиона КМ који је  преко ИРБ-а Српске одобрен  зворничкој фирми "Енерголинија".

Према оптужници, он је био свјестан да је корисник кредитно неспособан и да неће моћи враћати кредитна средства. Џомбића оптужница између, осталог, терети да је  звао тадашњег директора ИРБ-а Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит зворничког предузећа "Енерголинија", које је било презадужено.

Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19.4 милиона,  а Џомбић је  16. фебруара 2012. године, као премијер, потписао одлуку о одобравању кредита.

Поштовање

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић казао је да познаје Александра Џомбића и да га поштује.

- Увијек сам га поштовао, био је премијер и министар финансија. Надам се да и он поштује мене - рекао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана