ВБ фонд тврди да га Актива инвест није оштетила

Небојша Томашевић
ВБ фонд тврди да га Актива инвест није оштетила

Бањалука - Друштво за управљање инвестиционим фондовима Актива инвест из Бањалуке и његова управа својим активностима и трговањем акцијама ХЛТ фонда из Подгорице нису оштетили ВБ фонд из Бањалуке.

Наведено је то у допису који је ВБ фонд упутио Окружном суду у Бањалуци у којем је у току поступак против одговорних у друштву за управљање инвестиционим фондовима Актива инвест. На оптуженичкој клупи су некадашњи директор Актива инвеста Срђан Праштало и менаџери Витомир Јоксимовић, Никола Јововић и Владимир Глишовић. Допис ВБ фонда прочитала је судија Олга Пантић у наставку суђења Прашталу и осталима. Она је појаснила да је ВБ фонд послао  допис као одговор на захтјев суда да се изјасни о штети јер је у поступку третиран као оштећена страна.

ВБ фонд, међутим, наводи да им није јасно о каквој штети се ради.

- Активностима друштва Актива инвест и његове управе наш фонд није оштећен - устврдио је ВБ фонд.

Коментар на овај допис нису жељели да дају ни Специјално тужилаштво РС ни одбрана оптужених. Тужилаштво је читањем поменутог дописа завршило изношење својих доказа, па је одбрана предложила своје. Драган Толимир, који брани првооптуженог Праштала, предложио је извођење 75 материјалних доказа које су као своје прихватили и остали оптужени. Предложено је и евентуално саслушање оптужених у овом случају и финансијско вјештачење трговања Актива инвеста акцијама ХЛТ фонда. Суђење је након тога прекинуто, а наставак је заказан за фебруар.

Специјално тужилаштво РС терети Праштала и остале да су несавјесним пословањем приликом куповине акција ХЛТ фонда оштетили ВБ фонд за око 400.000 марака за чији су рачун купили акције. Праштало је оптужен и за закључење штетног уговора. У оптужници је наведено да су поменута кривична дјела почињена у октобру и децембру 2010. године, а оптужени су у то вријеме радили за друштво Актива инвест, које је управљало ВБ фондом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана