Уникут притвор уз кауцију од 290.000 КМ

Горан Обрадовић
Уникут притвор уз кауцију од 290.000 КМ

Сарајево - Aнесу Садиковићу који је осумњичен за организовани криминал Суд БиХ је укинуо притвор, након што је прихватио кауцију у укупној вриједности од 290.957 марака, саопштено је из овог суда.

Осумњичени ће бити пуштен на слободу након што Суду буде достављено рјешење којим се дозвољава укњижба заложног права на некретнини у корист буyета БиХ. Садиковић је осумњичен за организовани криминал, пореску утају, прање новца и царинску превару.

Садиковић који је познат као некрунисани "цар кинеске робе" у БиХ је ухапшен са још седам блиских рођака, средином септембра ове године у акцији Државне агенције за истраге и заштите (SIPA) кодног назива "Бос".

Он је осумњичен да је протеклих шест година са својим сарадницима увезао кинеску робу у вриједности од неколико милијарди марака, те царинским малверзацијама оштетио буyет БиХ за око 300 милиона марака.

У Суду БиХ  рекли су да су Садиковићу изречене мјере забране напуштања мјеста боравка и путовања, састајања са одређеним особама, а наложено је повремено јављање државном органу.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, а контрола оправданости биће обављана свака два мјесеца. У случају да осумњичени прекрши неку од изречених мјера забране, може му бити одређен  притвор.

Током претреса пословних и стамбених објеката Садиковића, инспектори SIPA су  пронашли и заплијенили 100.000 марака у кешу и већу количину оружја, те материјалне доказе попут финансијске документације, мобилних телефона и рачунара. У овој акцији претресена је и Садиковићева фирма "Еко сан" у Бањалуци, која се налази у кругу бившег "Инцела", и заплијенили одређену финансијску документацију, која је прослијеђена Тужилаштву БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана