Укинута пресуда за кријумчарење људи

Горан Обрадовић
Укинута пресуда за кријумчарење људи

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду из априла ове године којом су Витомир Њежић звани Вито из Прњавора и Бранко Грабовац звани Туња из Брода осуђени на укупно четири године и три мјесеца затвора због припадности организованој криминалној групи која је кријумчарила Албанце.

Првостепеном пресудом због недостатка доказа ослобођен је Петар Милошевић звани Пејо из Брода. У Суду БиХ су навели да ће се обновљени поступак све тројице водити пред Апелационим вијећем овог суда.

Њежић је првостепеном пресудом осуђен на три године, а Грабовац је био осуђен на 15 мјесеци затвора. Тада су од Њежића одузети предмете који су коришћени при чињењу кривичних дјела.

Према оптужници они се терете да су од септембра до децембра 2009. године, у Броду у циљу стицања знатне новчане користи, заједничким дјеловањем са њима познатим особама, припремали и организовали илегално пребацивање миграната из Албаније на подручје земаља Европске уније.

Мигранти су прелазили територије више држава, међу којима је и БиХ. Преузели су обавезу да обезбиједе врсту и начин превоза, смјештај и храну за мигранте, за што су, заузврат, Албанци њима исплатили међусобно договорену новчану накнаду.

Оптужени су на овај начин организовали пребацивање више албанских миграната преко границе Црне Горе са БиХ, њихов превоз до Брода, као и њихов илегалан прелазак у Хрватску.

Њежића, Грабовца, Милошевића и Томислава Савичића (који је касније осуђен на годину затвора послије склапања споразума са Тужилаштвом БиХ), ухапсили су припадници МУП-а РС у акцији кодног назива "Граница". Прво су почетком децембра 2009. године ухапшени Њежић и Савичић када су у Броду преко границе покушали да прокријумчаре 11 Албанаца. Послије десетак дана прикупљена су сазнања о осталим тада осумњиченим, које је такође ухапсио МУП РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана