Укинута пресуда Мирку Стојићу, слиједи ново суђење

Небојша Томашевић
Укинута пресуда Мирку Стојићу, слиједи ново суђење

Бањалука - Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду којом је бивши секретар и шеф Кабинета предсједника Републике Српске Мирко Стојић (40) осуђен на пет година затвора у бањалучком Окружном суду због више злоупотреба службеног положаја.

Истовремено, суд је потврдио дио пресуде којом је Стојић ослобођен оптужбе за зеленаштво. Портпарол Врховног суда РС Јелена Деспотовић казала је да ће  Стојићу бити заказано ново суђење у Врховном суду због оптужбе за злоупотребу положаја.

У пресуди Окружног суда, која је укинута, наводи се да је Стојић са предузећем “Браћа Мићић” из Модриче, власништво Раде Мићића, закључио три фиктивна уговора о обављању разних врста услуга приликом реконструкције и адаптације Палате предсједника РС и тако буџет РС оштетио за више од 100.000 марака. Наводи се да је сам себи мимо прописа утврдио право на новчану накнаду на име обављања додатних послова из надлежности генералног секретара, односно шефа Кабинета предсједника РС у мјесечном износу од 1.500 марака. На тај начин неовлашћено је присвојио 21.000 марака. Осуђен је и за то што је са агенцијом “Сезам” власништво Жељка Вучића, од којег је раније позајмио 10.000 марака на име трошкова сахране предсједника, закључио фиктивни уговор. Према том уговору, на име снимања и декорације сахране агенцији “Сезам” је по налогу Стојића Служба предсједника платила 11.115 марака иако та агенција те послове није урадила. Првостепеном пресудом Стојићу је одузета имовинска корист од 35.000 марака. Суд је донио рјешење којом је Стојићу блокирано располагање одређеном имовином. У Бањалуци је блокирано стан вриједан 150.000 марака и гаража вриједна 50.000 марака, а у Новом Саду стан и гаража вриједни 260.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана