Укинута ослобађајућа пресуда бившем професору: Студенти ће поново причати о миту

Небојша Томашевић
Укинута ослобађајућа пресуда бившем професору: Студенти ће поново причати о миту

БАЊАЛУКА - Након што је Врховни суд Републике Српске укинуо пресуду којом је бивши професор Универзитета “Апеирон” Вељко Ђукић ослобођен оптужен за примање мита, у бањалучком Окружном суду биће поново саслушано неколико студента којима је наводно узео новац за пролазне оцјене.

Након укидања пресуде овај предмет је враћен на поновни поступак и вијеће Окружног суда је одлучило да поново буду саслушана четири свједока.

Осим тога на сљедећем рочишту, које је заказано за почетак септембра, биће презентовани и одређени материјални докази.

Ђукић је оптужби ослобођен у новембру 2021. године јер, како је тада сматрало вијеће бањалучког Окружног суда, није доказано да је он починио кривично дјело за које се терети. Његов адвокат Драган Толимир тада је изјавио да је током поступка утврђено и да су сви свједоци говорили неистину. 

Суђење Ђукићу је понављано и раније, јер су судији припојена још два члана због измјена Закона о кривичном поступку Републике Српске. Тим измјенама је умјесто судије појединца, како је до сада био случај, одређено да суди вијеће за дјело за које је професор оптужен.

Против Ђукића оптужницу је подигло Републичко тужилаштво, које га терети за примање мита. Према оптужници он је од 2016. до 2018. године од више студената тражио и узео новац и поклоне да би им дао пролазну оцјену на испиту. У оптужници је наведено да је од студента Стефана Тутњевића тражио и узео 200 КМ, а од студентица Ане Гушавац и Дајане Шкорић да му купе телефон вриједан 300 КМ да би их пустио на испиту. Додато је да је од студентице Едине Смајловић тражио да му за два испита да по 400 КМ да би је пустио да положи.

Ђукић је раније тврдио да му је све монтирано, а његов адвокат Толимир је истакао да је цијела оптужница заснована на незаконитим доказима. Током ранијих суђења свједоци, студенти Ана Гушевац и Стефан Тутњевић потврдили су да је од њих професор тражио и узето мито, док је Едина Смајловић промијенила изјаву и рекла да оптужени од ње није тражио новац. Она је изјавила да је било прича о професору да узима мито, али да он њој није рекао да мора да да новац, већ да научи.

КАЗНЕ

Професор Вељко Ђукић, уколико му у поновљеном поступку евентуално буде доказана кривица, могао би да “заглави” више година иза решетака. Кривични законик Републике Српске за кривично дјело примање мита предвиђа казну од двије до десет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана