Убици Марије Цимбал 40 година

Aгенције
Убици Марије Цимбал 40 година

Нови Сад - Оптужени за убиство студенткиње Марије Цимбал у Новом Саду, Васкрсије Врекић из општине Житиште, осуђен је данас на 40 година затвора.

Врекићу је суђење за убиство студенткиње почело 10. марта пред Вишим судом у Новом Саду. Њему се на терет ставља да је 16. фебруара прошле године на петом спрату зграде на новосадском Булевару цара Лазара у послијеподневним часовима прво убио Цимбалову (23), а онда подметнуо пожар да би прикрио почињени злочин.

Судија Видоје Митрић је утврдио да није постојала ниједна олакшавајућа околност за оптуженог, да је био потпуно урачунљив и прије и за вријеме и послије извршења кривичног дјела тешко убиство. Он је истакао и да пресуду сматра превентивном, како би се зауставио талас убистава из користољубља. "Нека ова пресуда чува сву нашу децу", рекао је Митрић.

Врекић је претходно на суђењу у Вишем суду признао да је убио дјевојку, али да то није урадио из користољубља.

Тужилац претходно није прихватио пиједлог заступника породице Цимбал да се квалификацији тешког убиства из користољубља дода да је Врекић починио злочин на свиреп и подмукао начин.

Врекић је ухапшен 19. фебруара 2013. Налази патолога, психолога и вјештачење ватрогасаца указали су на то да је Врекић свијесно убио и потом запалио тијело Марије Цимбал да би прикрио доказе.

ДНК анализом је утврђено да је новац који је касније пронађен код Врекића, припадао настрадалој дјевојци.

Родбина и пријатељи Марије Цимбал су претходних мјесеци у више наврата протестовали испред зграде суда и указивали на спорост правосуђа.

Након изрицања пресуде брат убијене Марије, Бојан Цимбал, рекао је да је породица задовољна пресудом и да нису очекивали да ће Врекић бити осуђен на максималну казну затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана